Vanillepudding

Vanillepudding

1 u
Het is tijd om een echte klassieker terug te brengen met ons recept voor vanillepudding. Dit romige en ongelooflijk zachte vanilledessert wordt geserveerd met een warme kersensaus van ingemaakte kersen en gegarneerd met verse citroenmelisseblaadjes. Een eenvoudig en troostrijk gerecht, geliefd bij kinderen en volwassenen, waarvoor slechts enkele basisingrediënten nodig zijn. Probeer dit retrodessert!

Bereidingswijze

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Breng de melk en een gespleten vanillestokje aan de kook.
  • Klop de eieren en de suiker goed los.
  • Giet al kloppend de helft van de kokende melk bij de eieren.
  • Giet het mengsel in de pan met melk en verwarm het tot de room glad wordt – niet koken.
  • Haal de gelatineblaadjes uit het water en knijp ze licht uit.
  • Voeg de gelatine toe aan het eimengsel en pak het vanillestokje eruit.
  • Klop de room luchtig en spatel deze door de pudding wanneer die begint op te stijven.
  • Giet de pudding in een kom of puddingvorm.
  • Zet hem een paar uur in de koelkast.
Kersensaus
  • Verhit de ingelegde kersen met het sap tot het kookpunt.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng het aardappelzetmeel met water en voeg het al roerend toe aan de ingemaakte kersen.
  • Serveer de warme kersensaus met de vanillepudding.
Eet smakelijk!
Tips

Bespaar tijd en bereid de vanillepudding een dag voor het opdienen. Dit geeft de pudding ook meer dan genoeg tijd om op te stijven en je kunt genieten van een koele en rijke pudding als dessert.

Tips

Voordat je de pudding uit de vorm of kom haalt, zet je hem ongeveer 10 seconden in een grote kom met warm water. Verwijder de kom of vorm en droog deze af met een theedoek. Ga voorzichtig met een klein scherp mesje langs de randen van de vorm of kom om de pudding los te maken. Leg een serveerbord op de pudding en draai alles om. Als de pudding moeilijk loslaat, probeer dan voorzichtig te schudden of opnieuw op te warmen.

Vragen over vanillepudding

Pudding is een heerlijk romig en zacht dessert voor het hele gezin, en met ons recept voor vanillepudding maak je die lekkernij helemaal zelf. Geniet ervan met een zuurzoete, warme kersensaus. Lees hieronder hoe je vanillepudding maakt en kom alles te weten over het heerlijke dessert.

Wat is vanillepudding?
Vanillepudding is een romig en zoet dessert op basis van melk met een verdikkingsmiddel en wordt gemaakt door de ingrediënten in een pan op het fornuis te laten sudderen. Afhankelijk van het gebruikte verdikkingsmiddel, bijvoorbeeld eieren, gelatine of maïszetmeel, wordt de pudding soms ook wel pap, vla of bavarois genoemd. Onze pudding bestaat uit melk, suiker, eieren en gelatine om een zacht, zoet, romig dessert te maken met een stevige vla-achtige consistentie. De lekkernij met vanillesmaak is een oude klassieker die nooit uit de mode raakt.
Hoe maak je vanillepudding?
Breng melk en een vanillestokje aan de kook terwijl je eieren en suiker opklopt. Giet vervolgens al kloppend de helft van de kokende melk bij het eimengsel. Verwarm het mengsel met de rest van de melk tot het geheel glad wordt, verwijder het vanillestokje en voeg geweekte gelatineblaadjes toe. Spatel slagroom door de pudding voordat je die enkele uren in een kom of puddingvorm in de koelkast zet. Verwarm ingemaakte kersen en hun sap tot het kookpunt en roer er aardappelzetmeel gemengd met water door. Schenk de saus over de vanillepudding en garneer met verse citroenmelisseblaadjes.
Kun je vanillepudding invriezen?
Vanillepudding met gelatine kan niet goed worden ingevroren, omdat de structuur van de gelatine tijdens het invriezen kapot gaat. Als je de pudding ontdooit, kan hij vloeibaar worden, en is de textuur niet meer stevig of wiebelig. Wij raden dus af om te proberen vanillepudding in te vriezen. Maar als je het toch wilt proberen, wikkel de pudding dan in met huishoudfolie of bewaar hem in een luchtdichte bak en zet hem in de vriezer. Houd er wel rekening mee dat het misschien niet lukt en dat je na het ontdooien een vloeibare vla krijgt!
Wat doe je met overgebleven vanillepudding?
Heb je restjes over? Maak een banana split trifle met vanillepudding. Snijd een banaan in dunne plakjes en leg de plakjes op de bodem van een hoog en smal dessertglas, gevolgd door laagjes pudding en in blokjes gesneden aardbeien. Herhaal dit tot het glas vol is en maak het af met slagroom en chocoladesaus. Als je de restjes gewoon zo wilt opeten, bewaar ze dan in de koelkast en dek af met huishoudfolie, direct op de vanillepudding. Op die manier is hij wel een week houdbaar en kun je hem rechtstreeks uit de vorm of schaal opeten met een nieuw scheutje kersensaus erop.

Ingrediënten

Gelatineblaadje
7
Arla Biologische Melk
3½ dl
Vanillestokje
½
Eieren
3
Suiker
125 g
Volvette room
3½ dl
Kersensaus
Ingelegde kersen (ca. 350 g)
1 blikje
Aardappelzetmeel
2 tl
Water
2 tl
Garnering
Vers citroenmelisseblad

Zoete en zachte vanillepudding

Vanillepudding is een onderschat dessert. Deze dessertpudding heeft een heerlijk zachte, rijke en romige textuur met een delicate vanillesmaak en zoete, bloemige ondertonen. Voor een helemaal zelfgemaakte vanillepudding zijn maar heel weinig eenvoudige ingrediënten nodig, zoals gelatine en eieren voor een romige dikte en volvette room voor een luchtige textuur. Serveer de zoete traktatie met een warme kersensaus en geniet van elke hap.

Kersensaus en toppings voor vanillepudding

Dit dessert is het perfecte canvas voor een warme kersensaus en andere aanvullende toppings. Voor onze pudding hebben we gekozen voor een verrukkelijke kersensaus van ingelegde kersen en het kersensap, water en aardappelzetmeel voor extra dikte. De prachtige saus heeft een evenwichtige zoete en wrange

smaak met een subtiel vleugje kruiden. Het is de perfecte saus om een romige pudding het hele jaar door af te maken en het is verleidelijk om er gewoon van te blijven smullen. Maar je kunt voor de saus gemakkelijk ander fruit gebruiken, bijvoorbeeld bosbessen en zwarte bessen of wat knapperigheid toevoegen met grof gehakte amandelen.

Serveer een klassieker voor je gasten

Sluit de avond in stijl af met een romig en eenvoudig vanillepuddingrecept met smaken die zoete jeugdherinneringen oproepen. De combinatie van een gekoelde bodem met daarop een prachtige en goddelijke warme kersensaus is overheerlijk. Het is een prachtige combinatie van zoet en zuur die onmogelijk te weerstaan is. Met slechts een handvol ingrediënten en verrukkelijke smaken is dit het perfecte dessert om een heerlijke avond mee af te sluiten. Een echte klassieker die je gasten, zowel jong als oud, blij zal maken.

Ben je op zoek naar soortgelijke romige desserts, maar met uitgesproken smaken? Probeer dan onze chocoladepudding of chocolademousse met rijke en intense chocoladesmaken. Bekijk ook ons recept voor crème brûlée, een heerlijke Franse klassieker, of ontdek een Italiaanse schat in de vorm van een melkachtige, zoete en zachte panna cotta.

Geef er je eigen draai aan

Maak de klassieke vanillepudding nog lekkerder met verschillende toppings. Overgiet de pudding met een dikke zelfgemaakte karamel voor een decadent dessert. Smelt suiker en water in een steelpan op laag vuur. Zodra het mengsel goudbruin is geworden, meng je maïszetmeel en water en dit klop je door de karamel totdat die dikker wordt. Giet de karamelsaus over de pudding en serveer met slagroom. Voor wat extra knapperigheid kunt je de pudding garneren met noten, gemalen digestivekoekjes of wafeltjes.

Probeer voor iets fruitigers om de zoetheid van de pudding in evenwicht te brengen een rabarbercompote met een subtiele wrange smaak. Snijd de rabarber in kleine stukjes en kook die met een vanillestokje en suiker op laag vuur tot de rabarber zacht en papperig is. Blender de compote tot een gladde massa of laat hem grof en schep de rabarbercompote over de pudding. Een goddelijke combinatie van smaken en texturen. Als je niet van rabarber houdt, maak dan in plaats daarvan een bosbessen- of ananascompote. Je kunt elk gewenst fruit gebruiken.