Rocky road

Rocky road

30 min.
Rocky road is heerlijk snoep waarvoor je geen oven nodig hebt en dat het hele jaar door kan worden gegeten. Hoewel veel mensen dit snoep eten rond feestdagen als Kerstmis en Pasen, weerhoudt niets je ervan het te maken wanneer je zin hebt in iets lekkers. De combinatie van zoete marshmallows, knapperige noten, zachte marsepein en rijke, pure chocolade zorgt voor een heerlijke traktatie.
https://www.arla.nl/recepten/rocky-road/

Bereidingswijze

  • Breek de chocolade in grote stukken en smelt die in de magnetron of au-bain marie. Spatel de marsepeinblokjes door de gesmolten chocolade.
  • Meng in een andere kom de amandelen, de minimarshmallows, de pistachenoten en het snoep door elkaar. Houd ongeveer ⅓ apart om als garnering te gebruiken. Spatel de rest door het chocolademengsel en meng het goed.
  • Giet het chocolademengsel uit op een stuk bakpapier. De laag moet ongeveer 1½ cm dik zijn. Bestrooi het mengsel met het laatste deel van het amandel- en snoepmengsel en druk de versieringen lichtjes in het oppervlak van het chocolademengsel. Laat de chocolade in de koelkast in ongeveer 15 minuten hard worden.
  • Snijd het snoep in vierkantjes van 2x2 cm en serveer.
Eet smakelijk!
Tips

In dit recept kun je de chocolade smelten en tempereren in de magnetron of au-bain marie. De beste tip voor het maken van rocky road met perfect getempereerde chocolade in de magnetron is om de smeltende chocolade met tussenpozen van 30 seconden te roeren met een droge metalen lepel tot ongeveer ¾ is gesmolten. Doe hetzelfde als je hem au-bain marie smelt. Haal de kom uit het waterbad en roer het chocolademengsel krachtig tot ook de rest van de chocolade gesmolten is. Gebruik je getempereerde chocolade meteen, want die zal snel afkoelen en opstijven.

Vragen over rocky road

Met ons eenvoudige recept voor rocky road is het maken van dit verrukkelijke snoepgoed een fluitje van een cent! Hieronder kun je meer te weten komen over de traktatie door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.

Wat is rocky road?
Een traditionele rocky road snoepreep is een dessert met chocolade dat gewoonlijk wordt geserveerd als individuele repen of in vierkante stukken gesneden. Dit no-bake snoepgoed wordt meestal gemaakt van chocolade, marshmallows, noten en een heleboel verschillende ingrediënten zoals snoep, koekjes, bessen, gedroogd fruit enzovoort. Verschillende soorten chocolade, marshmallows en noten kunnen worden gebruikt om persoonlijke favorieten of seizoensgebonden variaties te maken, en het is daardoor een zeer veelzijdige traktatie of dessert.
Hoe maak je rocky road?
Zelfgemaakte rocky road is een mooie traktatie die je aan vrienden en familie kunt geven zonder uren in de keuken te hoeven staan. Zet de ingrediënten klaar zodat je ze door de pure chocolade kunt mengen zodra die gesmolten is. Giet het mengsel op bakpapier en garneer het voordat je het in de koelkast laat opstijven. Snijd het met een scherp, eventueel verhit mes om scherpe randen te maken.
Kun je rocky road invriezen?
Deze traktatie boordevol snoep kan tot 3 maanden worden ingevroren. Wikkel hem in een dubbele laag huishoudfolie en eindig met een laag aluminiumfolie om hem te beschermen tegen vriesbrand. Scheid verschillende lagen van elkaar met bakpapier om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Zodra je klaar bent om een stuk te eten, pak je dat uit, doe je het in een luchtdicht bakje en laat je het een nacht in de koelkast ontdooien. Haal het iets voor het serveren uit de koelkast, zodat het de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen.
Hoe lang blijft rocky road goed?
Afhankelijk van of je het zelfgemaakte snoep op kamertemperatuur of in de koelkast bewaart, is rocky road respectievelijk 1 à 2 weken of maximaal 3 weken houdbaar. Bewaar hem in beide gevallen wel in een luchtdicht bakje. Hoewel het bewaren in de koelkast de houdbaarheid verlengt, kan het er ook toe leiden dat het iets taaier wordt omdat de minimarshmallows door de lagere temperatuur beginnen op te lossen.
Hoe lang duurt het opstijven van rocky road?
Rocky road die wordt gemaakt met goed getempereerde chocolade moet in de koelkast ongeveer 10-20 minuten opstijven. Als je weinig tijd hebt, kan het ook in ongeveer de helft van de tijd in de vriezer. Of je de chocolade nu laat uitharden in de koelkast of in de vriezer, dek hem af om hem te beschermen tegen vocht, dat de smaak en textuur kan veranderen en kan verhinderen dat hij goed uithardt.
Wat kun je in rocky road doen?
Aangezien er niet één ultieme rocky-roadsmaak bestaat, zijn er bijna geen beperkingen aan wat je als ingrediënten ervoor kunt gebruiken, zolang het maar niet gebakken hoeft te worden. Je kunt deze heerlijke traktatie dus maken met je favoriete soort chocolade, verschillende noten, zacht of hard snoepgoed, allerlei soorten koekjes, allerlei soorten marshmallows en zelfs gedroogd fruit zoals rozijnen. Probeer verschillende combinaties om te ontdekken wat voor jou het beste recept voor rocky road is!

Ingrediënten

Pure chocolade, 55% cacao
400 g
Marsepein in kleine blokjes
150 g
Amandelen met isuiker geroosterde amandelen of gesuikerde amandelen (ook verkocht als amandeldragees)
50 g
Minimarshmallows
50 g
Grof gehakte, ongezouten groene pistachenoten
25 g
Gemengde snoepjes zoals minimarshmallows, tumtummetjes, pepermuntjes of fijngestampte harde snoepjes
100 g

Rocky road is extra alles en zal gegarandeerd zelfs de meest veeleisende zoetekauwen tevreden te stellen. Deze lekkernij kun je makkelijk vooraf bereiden en is dus de perfecte oplossing voor verjaardagsfeestjes en andere bijeenkomsten.

Rocky road: een zalige mix!

Rocky road is stevig snoep op basis van chocolade dat je niet hoeft te bakken en dat bijna net zo snel en makkelijk te maken als te eten is. Deze versie met naast marshmallows ook cornflakes en gezouten pinda's is in een paar minuten klaar. Het moeilijkste aan de bereiding is om het snoepgoed voldoende tijd te geven om af te koelen en hard te worden in de koelkast. Gebruik deze rocky road als een snelle oplossing voor kinderfeestjes, als avondsnack of gewoon als heerlijke lekkernij op een bijeenkomst. Zelfgemaakte rocky road kan ook dienen als leuk cadeau wanneer je vrienden of familie bezoekt.

Rocky road als dessert serveren

Een dessert hoeft niet altijd tijdrovend en ingewikkeld te zijn. Rocky road moet niet gebakken worden, vereist geen speciale apparatuur en kan ruim van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard terwijl je je hoofdgerecht bereidt. Vergeet alleen niet je rocky road 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast te halen, zodat de rijke smaken goed tot hun recht komen. Niemand zal eraan kunnen weerstaan na de maaltijd een stukje te nemen.

Waarom wordt het rocky road genoemd?

Rocky road werd in het midden van de 19e eeuw in Australië uitgevonden. Oorspronkelijk was het een mengsel van snoepjes die na transport niet meer goed waren en door plaatselijke zakenlieden samen werden gegooid om zoveel mogelijk winst te maken. De naam rocky road verwijst naar de hobbelige wegen die mijnwerkers gebruikten om de mijnen te bereiken. Het snoepmengsel leek wat op deze wegen, met hun vele rotsen en kuilen. In 1929 creëerde William Dreyer in Oakland, VS, rocky road roomijs en bracht het op de markt als een schepje vreugde in moeilijke financiële tijden. In de VS is 2 juni nationale Rocky Road Day, een gelegenheid die naar onze mening toch wat meer aandacht verdient.

Hoe lang kun je zelfgemaakte rocky road bewaren?

Niemand heeft ooit rocky road laten bederven in de koelkast. Dat kunnen we ons in ieder geval niet voorstellen. Gekoeld is rocky road tot een maand houdbaar. De chocolade wordt wel hard, dus laat het snoepgoed op kamertemperatuur komen voor je het serveert. Zoals altijd moet je het zo goed mogelijk afdekken om te voorkomen dat ongewenste aroma's worden geabsorbeerd. Als je wilt vermijden dat je rocky road te veel vocht aantrekt in de koelkast, doe er dan wat keukenpapier overheen voordat je er een deksel op doet. Als je besluit je rocky road in de vriezer te bewaren, blijft hij daar tot drie maanden goed.

Kun je de noten in rocky road vervangen?

Er zijn geen strikte regels voor het maken van rocky road. De gesmolten chocolade is het enige vereiste ingrediënt. Alle andere kun je weglaten, vervangen of toevoegen. Als pinda's geen optie zijn, kun je ze vervangen door een andere noot: amandel, cashewnoot, pistache, kokos of een notenmix. Je kunt er ook voor kiezen om de noten helemaal weg te laten of ze te vervangen door iets wat een heerlijke crunch toevoegt.