Rijstepap met kersensaus

Rijstepap met kersensaus

1 u
Rijstepap met kersensaus is iets dat wij in Nederland niet kennen, het komt uit Denemarken. Het eten van deze Deense rijstpap is een traditie op kerstavond. Een leuk weetje: dit gerecht heet Risalamande door de amandelen die er in zitten. Risalamande is een verbastering van riz a l'amande wat is het Frans 'rijst met amandel' betekent. Bij het eten van dit gerecht hoort ook een spelletje: de amandelen worden gehakt in stukjes. Zorg ervoor dat je er één heel houdt, die gaat in zijn geheel in het dessert. Als je de hele amandel vindt, ben je de winnaar en krijg je een cadeautje. Leuk om ook eens zelf uit te proberen
https://www.arla.nl/recepten/rijstepap-met-kersensaus/

Bereidingswijze

Rijstepap
  • Breng het water samen met de rijst aan de kook in een pan met een dikke bodem. Kook de rijst op middelhoog vuur voor ca. 2 minuten en blijven roeren. Voeg de melk toe en breng de pap al roerend op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag, blijf 1 minuut lang roeren en doe dan de deksel op de pan. Kook dit ongeveer 40 minuten, maar blijf af en toe even roeren. Haal de pap van het vuur en zet afgedekt in de koelkast tot deze koud is – bij voorkeur tot de volgende dag.
Risalamande
  • Houd één amandel apart en hak de rest fijn. Roer de rijstpap, het vanillestokje, de suiker en de fijngehakte amandelen door elkaar. Klop de slagroom op tot lichte pieken en meng ca. 1/3 van de slagroom door de rijstpap. Ga verder door ook de rest van de slagroom voorzichtig door de rijstpap te roeren en doe hier de apart gelegde amandel bij. Door zo min mogelijk te roeren blijft de pap wat luchtiger. Als je je risalamande liever iets steviger hebt, roer dan niet de volledige hoeveelheid slagroom erdoor, maar houd wat apart om bij het gerecht los te serveren. Proef of de risalamande op smaak is (je kan er nu eventueel wat extra suiker bij doen) en zet de bak dan afgedekt in de koelkast, klaar om te serveren.
Kersensaus
  • Houd 100 ml kersensap apart (dit gebruik je later om samen met de maïzena in te dikken). Doe de kersen, de rest van het sap en de suiker in een pan en breng aan de kook. Doe de apart gehouden kersensap samen met de maïzena in een kommetje en zorg ervoor dat de maïzena volledig oplost. Meng dit vervolgens door het kersenmengsel in de pan. Kook de kersensaus op laag vuur voor ca. 3 minuten en blijf tussendoor roeren. Proef of de saus op smaak is(nu kan je eventueel weer een beetje extra suiker toevoegen) en serveer deze kersensaus met de risalamande.
Eet smakelijk!

Ingrediënten

Rijstepap
Water
300 ml
Witte rijst
180 g
Arla Biologische Halfvolle melk
1 L
Risalamande
Amandelen
100 g
Vanillestokje
1
Suiker
2 el
Slagroom
500 ml
Kersensaus
Kersen uit pot
370 g
Suiker
2 el
El maïzena
1