Spinazielasagne

Spinazielasagne

30 min.
Met kant-en-klare sauzen en verse pastavellen is deze lasagne een snel en gemakkelijk diner op een drukke doordeweekse avond.
https://www.arla.nl/recepten/spinazielasagne/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Pel de knoflook en hak hem fijn. Doe boter in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en spinazie. Roer de pastasaus erdoor.
  • Wissel lagen van het spinaziemengsel, kaassaus en lasagnevellen af in een ingevette ovenschaal. Strooi de kaas over de laatste laag.
  • Bak 20-25 minuten onderin de oven.
Eet smakelijk!

Vragen over spinazielasagne

Waarom is mijn spinazielasagne waterig?
Dit kan verschillende redenen hebben, de eerste is een waterige pastasaus. In dit recept maken we gebruik van kant-en-klare sauzen en de lasagne bevat daardoor relatief voor vocht. Als je zelf een saus gaat maken, maak dan een dikke variant. Dit is vooral belangrijk voor lasagne met spinazie (of een andere groente met een hoog vochtgehalte) omdat het onvermijdelijk vocht afgeeft tijdens het kookproces. Een toptip is om deze ingrediënten te koken en uit te laten lekken voordat je ze aan je lasagne toevoegt.
Kan ik verse in plaats van diepvriesspinazie gebruiken voor deze lasagne?
Zeker. Houd er echter rekening mee dat spinazie veel vocht bevat en je lasagne waterig kan orden als je de bladeren direct aan het gerecht toevoegt. Je kunt dit voorkomen door de spinazie eerst te koken en uit te laten lekker voordat je het aan je lasagne toevoegt.
Hoeveel lagen moet een spinazielasagne hebben?
De grootste lasagne ooit gemaakt woog maar liefst 4865 kg, was 25x2,5 m groot en werd geserveerd in 10.000 individuele porties. Hoewel het totale aantal lagen onbekend is, bewijst dit Guinness World Record dat er geen strikte regel is voor hoe groot, klein, kort of lang je lasagne moet zijn. Traditioneel gezien heeft een klassieke Italiaanse lasagne echter meestal 3-4 lagen voor de perfecte pasta-sausverhouding van elke hap.
Moet ik lasagne afdekken met folie tijdens het bakken?
Hoewel het geen must is, zal een afgedekte lasagne meer vocht vasthouden en het gerecht perfect garen zonder het uit te drogen. Om die knapperige, goudbruine kaaslaag te verkrijgen, zet je het onbedekte gerecht gewoon een paar minuten onder de grill.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 42,3 gram vezels
eiwit 103,8 gram eiwit
koolhydraten 560,7 gram koolhydraten
vet 100,8 gram vet

Ingrediënten

Babyspinazie
250 g
Boter
1 el
Pastasaus ca. 400 g
1 potja
Verse lasagnevellen
8
Geraspte kaas gratin
70 g

Een klassieke lasagne met een groene twist

Hoewel de ware oorsprong van lasagne waarschijnlijk in het oude Griekenland ligt, is de Italiaanse combinatie van pasta, saus en bechamel uiteindelijk de meest bekende en populairste geworden. Terwijl het door het land en over de wereld reisde, evolueerde en breidde de lijst met ingrediënten zich uit tot meer variaties dan je je kunt voorstellen.

Verschillende toppings en variaties om je lasagne aan te passen

Hele kookboeken zijn gewijd aan dit gerecht. Dat laat maar weer eens zien hoe veelzijdig en geliefd lasagne is. De meest traditionele is natuurlijk de op vlees gebaseerde versie: een combinatie van heerlijke vleessaus, een romige bechamel en al dente pastavellen. Lasagne alla Norma is een populaire variant uit Sicilië waar gebakken aubergine de pastavellen vervangt en een romige ricotta aan de laagjes wordt toegevoegd. Vincisgrassi komt uit de Italiaanse regio Le Marche en heeft geen definitief recept, maar typische ingrediënten voor de saus zijn pancetta, prosciutto en kipstukjes. Kaas is altijd je beste keuze voor de topping en we raden alles aan, van parmezaan en gescheurde buffelmozzarella tot Romano en romige ricotta.

Verberg de spinazie voor kieskeurige eters

Een pastasaus op basis van tomaten biedt de perfecte schuilplaats voor spinazie, waarbij de rode en groene tinten worden gecombineerd tot een onopvallend bruin dat zelfs de meest achterdochtige eters voor de gek zal houden. Een van de gemakkelijkste methoden is om de gekookte en uitgelekte bladeren aan de pastasaus toe te voegen en deze te mengen tot een gladde saus. Het fijnhakken van de spinazie en het toevoegen aan de pastasaus is ook een goed alternatief en het ingrediënt is moeilijk te onderscheiden wanneer het in de laagjes van de lasagne wordt gedaan. Als er iemand toch vragen stelt, dan kunnen de fijne groentestukjes relatief eenvoudig worden uitgelegd als een onschuldig kruid. Voor beide methoden raden we aan om de hoeveelheid spinazie iets te verminderen om geen verdenkingen te wekken.

Bewaar je overgebleven lasagne zo

Restjes kunnen tot vier dagen in de koelkast worden bewaard. Gebruik hiervoor een luchtdichte bak en sluit deze goed af om te voorkomen dat de koude lucht de lasagne uitdroogt.