Tiramisu

Tiramisu

1 u
Tiramisu is een klassiek dessert dat bovendien makkelijk te maken is. Met deze luchtige, vers gepoederde tiramisu win je gegarandeerd de harten van alle dessertliefhebbers. Laat de tiramisu een uur in de koelkast staan voor je hem serveert. Buon appetito!
https://www.arla.nl/recepten/tiramisu/

Bereidingswijze

  • Meng de koffie en likeur.
  • Doe de helft van de koekjes in een vorm (ca. 15x20 cm). Sprenkel de helft van het koffiemengsel over de koekjes.
  • Klop de eiwitten stijf. Klop het eigeel en de suiker tot een luchtige massa. Klop de room op.
  • Spatel de roomkaas door het eigeel en roer tot een gladde massa. Spatel de room en de eiwitten door het beslag.
  • Verdeel de helft van het mengsel over de koekjes in de vorm.
  • Voeg de laatste koekjes toe en besprenkel ze met de rest van het koffiemengsel. Doe het resterende roomkaasmengsel erbovenop.
  • Bestrooi met cacao en zet de tiramisu voor het serveren minstens een uur in de koelkast.
Eet smakelijk!

Tiramisu

Wat kan er misgaan met tiramisu?
Om een echt onweerstaanbaar dessert te serveren, begin je altijd met kwaliteitsvolle ingrediënten. Het karakter van de koffie bepaalt een groot deel van de smaak van de tiramisu. Wij raden je aan om vers gezette, intense koffie van hoge kwaliteit te gebruiken. Vermijd oploskoffie. Laat de koffie afkoelen en voeg er wijn of likeur aan toe. Druppel dit mengsel vervolgens over de koekjes of dompel de koekjes er ongeveer twee seconden in onder. Als je de koekjes te lang laat weken, worden ze klef en vallen ze uiteen. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je ze opklopt en zorg ervoor dat de eiwitten en room voldoende stijf zijn voordat je alles mengt. Zo krijg je een luchtig mengsel dat niet schift en de tiramisu niet klef maakt. Overdrijf tot slot niet met de topping. De bedoeling is om een vleugje bitterheid van de droge cacao te smaken, maar niet te veel.
Hoe zorg ik ervoor dat de tiramisu minder vloeibaar is?
De sleutel tot vastere tiramisu is ervoor te zorgen dat de koekjes net goed geweekt zijn. Te veel koffie maakt de koekjes zacht en zompig, waardoor het dessert een vloeibare puinhoop wordt. Een ander belangrijk punt is dat je de eiwitten en room stevig moet opkloppen en ervoor moet zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je ze samenvoegt, zodat het mengsel niet begint te schiften. Als de tiramisu vloeibaarder is dan verwacht, laat hem dan wat langer opstijven in de koelkast. Je kunt de vochtige textuur ook wat verhelpen door de tiramisu in individuele dessertkopjes te doen en er voor het serveren extra cacao op te strooien.
Hoe lang moet tiramisu rusten?
Nadat je de tiramisu hebt bereid, is het belangrijk om het dessert de tijd te geven om op te stijven in de koelkast. Een uur is het absolute minimum. We raden aan om minstens zes uur te wachten zodat de koekjes voldoende tijd hebben om de smaak en het vocht uit de koffie, likeur en room op te opnemen. Je kunt het dessert tot twee dagen in de koelkast laten staan voordat je het serveert, maar zorg ervoor het goed afgedekt is om te voorkomen dat het ongewenste aroma's uit de koelkast opneemt.
Hoe dik moet het tiramisumengsel zijn?
Het romige mengsel van eieren en kaas, soms met volvette room, is cruciaal voor een geslaagde tiramisu. Het moet licht, luchtig en smaakvol zijn zodat het de zachte geweekte koekjes goed aanvult. Het is belangrijk dat je zowel de eiwitten als volvette room lang genoeg opklopt zodat ze stevige pieken vormen. Alleen dan is de structuur voldoende stevig om er de andere ingrediënten door te kunnen spatelen zonder dat het mengsel gaat schiften.
Zijn rauwe eieren in tiramisu veilig?
In veel landen bestaat er een klein maar reëel risico dat je salmonella oploopt door rauwe eieren te gebruiken. Voordat je rauwe eieren in gerechten gebruikt, moet je nagaan of daar gevaar voor is waar je woont. De beste manier om het risico op salmonella uit eieren uit te sluiten, is gepasteuriseerde eieren te kopen of de eieren zelf te pasteuriseren. Dit doe je door de eieren gedurende 3½ minuut op precies 60 °C op te warmen. Dit vereist meestal speciale apparatuur. Als de temperatuur boven de 60 °C stijgt, koken de eieren en kun je ze niet meer gebruiken voor de tiramisu.
Is tiramisu de dag nadien beter?
Plan je een volgende etentje? Tiramisu van tevoren maken is niet alleen een slimme manier om wat extra tijd te hebben als je gasten eenmaal aan tafel zitten. Het verbetert de smaak en textuur van het dessert ook nog eens. Door je tiramisu een nacht in de koelkast te laten staan, krijgen de verschillende lagen in het dessert de kans om smaken uit te wisselen. Het resultaat is een goed opgesteven, zacht en overheerlijk dessert.

Ingrediënten

Sterke koffie
200 ml
Likeur, bijv. Amaretto
3 el
Lange vingers
200 g
Eiwitten
4
Eidooiers
2
Poedersuiker
90 g
Volvette room
250 ml
Roomkaas, naturel
450 g
Garnering
Cacaopoeder
2 el

Tiramisu, hét Italiaanse dessert bij uitstek

Dit populaire Italiaanse dessert is smaakvol en elegant, maar toch eenvoudig te maken. Met ingrediënten van goede kwaliteit en wat planning vooraf kun je bij je volgende etentje een tiramisu serveren waarvan je gasten versteld zullen staan.

De oorsprong van tiramisu

Tiramisu is Italiaans voor 'maak me blij' en het lijdt geen twijfel dat het in Italië is ontstaan. Maar doordat het dessert zo geliefd is, zijn er herkomstverhalen die elkaar tegenspreken en bestaan er zelfs legendes over de uitvinding ervan. Verschillende Italiaanse steden en regio's hebben ondertussen beweerd dat zij de ware geboorteplaats van tiramisu zijn. Tegenwoordig zijn de meeste kroniekschrijvers het er echter over eens dat het dessert voor het eerst onder deze naam werd geserveerd in de jaren 1960 in Le Beccherie, een restaurant in de Noord-Italiaanse stad Treviso. Tiramisu begon zich meteen te verspreiden en won snel aan populariteit, en in de jaren 1980 was het een wereldwijd culinair fenomeen.

Hoe geef je een eigen toets aan tiramisu?

Je kunt het concept achter tiramisu – een overheerlijk dessert dat bestaat uit laagjes van verschillende smaken en texturen – makkelijk aanpassen aan het seizoen, de context of je persoonlijke smaak. Je kunt zelfs tiramisu met aardbeien of frambozen maken, met koekjes die gedrenkt zijn in een mengsel van vruchtenjam en likeur. Voor een citrusvariant op hetzelfde thema kun je voor de verschillende lagen lemon curd met citroensap en -rasp gebruiken. Of kies voor een gezinsvriendelijke versie door de koffie en alcohol weg te laten en gewoon in elke laag zoveel mogelijk chocolade te verwerken.

De lagen van tiramisu

De klassieke manier om de lagen van een tiramisu aan te brengen is te beginnen met de lange vingers of savoiardi, kort geweekt in koffie en marsalawijn of likeur. Daarna komt de helft van het mengsel van ei, room en kaas. Dan nog een laag geweekte koekjes, gevolgd door een laatste laag van het romige mengsel. Hierop komt als onweerstaanbare finishing touch een flinke laag geraspte pure chocolade of cacaopoeder. Het resultaat is een tiramisu met duidelijk zichtbare lagen die je gasten bij het serveren kunnen bewonderen.

Hoe serveer je tiramisu?

Je kunt tiramisu bereiden in een grote, bij voorkeur vierkante of rechthoekige schaal en dan porties van het dessert op borden of in dessertkopjes serveren. Of je kunt het gerecht bereiden in individuele glazen kopjes die de lagen in het dessert goed laten zien. Hiervoor moet je de koekjes misschien in kleinere stukjes breken. Maar maak de stukjes niet te klein, want dat verhoogt het risico op een klef dessert.