Salsa verde

Salsa verde

10 min.
Salsa verde is de perfecte saus om te serveren bij alles wat gegrild wordt, zoals zalm, kip, groenten en vlees. De saus is makkelijk te maken en je kunt alle kruiden gebruiken die je in huis hebt. Deze salsa verde is ook een goede dip voor groenten.
https://www.arla.nl/recepten/salsa-verde/

Bereidingswijze

  • Hak de kruiden grof. Pel de knoflook en snijd hem fijn. Halveer en ontpit de avocado.
  • Doe alles in een blender en voeg de andere ingrediënten toe. Mix tot een gladde massa.
Eet smakelijk!

Salsa verde

Hoe zorg je ervoor dat salsa verde niet te zuur is?
De zure smaak in een traditioneel recept is afkomstig van de tomatillo's. Je kunt die in balans brengen door een kleine hoeveelheid suiker per keer toe te voegen. Blijf toevoegen tot je de perfecte balans hebt bereikt.
Hoe maak je salsa verde minder waterig?
Volg altijd het recept: te veel vloeistof toevoegen zal altijd resulteren in een waterige salsa. Als je de saus al hebt gemaakt, kun je meer ingrediënten toevoegen om hem dikker te maken of hem langer op het vuur laten staan om wat van het vocht te laten verdampen.
Waarom is mijn salsa verde slijmerig?
Sommige recepten voor salsa verde gebruiken tomatillo's, die pectine bevatten. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de salsa dikker wordt en 'slijmerig' kan lijken. Als je tomatillo's gebruikt en dit probleem ervaart, probeer dan de salsa verde te verdunnen met water, limoensap of een beetje bouillon.
Wat gebeurt er als je te veel zout in salsa doet?
Een te zoute saus kun je op twee eenvoudige manieren oplossen: voeg ongezouten ingrediënten of zure ingrediënten (bijv. limoensap of azijn) toe.
Hoe krijg je de azijnsmaak uit salsa?
De zure smaak in een salsa is meestal afkomstig van de tomaten of het citroen- of limoensap. Proef de saus eerst bij de rest van je gerecht voor je er ingrediënten aan toevoegt. Misschien merk je dan dat de saus op zichzelf wel zurig smaakt, maar dat de combinatie perfect in balans is. Als hij nog steeds te zuur is, is een eenvoudige oplossing een snufje zout of een heel klein beetje baking soda toe te voegen.

Ingrediënten

Verse basilicum
1 bosje
Verse koriander
1 bosje
Peterselie
50 g
Knoflookteentje
1
Avocado
1
Citroen
Sap van 1
Zure room, 42%
200 ml
Zout
1 tl

Een romige versie van een Mexicaanse klassieker

Bij dit recept voor traditionele groene salsa verde vervangen we de tomatillo's (een unieke groene tomaat die in een omhulsel groeit) door avocado. Het resultaat is een heerlijk romige, groene saus die een intense kleur geeft aan alles van taco's en rauwkost tot gegrild vlees.

Salsa verde, een must als je taco's maakt

Een taco is niet compleet zonder een flinke lepel van deze typisch Mexicaanse saus. Met zijn friszure, aardse smaak en felgroene kleur transformeert deze saus je gerecht van een alledaagse snack tot de ster van de show.

Waar is salsa verde ontstaan?

Net als zijn rode neef is de groene salsa verde afkomstig uit Mexico. Hij wordt traditioneel gemaakt met tomatillo (een felgroene tomaat die inheems is in Mexico en groeit in een droog omhulsel) en er wordt gezegd dat de saus zelfs al door de Azteken werd bereid.

Wat heb je nodig om salsa verde te maken?

Voor een traditioneel recept heb je zes ingrediënten nodig: tomatillo's, witte ui, koriander, knoflook, groene jalapeño's en zout. De ingrediënten – behalve de koriander en het zout – worden eerst in water gekookt, dan met de koriander gemengd en vervolgens op een laag vuur verder gekookt.