Red velvet cake

Red velvet cake

Probeer eens een red velvet cake te maken, de klassieke Amerikaanse taart die de wereld veroverde met zijn boterige vulling en opvallende kleur.
https://www.arla.nl/recepten/red-velvet-cake/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Klop de eieren en suiker luchtig. Meng de droge ingrediënten en roer ze door het beslag. Voeg de azijn, de olie, de aangezuurde melk en de voedingskleurstof toe en meng tot een gladde massa.
  • Giet het beslag in een ingevette bakvorm van ongeveer 1½ liter en bak het ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. Laat de cake wat afkoelen in de vorm.
  • Leg hem vervolgens op een rooster en laat hem afkoelen.
  • Klop de eiwitten voor het glazuur met een elektrische garde in een kom boven heet water. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop tot de suiker opgelost is en de meringue warm en stevig is.
  • Zet de kom in een koudwaterbad en blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld. Voeg de boter in kleine klontjes toe. Blijf kloppen.
  • Snijd de taart met een scherp mes in drie lagen en smeer het glazuur op één laag. Leg er voorzichtig de volgende laag op en besmeer deze ook met het glazuur.
  • Leg de bovenste laag erop en verdeel de rest van het glazuur over de taart. Garneer met verse bessen.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

Red velvet cake

Hoe smaakt red velvet cake?
Red velvet cake heeft een subtiele chocoladesmaak die niet al te intens of zoet is. Het felrode gebak contrasteert prachtig met het zoete, luchtige, witte glazuur.
Waarom is red velvet cake rood?
Natuurlijk cacaopoeder (dus niet gewassen in een alkalische oplossing) zorgt voor een bruinrode kleur wanneer het wordt gecombineerd met een zure vloeistof (de karnemelk, of aangezuurde melk). In deze cake wordt die natuurlijke roodheid nog versterkt door een grote hoeveelheid rode voedingskleurstof toe te voegen.

Ingrediënten

Eieren
2
Bruine suiker
270 g
Algemeen bloem
210 g
Natriumbicarbonaat
1 tl
Zout
½ tl
Cacaopoeder
1 el
Vanillesuiker
1 tl
Wittewijnazijn
1 el
Koolzaadolie
100 ml
Aangezuurde melk
200 ml
Rode voedingskleurstof
2 el
Meringueglazuur:
Eiwitten
4
Bruine suiker
270 g
Vanillesuiker
1 tl
Boter, kamertemperatuur
200 g
Garnering
Gemengde verse bessen
1 L

Intro

Volgens voedselhistoricus Gil Marks wordt deze echte Amerikaanse klassieker voor het eerst vermeld in 1959 in een krant uit Ohio. Deze taart is veel te beroemd om maar één naam te hebben, en staat dus ook bekend als Waldorf Astoria red cake, red carpet cake, red mystery cake, flame cake en $300 cake.

Een Amerikaanse favoriet

Hoewel deze taart in 1959 in Ohio is ontstaan en in 1960 de Maryland State Fair won, wordt hij tegenwoordig vooral geassocieerd met het zuiden van de Verenigde Staten. De bruidstaart in de film Steel Magnolias uit 1989 met Julia Roberts en Sally Field was een red velvet cake in de vorm van een gordeldier, het staatsdier van Texas. Veel zuidelijker dan dat wordt het niet!

Hoe maak je een smeuïge taartbasis voor je red velvet cake?

In het oorspronkelijke recept wordt gecultiveerde karnemelk gebruikt, maar traditionele karnemelk werkt net zo goed. Koolzaad- of plantaardige olie in plaats van boter draagt ook bij aan de smeuïgheid, zonder de andere smaken in de taart te beïnvloeden.

Hoe maak je extra luchtige botercrème?

Red velvet cake wordt traditioneel gegarneerd met een glazuur op basis van gekookte melk die ingedikt is met een roux. Voor onze iets eenvoudigere versie maken we gebruik van opgeklopte eiwitten om een luchtige textuur te bekomen. Zodra de meringue is afgekoeld, wordt de boter beetje bij beetje toegevoegd tot hij volledig in het glazuur is opgenomen.

Hoe een red velvet cake versieren

Je kunt alle decoraties gebruiken die bij een traditionele chocoladetaart passen. Traditioneel worden vaak gezoete kokosvlokken op het luchtige witte glazuur gestrooid.