Trifle

Trifle

20 min.
Deze trifle is een fantastisch, rijk dessert met bessen en zelfgemaakte of gekochte sponscake. Trifle is makkelijk te maken en feestelijk om te serveren tijdens diners en op feestdagen.
https://www.arla.nl/recepten/trifle/

Bereidingswijze

  • Halveer de aardbeien en doe ze in een brede kom. Giet de geconcentreerde rabarbersiroop en wijn over de bessen.
  • Klop de room op en meng met de kwark.
  • Snijd de cake in plakjes.
  • Leg enkele plakjes cake in een glazen kom. Wissel vervolgens de bessen af met het sap, de kwark en de cake. Eindig met kwark en garneer met bessen.
Eet smakelijk!

Trifle

Wat is de beste manier om een trifle in laagjes aan te brengen?
Of je nu een grote kom of individuele kopjes gebruikt, er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden om een geslaagde trifle te maken. Begin met een goede basislaag, meestal sponscake of een soort koekjes, vaak gedrenkt in sherry of versterkte wijn. De stukken moeten groot genoeg zijn om niet te verkruimelen en papperig te worden onder het gewicht van de volgende lagen. De custard is cruciaal voor de luchtigheid van de trifle, dus zoek een goed recept of een in de winkel gekocht alternatief dat je echt lekker vindt. De custard mag niet warm zijn wanneer je de trifle maakt. Voeg vervolgens vers rijp seizoensfruit toe voor een optimale smaakbeleving. Maak verschillende lagen en sluit af met een laag custard bedekt met fruit en eventueel een garnering.
Maak je trifle het best een dag van tevoren?
Hoewel er absoluut niets mis is met een vers gemaakte trifle, gebeurt er iets moois als je de pudding een nacht of maximaal 24 uur in de koelkast zet. De smaken smelten op de meest magische manier samen. Zorg er wel voor dat je ingrediënten daartegen opgewassen zijn. De taart of koekjes moeten stevig zijn en je custard moet goed opgeklopt zijn. Dek de kom af met huishoudfolie of een luchtdicht deksel voordat je hem in de koelkast zet. We raden ook aan te wachten met de laatste, bovenste laag tot het tijd is om de trifle op te dienen.
Moet trifle op kamertemperatuur worden geserveerd?
In het algemeen betekent een koude temperatuur minder smaak. Als je trifle geruime tijd in de koelkast heeft gestaan, is het een goed idee om hem er een uur voor het serveren uit te halen. Zo hebben de smaken in de verschillende lagen de tijd om tot bloei te komen en je gasten te verbazen. Bewaar de trifle echter niet langer dan twee uur op kamertemperatuur voordat je hem weer in de koelkast zet.
Waarom wordt mijn trifle waterig?
Als de trifle wat papperig is, betekent dit dat er te veel vloeistof door de pudding is verspreid. Zorg ervoor dat je sponscake of koekjes van goede kwaliteit zijn en dat je stukken gebruikt die groot genoeg zijn om vloeistof vast te houden zonder klef te worden. Zorg er ook voor dat de custard stevig genoeg is dat hij niet schift of vloeibaar wordt wanneer je er fruit op legt. Tot slot willen we erop wijzen dat fruit het meest waterige ingrediënt is in een trifle. Geplette of overrijpe vruchten en bessen kunnen zoveel sap loslaten dat de trifle klef wordt.

Ingrediënten

Trifle
Aardbeien
1 L
Geconcentreerde rabarbersiroop
100 ml
Witte wijn
50 ml
Volvette room
100 ml
Vanillekwark
Sponscake
300 g

Een klassiek Brits dessert

Engelse trifle is een gelaagd dessert waarin geweekte cake, custard, room en fruit samen een rijke en gedenkwaardige pudding vormen. Trifle wordt traditioneel geserveerd in een grote, transparante glazen kom of in individuele glazen kopjes waarin de verschillende lagen en texturen tot hun recht komen. Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten en technieken om een trifle samen te stellen. Veel Britse families grijpen tijdens feestdagen en bijeenkomsten terug op een geliefd, doorgegeven triflerecept. Dit is je kans om de weelderige wereld van trifle te verkennen en je eigen favoriet te creëren.

Overheerlijke triflevariaties

Er is een trifle voor elk seizoen, elke gelegenheid en elke smaak. De pudding kan zoet, rijk en met alcohol zijn – of fris, pittig en licht. Hij kan in een handomdraai worden gemaakt of urenlang worden bereid. Probeer laagjes geplette chocoladekoekjes, chocoladebrownies en chocolademousse af te wisselen met opgeklopte roomkaas voor de ultieme chocoladetrifle. Of combineer citroencake en lemon curd met verse bosbessen en gezoete room voor een verleidelijke citrustrifle. Of ga voor ultralicht en kies voor Griekse yoghurt, angel cake en bessen – misschien wel één grote portie, speciaal voor jou.

Hoe moet je trifle bewaren?

Restjes trifle bewaar je het beste in de koelkast. Dek de pudding af met huishoudfolie of een luchtdicht deksel om te voorkomen dat er ongewenste aroma's in de kom komen. De trifle is in de koelkast 2-3 dagen houdbaar, maar we zijn ervan overtuigd dat hij dan al op is. Het is geen goed idee om de trifle in de vriezer te bewaren. Als je hem invriest en vervolgens ontdooit, verliezen de verschillende lagen hun textuur en krijg je een klef geheel.