Quinoasalade

Quinoasalade

30 min.
Quinoasalade met kipfilet, spek en avocado. Maak de salade af met een heerlijke dressing van zure room en blauwe kaas. Eet en geniet!
https://www.arla.nl/recepten/quinoasalade/

Bereidingswijze

  • Kook de quinoa in bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak het spek knapperig in een droge koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi de kip met zout en peper. Bak in boter en koolzaadolie, 3-4 minuten aan elke kant.
  • Snijd de avocado in stukjes en snijd de ui in dunne plakjes. Rasp de kaas grof en meng met de zure room.
  • Meng de quinoa, avocado, ui en spinazie in een grote schaal. Snijd de kip in plakjes en leg ze erop. Strooi het spek erover. Serveer met de dressing.
Eet smakelijk!

Quinoasalade

Moet quinoasalade warm of koud zijn?
Het is een goed idee om de quinoa, de kip en het spek een beetje te laten af koelen voordat je de salade samenstelt. Door te veel warmte verwelken de spinazie en de avocado. Een warme, frisse quinoasalade is heerlijk. Maar je kunt je salade net zo goed van tevoren maken en alles op kamertemperatuur serveren. Een koelkastkoude salade kan heerlijk zijn voor warme zomerdagen, maar de rijke smaken in dit gerecht zijn het lekkerst als ze op of boven kamertemperatuur worden geserveerd.
Hoe lang is koude quinoasalade houdbaar?
Zodra je je quinoasalade uit de koelkast haalt, kun je hem het beste binnen een uur opeten. Het is niet raadzaam om de salade langer dan twee uur op kamertemperatuur te laten staan, omdat er dan bacteriën in het voedsel kunnen gaan groeien.
Hoe haal je de bitterheid uit quinoa?
Quinoakorrels bevatten saponine, een soort chemische verbinding die je salade een bittere, aardse smaak kan geven. Hoewel bijna alle quinoa die in de winkel wordt verkocht, is gewassen om de saponine te verwijderen, is goed spoelen met koud water in een fijne zeef een snelle en gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je quinoasalade alleen de gewenste smaken heeft.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 24,4 gram vezels
eiwit 163,3 gram eiwit
koolhydraten 96,3 gram koolhydraten
vet 169,6 gram vet

Ingrediënten

Salade
Quinoa driekleurig
150 g
Kippenbouillon
1 teen
Dunne kipfilets
400 g
Zout
1 tl
Zwarte peper naar smaak
Spekblokjes
140 g
Boter en koolzaadolie
1 el
Avocado's
2
Rode ui
½
Babyspinazie
75 g
Dressing
Blauwe kaas
140 g
Zure room
150 ml

De perfecte salade voor warme zomerdagen

Ben je op zoek naar een snelle en gemakkelijke salade, boordevol smaak die in minder dan 30 minuten klaar is? Zoek dan niet verder! Deze salade, zowel een lust voor het oog als voor de smaakpapillen, is perfect voor op een warme zomerdag en elke maaltijd of seizoen daartussenin.

Een perfect lunchboxrecept

Deze quinoasalade is snel en gemakkelijk te bereiden in elke gewenste hoeveelheid. Ideaal voor een weekendlunch met vrienden of een picknick met het gezin. Of maak een grote hoeveelheid quinoa, kip, spek en dressing om in de koelkast te bewaren voor de lunchtrommels van de komende week. Voeg elke dag verse groente toe om ervoor te zorgen dat de smaken en texturen perfect blijven.

Hoe je quinoa precies goed krijgt

De eerste stap naar goede quinoa is het grondig spoelen van de korrels in een fijne zeef om eventuele bitterheid te verwijderen. Doe dan één deel quinoa en twee delen licht gezouten water of bouillon in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook zonder deksel tot de quinoa al het water heeft opgenomen. Dit duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid quinoa. Haal de pan van het vuur, doe het deksel erop en laat hem nog vijf minuten staan. Zo wordt de quinoa gestoomd, voor een perfect, luchtig resultaat.

Wat te doen met de restjes

Restjes quinoasalade zijn tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Vergeet niet je salade af te dekken met een luchtdicht deksel om de versheid te behouden en ongewenste aroma's buiten te houden.