Semifreddo met sinaasappel en chocolade

Semifreddo met sinaasappel en chocolade

> 60 minuten
IJsdesserts zijn meestal een hit bij iedereen en een romig Italiaans dessert zoals deze semifreddo is vast geen uitzondering. Met een fluweelzachte mousse-achtige textuur is dit bevroren dessert met sinaasappel en pure chocolade een genot om te eten. Binnenin zitten stukjes lekkere amandelmacarons en meringue voor een beetje knapperigheid. Probeer dit gemakkelijke recept voor semifreddo de volgende keer dat je bezoek verwacht.
https://www.arla.nl/recepten/semifreddo/

Bereidingswijze

  • Klop de suiker en de eidooiers op tot een luchtig geheel en voeg de kwark toe.
  • Klop de eiwitten stijf. Klop vervolgens volvette room in een licht schuim.
  • Spatel eerst de slagroom door het kwarkmengsel en daarna beetje bij beetje de opgeklopte eiwitten.
  • Verdeel het mengsel in twee porties en doe de sinaasappelschil in de ene helft en de gehakte pure chocolade in de andere.
  • Verdeel de helft van de macarons over de bodem van een broodvorm (ongeveer 10x30 cm) en giet het ijsmengsel met sinaasappelschil erover.
  • Bestrooi het sinaasappel-ijsmengsel met de meringuestukjes en giet het ijsmengsel met pure chocolade erop.
  • Strooi de resterende macarons over het chocolade-ijsmengsel en druk ze lichtjes in het oppervlak.
  • Dek het dessert af en zet het in de vriezer. Laat minstens 4 uur staan.
  • Zet het dessert 1 uur voordat je het wilt serveren in de koelkast.
  • Zet het dessert op een schaal en garneer het met grof gehakte chocolade en verse citroenmelisseblaadjes.
Eet smakelijk!
Tips

Het uit de vorm halen van bevroren desserts kan soms wat lastig zijn. Als je je dessert uit de vorm wilt halen, kunt je de vorm snel in warm water dompelen. Met een mes langs de rand van de vorm gaan is ook een goede truc. Stort de semifreddo van sinaasappel en pure chocolade op een snijplank, leg de schotel erop en draai beide om het ijsdessert op de schotel te krijgen – zo ligt het Italiaanse dessert met de goede kant naar boven en is het klaar om te worden gegarneerd met chocoladeschilfers en verse citroenmelisseblaadjes.

Vragen over semifreddo

Met ons recept voor semifreddo is het maken van een indrukwekkend en verleidelijk diepvriesdessert met veel verschillende smaken en texturen heel eenvoudig. Kom meer te weten over het dessert door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de Italiaanse klassieker.

Wat is semifreddo?
Semifreddo is de naam van een bevroren dessert uit Italië. De naam betekent ‘half bevroren’ of ‘half koud’ en is een verwijzing naar het feit dat het een beetje wordt ontdooid in plaats van direct uit de vriezer te worden geserveerd. Door de ingrediënten en de manier waarop lucht wordt toegevoegd tijdens de bereiding, heeft het Italiaanse dessert een zachte, romige en luchtige textuur, zoals een mousse, terwijl het bevroren is zoals ijs of een Franse parfait.
Hoe maak je semifreddo?
Semifreddo met zijn romige textuur en heerlijke smaken is een geweldig bevroren dessert om het hele jaar door te serveren. Begin met het bereiden van de ijsbasis, verdeel deze in tweeën en breng de porties op smaak met respectievelijk sinaasappelschil en chocolade. Beleg ze vervolgens met gehakte macarons en stukjes meringue alvorens het dessert minstens vier uur in te vriezen. Om ervoor te zorgen dat het dessert zijn naam, halfbevroren, eer aan doet, moet je het een uur in de koelkast laten ontdooien voordat je het garneert met chocolade en citroenmelisseblaadjes en serveert.
Hoe lang blijft semifreddo goed in de vriezer?
In de vriezer is een zelfgemaakte semifreddo, gewikkeld in huishoudfolie en bewaard in een luchtdichte verpakking, tot 1 maand houdbaar. Maar hoe dichter bij het maken, hoe gladder en lichter hij is. Na verloop van tijd wordt de textuur natuurlijk harder en ijziger. Vergeet niet het bevroren dessert 1 uur in de koelkast te laten ontdooien voordat je het opdient. Verwijder de huishoudfolie voor het ontdooien om te voorkomen dat er sporen op het oppervlak achterblijven.
Wat is het verschil tussen semifreddo en ijs?
Het belangrijkste verschil tussen semifreddo-ijs en klassiek ijs zit hem in de textuur en de manier waarop het wordt gemaakt. Net als bij een Franse parfait wordt de room in dit recept voor Italiaanse semifreddo opgeklopt voordat hij voorzichtig met de andere ingrediënten wordt gemengd. Dat is niet het geval in traditionele ijsrecepten waar de basis ook wordt gekookt alvorens te worden ingevroren. De basis wordt niet gekookt in ijsrecepten zoals de eerder genoemde Franse en Italiaanse klassiekers. Door de verschillen zijn deze ijssoorten lichter en luchtiger dan ouderwets ijs. Wie de strijd tussen semifreddo en ijs wint is aan jou!

Ingrediënten

Semifreddo
Suiker
150 g
Gepasteuriseerde eierdooiers
4
Kwark 0,3%
500 g
Gepasteuriseerde eiwitten
3
Volvette room
250 ml
Fijngeraspte sinaasappelschil (biologisch)
2 el
Grof gehakte pure chocolade, 70% (ongeveer 70% cacao)
75 g
Grof gehakte amandelen macarons
100 g
Meringue in grote stukken, bijvoorbeeld meringuezoenen
50 g
Garnering
Grof gehakte pure chocolade, 70%
Vers citroenmelisseblad

Semifreddo met sinaasappel en chocolade

De naam van dit Italiaanse dessert betekent "half bevroren" of "half koud" en het behoort tot dezelfde categorie ijs als de luchtige Franse parfait. Onze semifreddo op basis van eiwitten heeft de textuur van een bevroren mousse, maar is nog lichter, en het is gewoon heerlijk om te genieten van dit zachte, romige bevroren dessert met chocolade en sinaasappel.

Als je op zoek bent naar meer heerlijke dessertrecepten, raden wij je aan eens te kijken naar het klassieke Italiaanse dessert panna cotta, ons met gember gekruide appelmoesdessert met citroenroom, en ons delicate meringuedessert, pavlova, met verse bessen.

Een Italiaans dessert met delicate smaken

Hoewel de Italiaanse klassieker op talloze manieren op smaak kan worden gebracht, kun je niet misgaan met een klassieke combinatie als sinaasappel en chocolade. De citrusachtige, wrange smaak van de sinaasappelschil vult de milde smaak van het kwarkijs en de intense, bitterzoete smaak van de pure chocolade bijzonder goed aan. Ons semifreddo-dessert met chocolade en sinaasappel doet deze iconische combinatie prachtig eer aan en behoudt de heerlijke textuur die kenmerkend is voor dit Italiaanse diepvriesdessert.

Fluweelzachte semifreddo met kwark

Kwark in een dessertrecept zorgt voor een zachte, romige textuur en een fluweelzacht mondgevoel. Het zuivelproduct heeft een zeer zachte, bescheiden smaak, maar geeft een heerlijke frisheid aan de rijke ijsbasis van eierdooiers en room. Het resultaat is een overvloedig, maar niet zwaar bevroren dessert dat smelt op je tong en barst van de sinaasappelschil en pure chocolade.

Heerlijke crunch van macarons en meringues

Een dessert is perfect als het zowel zachte als knapperige elementen heeft, en deze semifreddo heeft het allemaal. Knapperige stukjes meringue en amandelmacarons zijn een heerlijke toevoeging aan dit zachte en romige dessert. Hoewel ze er bovenop decoratief uitzien, voegen ze ook een verrassend knapperig element toe dat in heerlijke laagjes in het dessert verborgen zit en de fluweelachtige textuur op een heerlijke manier breekt.

Geef er je eigen draai aan

Experimenteren met semifreddo-recepten is leuk, want het ijsdessert kan op allerlei manieren op smaak worden gebracht. Je kunt ons recept voor semifreddo dan ook naar eigen hand zetten met je favoriete chocolade en fruit. Voeg eens citroenschil toe aan het sinaasappelmengsel en verschillende soorten chocolade aan het chocolademengsel. Je kunt ook gevriesdroogde frambozen of aardbeien toevoegen, hetzij in de macaron- en meringuelaag, hetzij in het chocolade- of sinaasappelmengsel.

Je kunt de knapperige elementen ook mengen door biscuitjes, koekjes en noten te gebruiken naast of in plaats van de macarons en meringue. Zo kun je zelfs een seizoensgebonden versie van het klassieke Italiaanse gerecht maken door feestdagenfavorieten zoals speculaasjes, sinaasappelschil, gehakte amandelen en muntchocolade te combineren.