Rodebietensalade

Rodebietensalade

45 min.
De diepe, aardse zoetheid van rode bieten en de friszure smaak van sinaasappel tillen deze makkelijk te bereiden salade naar een hoger niveau. Perfect voor de kersttafel of elke winterse bijeenkomst.
https://www.arla.nl/recepten/rodebietensalade/

Bereidingswijze

  • Kook de rode biet met schil in water tot ze zacht zijn (20-40 minuten). Spoel ze af in koud water en wrijf de schil eraf. Snijd de bieten in partjes en laat ze afkoelen.
  • Pel de sinaasappels en snijd ze in partjes of in stukjes.
  • Meng de rode biet, sinaasappel en walnoten. Breng op smaak met zout, peper en munt.
  • Breng de zure room op smaak met gember en zout. Sprenkel wat van de saus over de salade en serveer met de rest.
Eet smakelijk!

Rodebietensalade

Hoe snijd je rode biet voor een salade?
Als de bieten gaar zijn, laat je ze afkoelen voordat je ze aanraakt. Het sap van rode biet is dieprood en maakt vlekken op alles wat ermee in aanraking komt. Je krijgt de kleur makkelijker van je vingers als je je handen inwrijft met een paar druppels olie voordat je de bieten snijdt. Gekookte rode bieten zijn zacht en makkelijk te snijden. Je kunt ze eerst halveren en dan schuin afsnijden om partjes te krijgen die er goed uitzien in de salade. Als de bieten erg groot zijn, halveer de partjes dan voordat je de salade maakt.
Kun je bieten rauw eten in een salade?
Je kunt rode bieten rauw eten, maar ze zijn erg hard. Als je rauwe rode bieten in je salade wilt, kun je het best een mandoline gebruiken om ze te snijden. Hiermee kun je de bieten heel dun snijden, wat erg decoratief kan zijn. Of je kunt er dunne bietenjulienne van maken. Zorg er in elk geval voor dat er geen rodebietensap op kleding of gevoelige oppervlakken terechtkomt, want de rode vlekken zijn moeilijk te verwijderen.
Hoe bereid ik de rode bieten?
Als je de bieten kookt, is er nauwelijks voorbereiding nodig. Snijd gewoon eventuele stengels af voordat je ze in de pan doet. Na het koken is het makkelijk om de schil van de bieten te wrijven en was ze vervolgen met koud water. Een andere manier om de rode bieten te bereiden is in de oven. Schil in dat geval de bieten en snijd ze in partjes. Besprenkel ze daarna met olie en bak ze op ongeveer 200 °C tot ze zacht zijn.
Wat past goed bij bieten?
Kaas past perfect bij bieten. Vooral geiten- en schapenkaas, zoals chèvre of feta. De kaas kan bij de bieten in een salade of kan de laatste minuten in de oven meegebakken worden. Andere in de oven gebakken herfstgroenten, zoals knolselderij en pastinaak, gaan ook goed samen met rode biet.
Wat past goed bij bieten in een salade?
Een salade met gekookte rode biet bevat vaak ook geitenkaas, geroosterde walnoten en honing. In ons recept gebruiken we sinaasappelpartjes, die de diepe en aardse bietensmaak goed aanvullen. Als je een salade met rauwe rode biet wilt maken, kun je deze combineren met geitenkaas, dun gesneden appels, kikkererwten en een mosterdvinaigrette. Je kunt ook verse kruiden toevoegen aan rodebietensalade. Vaak wordt voor peterselie gekozen, maar je kunt ook kervel proberen.

Ingrediënten

Sinaasappelen
2
Verse rode bieten
750 g
Walnoten
30 g
Zout
½ tl
Zwarte peper
1 snufje
Verse munt, indien gewenst
1 el
Saus
Zure room
200 ml
Gemalen gember
1 tl
Zout
1 snufje

Rodebietensalade, een niet te missen Scandinavisch kerstrecept

Rodebietensalade is een kleurrijk bijgerecht waarvan je makkelijk een hoofdgerecht kunt maken door er granen zoals quinoa of farro bij te serveren. Met hun zoete en aardse smaak zijn rode bieten een delicatesse die hoort bij de herfst en winter, vooral op het noordelijke halfrond. Op het traditionele Scandinavische smorgasbord met kerst vind je vaak een rodebietensalade.

Hoe bewaar je rodebietensalade?

De bietensalade is tot vijf dagen houdbaar in de koelkast. Bedek de salade met huishoudfolie of een luchtdicht deksel om ongewenste aroma's buiten te houden.