Rigatoni

Rigatoni

25 min.
Rustieke rigatoni, een heerlijk Italiaans pastagerecht met de juiste smaken. Investeer gerust in Italiaanse worst voor de echte smaak.
https://www.arla.nl/recepten/rigatoni/

Bereidingswijze

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de worst en de courgette in plakjes. Bak in een pan samen met de knoflook en de boter en koolzaadolie.
  • Roer er zure room, wijn en olijven door. Laat 2-3 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de saus, de kaas en de basilicum door de gekookte pasta.
Eet smakelijk!

Rigatoni

Hoe voorkom je dat rigatoni plat wordt?
De beste manier om de vorm van holle pasta te behouden is ervoor te zorgen dat de pasta niet te gaar en klef wordt. Je kent de term al dente waarschijnlijk wel. Je pasta 'op de tand' koken betekent dat de vormpjes nog een beetje textuur hebben waar je in kunt bijten. De pasta mag absoluut niet knapperig of hard zijn, maar moet van binnen nog wel wat weerstand bieden als je erop bijt. Volg de aanbevelingen voor de kooktijd van de rigatoni en test de textuur tijdens de laatste twee minuten.
Hoe lang moet je rigatoni koken?
Rigatoni is een vrij grove pastavorm, waardoor de kooktijd langer is. Gedroogde pasta wordt bijna altijd verkocht in verpakkingen met een aanbevolen kooktijd - meestal ongeveer 11-13 minuten. De enige manier om te weten wanneer je pasta klaar is om af te gieten, is door te proeven en de textuur van een of meer stukjes te testen. Als de pasta gaar aanvoelt, maar in het midden nog een beetje weerstand biedt, is hij al dente en klaar om te eten. Spoel je pasta niet af na het afgieten, want daarmee verwijder je het zetmeel dat bijdraagt aan de smaak en textuur van het uiteindelijke gerecht.
Wat is het verschil tussen rigatoni en penne?
Rigatoni en penne zijn beide buisvormige en geribbelde pastavormen, uitstekend te combineren met rijke pastasauzen. Rigatoni - 'gestreept en groot' in het Italiaans - zijn groter dan penne en onder een rechte hoek gesneden. Penne rigate - ‘gestreepte pennen’ - zijn dunner en worden diagonaal gesneden.

Ingrediënten

Pasta rigatoni
300 g
Worsten
300 g
Courgettes
300 g
Knoflookteentjes, fijngehakt
2
Boter en koolzaadolie
1 el
Zure room, 13%
200 ml
Droge witte wijn
100 ml
Zwarte olijven
76 g
Zout en peper naar smaak
Geraspte cheddar
105 g
Gehakte verse basilicum
8 g

Rigatoni-pasta: het ultieme comfort food

Je kunt nooit genoeg snelle en makkelijke pastarecepten hebben. Dit gerecht is klaar in minder dan 30 minuten en heeft rijke, troostende smaken en texturen.

Een pastasoort die is gemaakt voor vulling en sauzen

Rigatoni is een geribbelde, buisvormige pastasoort. De royale afmetingen en het geribbelde oppervlak zorgen ervoor dat je bij elke hap volop van je favoriete pastasaus kunt genieten. Als je het kunt vinden, ga dan voor rigatoni met een bleke kleur die een ruw oppervlak heeft door de extrusie van brons. Door het ruwe oppervlak blijft de saus nog beter aan de rigatoni kleven.

De geschiedenis achter de holle pasta

Hoewel de geschiedenis van pasta in verschillende vormen vele eeuwen teruggaat, zijn rigatoni en andere holle pasta's relatief nieuw. Pas met de uitvinding van industriële pastamachines, vanaf de 17e eeuw, werden holle vormen mogelijk. Het industriële proces maakte ook het geribbelde oppervlak (‘rigato’) van rigatoni, penne en andere vormen mogelijk. De exacte geboortedatum van rigatoni is onbekend. Het proces om penne rigate diagonaal te snijden werd echter op 11 maart 1865 gepatenteerd.

Rigatoni uit de oven

Rigatoni zijn uitstekend geschikt voor pasta al forno - in de oven gebakken pasta. Dit is stevig comfort food, perfect voor als je voor veel mensen kookt. Alles wat je nodig hebt is gekookte rigatoni, je favoriete rijke, op tomaten gebaseerde saus met of zonder vlees, en veel goede kaas om erbovenop te laten smelten. Giet eerst de rigatoni en de saus in een ingevette ovenschaal. Gebruik vervolgens een spatel of lepel om de saus met de pasta te mengen. Strooi er tot slot een flinke laag geraspte kaas overheen en bak op 200 °C tot de kaas een mooie goudbruine kleur heeft.