Vanillecheesecake

Vanillecheesecake

Ben je gek op cheesecake? Probeer deze mooie taart dan de volgende keer dat je wilt genieten van een lekkernij waarvoor je geen oven nodig hebt. Deze vanillecheesecake met een lichtzure citroensmaak is licht en luchtig en de frisse smaken doen je denken aan de lente en de zomer. Hij heeft een knapperige goudbruine koekjesbodem en is prachtig gegarneerd met bessen en zure, lekkere verse kruiden. Gebruik bessen van het seizoen om een smakelijke en kleurrijke look te creëren die de delicate vanillecheesecake met roomkaasvulling aanvult. Serveer deze indrukwekkend uitziende taart voor gasten of verwen je gezin met een chic dessert, dat zeker bij alle leeftijden in de smaak valt.
https://www.arla.nl/recepten/vanillecheesecake/

Bereidingswijze

Biscuitbodem
  • Smelt de boter. Meng de koekjes er goed doorheen.
  • Leg een stuk bakpapier tussen de bodem en de ring van een springvorm (ca. 22 cm in diameter). Bekleed de zijkanten met een kunststof taartring.
  • Verdeel het koekjesbodemmengsel over de springvorm. Druk het goed aan op de bodem en ongeveer 5 cm tegen de rand van de springvorm.
  • Zet de afgedekte koekjesbodem in de koelkast.
Vulling
  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Schraap de vanillezaadjes uit het vanillestokje en meng ze met een beetje suiker.
  • Klop de vanille, de suiker, de room en de citroenschil tot een licht schuim.
  • Klop de roomkaas zacht met de zure room en spatel het mengsel door het vanilleroommengsel.
  • Verwarm het citroensap.
  • Haal de gelatineblaadjes uit het water en smelt ze in het warme citroensap.
  • Koel het gelatinemengsel af met een beetje van het vulmengsel en spatel het door de rest van de vulling.
  • Giet de vulling op de koekjesbodem in de springvorm. Zet de taart tot de volgende dag in de koelkast.
De cheesecake serveren
  • Haal de taart uit de springvorm, verwijder de taartring en zet de taart op een taartstandaard. Garneer vlak voor het serveren met bessen en boszuring of citroenmelisse.
Eet smakelijk!
Tips

Het maken van een vanillecheesecake zonder oven kost tijd, maar perfectie kun je niet overhaasten. De beste manier om ervoor te zorgen dat de taart goed opstijft en die romige, dichte consistentie krijgt, is door hem minstens 4 uur in de koelkast te laten staan. Maar als je hem een hele nacht kunt laten staan, is dat helemaal perfect. De vanillecheesecake in de vriezer zetten is riskant, want dan kan hij bevriezen in plaats van opstijven. Dit kan de textuur van de vulling veranderen, waardoor die enigszins korrelig wordt.

Tips

Als je de vanillecheesecake toch in de vriezer wilt zetten, zorg er dan voor dat hij zoveel mogelijk opstijft in de koelkast voordat je hem in de vriezer zet, waar hij niet langer dan 30 minuten mag worden bewaard. Als je vanillecheesecake goed is opgesteven, voelt hij stevig aan en is het oppervlak glanzend.

Vragen over cheesecake

Het maken van een heerlijk dessert zonder oven is gemakkelijk met ons recept voor vanillecheesecake met roomkaas. Hieronder kun je meer te weten komen over cheesecake door de antwoorden te lezen op een aantal veelgestelde vragen over dit heerlijke dessert.

Wat is vanillecheesecake?
Onze vanillecheesecake is een cheesecake met een roomkaasvulling met vanillesmaak. Als je verse vanillezaadjes uit een vanillestokje gebruikt in plaats van vanillepasta, kun je gemakkelijker experimenteren met het smaakprofiel van het tropische kruid. Probeer Bourbon, Mexicaanse of Tahitiaanse vanille om te zien wat jij de beste vanillesmaak voor je cheesecake vindt.
Hoe maak je vanillecheesecake met roomkaas?
Wees gerust; het is vrij eenvoudig om een mooie roomkaascheesecake zonder oven te maken. Maak eerst de bodem zodat die tijd heeft om af te koelen, op te stijven en wat steviger te worden voordat je de vanille-citroenvulling erin giet die je maakt met roomkaas, volvette room en zure room en die een romige, smaakvolle en frisse smaak toevoegt aan de zoete vanillecheesecake. Geef de vanillecheesecake ruim de tijd om op te stijven voordat je hem garneert met verse bessen en kruiden en op een taartschotel serveert.
Hoe maak je roomkaas voor cheesecake zachter?
Je kunt roomkaas het gemakkelijkst mengen met zure room voor een zachte vulling zonder roomkaasklontjes als de roomkaas niet ijskoud en hard is. Haal de roomkaas 30-60 minuten voordat je hem nodig hebt uit de koelkast en laat hem op het aanrecht staan om hem zachter te laten worden en op kamertemperatuur te laten komen. Door hem uit de verpakking te halen en in kleine blokjes te snijden die je op een bord legt, kun je die tijd nog verder verkorten.
Kun je vanillecheesecake invriezen?
Cheesecake kan worden ingevroren in stukken of als geheel, en hoe verser hij is als je hem invriest, hoe lekkerder de ontdooide taart zal zijn. Nadat de cake is opgesteven, wikkel je hem in huishoudfolie en aluminiumfolie (of je wikkelt hem in huishoudfolie en doet hem in een luchtdichte bak) voordat je hem in de vriezer zet. In de vriezer is de vanillecheesecake maximaal 1 maand houdbaar. Als je de taart wilt eten, laat je hem 2-4 uur op het aanrecht of een nacht in de koelkast ontdooien voordat je hem garneert en serveert. Als je haast hebt, kun je stukken vanillecheesecake 30 seconden in de magnetron zetten.

Ingrediënten

Biscuitbodem
Boter
150 g
Verkruimelde volkorenkoekjes, bijvoorbeeld digestive koekjes
300 g
Vulling
Gelatineblaadje
4
Vanillestokje (merg) of een vergelijkbare hoeveelheid vanillepasta
1
Suiker (ca. 1½ dl)
125 g
Roomkaas, naturel
200 g
Volvette room
¼ L
Zure room, 18%
¼ L
Geraspte citroenschil, onbespoten
1 el
Citroensap
2 el
Garnering
Verse bessen bijvoorbeeld frambozen, bosbessen, rode bessen en/of bramen
300 g
Boszuring of citroenmelisse

Makkelijke vanillecheesecake zonder oven

Deze heerlijke vanillecheesecake met roomkaas zonder oven smaakt ronduit geweldig. De vulling is romig en dicht maar niet zwaar, en de vanille- en citroensmaak is heerlijk. De rijke roomkaasvulling past heerlijk bij de topping van bessen en kruiden, en de knapperige goudkleurige koekjesbodem met boter rondt de ervaring af. Ons eenvoudige recept voor vanillecheesecake is gemakkelijk te volgen en omdat je hem van tevoren kunt bereiden, serveer je hem probleemloos aan vrienden en familie.

Als dit recept voor vanillecheesecake je enthousiast heeft gemaakt om meer van dit soort desserts te proberen, kijk dan eens naar onze aardbeiencheesecake zonder oven.

Geniet van een heerlijke vanille- en citroenvulling

Er is een reden waarom vanille een van de meest populaire smaken is voor desserts – het is aromatisch en heeft een zoet, subtiel smaakprofiel met bloemige ondertonen die de natuurlijke zoetheid van desserts en gebak prachtig versterkt. In de vulling wordt de tropische vanille aangevuld met friszure citrusvruchten. De citroenschil en het sap voegen frisheid toe aan de dichte, romige, natuurlijk zoete vulling die het smaakprofiel van deze zachte cheesecake met roomkaas afrondt.

Als je zin hebt in meer desserts met vanillesmaak, bekijk dan onze recepten voor een zachte en romige vanillepudding of een heerlijk en elegant vanille-ijsdessert met gebakken pruimen en boekweitkrokantjes.

Maak een gladde cheesecake met roomkaas en zure room

Met een prachtig scala aan zuivelproducten zoals roomkaas, zure room en volvette room is de vulling van deze vanillecheesecake een heerlijk zachte en soepele ervaring. Roomkaas in cheesecake zorgt vooral voor een heerlijk rijk mondgevoel omdat de taart er een dichte, romige consistentie van krijgt die bijna mousse-achtig van textuur is. Als je houdt van prachtig gladde desserts met veel smaak, kun je een vanillecheesecake met roomkaas die in balans wordt gehouden met vers friszuurcitroensap en citroenschil zeker niet weerstaan.

Versier met bessen en verse kruiden

De goudkleurige koekjesbodem en roomkleurige vulling met vanillepuntjes ziet er prachtig uit in combinatie met een gemengde verse bessen en kruiden. Garnering met rode boszuring, rood fruit zoals frambozen en rode bessen met het contrast van donkerder fruit zoals bosbessen of bramen doorbreekt de monochrome look, waardoor de cheesecake met roomkaas een elegante uitstraling krijgt die zeker het middelpunt van elke desserttafel zal zijn.

De kruiden en bessen zien er niet alleen prachtig uit langs de rand van de bodem, maar ze voegen ook complexiteit toe aan het smaakprofiel van de vanillecheesecake. De bessen voegen een zoetheid en frisheid toe die, samen met de heldere, friszure smaak van de boszuring en citroenmelisse, de rijke en decadente cheesecake met roomkaas prachtig aanvult. Het gebruik van de bessen en kruiden van het seizoen geeft het lekkerste resultaat.

Voeg je eigen touch toe

Een manier om te experimenteren met dit recept voor vanillecheesecake is om de bessen in de vulling zelf te gebruiken in plaats van ze alleen als garnering te gebruiken. De bessen kunnen gelijkmatig door de vulling worden gespateld voordat deze op de koekjesbodem wordt gegoten en gekoeld. Je kunt ook een bessenpuree koken waaraan het warme citroensap en de zachte gelatineblaadjes worden toegevoegd voordat je het geheel in de rest van de vulling spatelt.

De eerste optie zorgt ervoor dat je in elke hap heldere bessenstukjes hebt, terwijl de tweede de smaak van vanillecheesecake meer verandert omdat de hele vulling naar bessen zal smaken. Het uiterlijk zal ook veranderen als de roomkaasvulling de kleur van de bessen aanneemt. Het gebruik van verse of bevroren bosbessen geeft bijvoorbeeld een levendige, opvallende paarse kleur, terwijl het gebruik van frambozen de vanillecheesecake een zachte romantisch ogende roze tint geeft.

Je kunt een snufje zout toevoegen aan de koekjesbodem of gezouten boter gebruiken. Dat versterkt de smaak van de rest van de ingrediënten.