Chocoladepudding

Chocoladepudding

1 u
Geniet van een romige pudding met een intense chocoladesmaak met een toefje slagroom erop. Het is het ultieme dessert voor chocoladeliefhebbers en het is gemakkelijk om het zelf te maken. Met slechts een handvol ingrediënten en dit recept kun je elke zoetekauw tevreden stellen en genieten van pure chocolade met subtiele tonen van vanille. Serveer met een licht opgeklopte slagroom erbovenop.
https://www.arla.nl/recepten/chocoladepudding/

Bereidingswijze

  • Roer de melk en het maïszetmeel door elkaar in een pan met dikke bodem. Voeg de eieren, de suiker, de vanille en de chocolade toe.
  • Breng het mengsel al kloppend aan de kook – eerst 2 minuten op hoog vuur en daarna op matig vuur. Het mengsel moet dik en romig zijn.
  • Giet de room snel in een kom en vervolgens in 6 glazen (elk ongeveer 2 dl). Dek ze af en zet ze minstens 4 uur of tot de volgende dag in de koelkast.
  • Serveer de pudding met licht opgeklopte slagroom.
Eet smakelijk!
Tip

De beste manier om te voorkomen dat er klontjes in de vla ontstaan, is de ingrediënten goed te kloppen. Maar als je klontjes in de pudding ziet, kun je het mengsel door een fijne zeef zeven om alle maïzenaklontjes te verwijderen voordat je de pudding in de koelkast zet.

Tip

Dek de pudding af met huishoudfolie of waspapier door dit direct op het oppervlak van de pudding te drukken voordat je die in de koelkast zet. Dit voorkomt dat de pudding tijdens het afkoelen in de koelkast een vel krijgt. Klop of roer niet meer als het dessert eenmaal opstijft, want dat tast de textuur van de pure chocoladepudding aan en maakt hem losser.

Vragen over chocoladepudding

Een chocoladepudding als dessert maken is eenvoudig. Met onze tips en ons recept krijg je een romige, zachte pudding met een intense chocoladesmaak die je de dag tevoren kunt maken en een nacht in de koelkast kunt laten afkoelen. Wij hebben enkele van de meest gestelde vragen over chocoladepudding beantwoord, zodat je weet hoe je dit smakelijke dessert moet maken. Hieronder lees je er alles over!

Wat is chocoladepudding?
Chocoladepudding is een vla met chocoladesmaak die wordt gemaakt door room of melk in te koken met een verdikkingsmiddel zoals bloem, eieren of maïszetmeel. Voor ons recept hebben we twee verdikkingsmiddelen toegevoegd – maïszetmeel en eieren – om de pudding een dikke, zijdeachtige, weelderige textuur te geven. De pudding wordt vervolgens enkele uren in de koelkast gekoeld, zodat hij kan opstijven en de juiste consistentie krijgt. Het is een eenvoudig dessert dat ook prima werkt als zoet tussendoortje en kan worden meegenomen naar picknicks en familiebijeenkomsten of gewoon thuis worden gegeten.
Hoe maak je chocoladepudding?
Met slechts een handvol ingrediënten is onze chocoladepudding heel gemakkelijk te maken. Roer eerst melk en maïszetmeel door elkaar in een pan met een dikke bodem en voeg dan eieren, suiker, vanille en chocolade toe. Breng het mengsel al kloppend aan de kook tot het dik en romig is. Giet vervolgens de donkere crème snel in een kom, verdeel hem over zes glazen en zet die minstens 4 uur afgedekt in de koelkast. Serveer de pudding met slagroom erop.
Kun je chocoladepudding invriezen?
Je kunt chocoladepudding invriezen, maar niet elke pudding is geschikt om in te vriezen, afhankelijk van de ingrediënten. Als je hem goed invriest, kun je de pudding ongeveer 1-3 maanden langer houdbaar maken. Maar het is cruciaal dat je de pudding helemaal laat afkoelen voordat je hem invriest. Als hij is afgekoeld, bedek je hem met huishoudfolie en aluminiumfolie of bewaar je hem in luchtdichte glazen bakjes voordat je de pudding in de vriezer zet. Als je de chocoladepudding wilt eten, laat hem dan een nacht in de koelkast ontdooien of laat hem een paar uur op kamertemperatuur staan voordat je hem serveert met een toef slagroom erop.
Hoe lang blijft chocoladepudding goed in de koelkast?
Omdat deze zelfgemaakte chocoladepudding eieren bevat, is hij minder lang houdbaar en blijft hij dus 'slechts' 3-4 dagen goed in de koelkast – bedek hem wel met huishoudfolie of aluminiumfolie. Maar ons recept voor chocoladepudding is zo lekker dat het onwaarschijnlijk is dat hij zo lang in je koelkast blijft staan. Als je niet zeker weet of de pudding nog goed is, kun je een smaaktest doen om te bepalen of de zoete smaak nog aanwezig is.
Wat doe je met overgebleven chocoladepudding?
Als je een restje chocoladepudding overhoudt, kun je dat binnen 3-4 dagen opeten, invriezen of voor iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld om een chocoladepuddingtaart of verschillende kleinere taarten te maken. Meng chocoladekoekjes, boter en suiker voor een bodem van chocoladekoekjes en bak die een paar minuten in de oven. Giet de pudding op de koekjesbodem en zet hem 2 uur in de koelkast, afgedekt met huishoudfolie. Klop wat volvette room op, verdeel die over de pudding en garneer met chocoladekrullen of fijngehakte chocolade. Smakelijk!

Ingrediënten

Volle melk
¾ L
Ca. 1 dl) maïszetmeel, bijvoorbeeld maïzena
50 g
Eieren (ca. 1 dl)
2
Rietsuiker
4 el
Vanillepeultje (de zaadjes) of dezelfde hoeveelheid vanillepasta
½
Grof gehakte pure chocolade (ca. 55% cacao)
75 g
Volvette room, opgeklopt tot een licht schuim
1½ dl

Romige pure chocoladepudding

Een zelfgemaakt chocoladepuddingdessert is een heerlijke manier om je gezin te verwennen en is vrij gemakkelijk zelf te maken, aangezien er slechts een handvol basisingrediënten voor nodig zijn. Dit dessert met een fluweelzachte, romige textuur smelt in je mond. Vergeet de in de winkel gekochte versie en probeer ons gemakkelijke recept voor chocoladepudding op basis van volle melk en pure chocolade die samen met eieren en maïszetmeel een dikke, romige textuur heeft. De suiker en vanillezaadjes geven de pudding zoetheid en een delicaat bloemenaroma.

Inspiratie nodig voor desserts of zoete lekkernijen? Probeer eens een romige zachte vanillepudding geserveerd met een warme kersensaus of een zoete en romige panna cotta met vanille met een zure bessencoulis van bevroren bessen. Kijk voor andere desserts met chocoladesmaak eens naar ons recept voor een zachte en smeuïge chocolademousse , gegarneerd met chocoladekrullen.

Serveer een klassieke pudding als dessert

Trakteer je vrienden en familie op een decadente maar klassieke chocoladepudding als dessert. Ze zullen verrast en verrukt zijn over dit rijke en romige dessert en deze vrolijke traktatie niet kunnen weerstaan. Het beste is dat je de pudding de dag ervoor kunt klaarmaken en 's nachts in de koelkast kunt laten staan. Hierdoor kan de vla opstijven en de juiste textuur ontwikkelen die typisch is voor een pudding. Hij smaakt hemels op zichzelf en geserveerd met een toef slagroom erop voor een zoete lichtheid.

Geniet van een intense smaak en zachte textuur

Onze chocoladepudding heeft eenvoudige smaken met maximale smaak. De heerlijk intense en diepe chocoladesmaak in combinatie met een zachte textuur is wat dit dessert zo ongelooflijk lekker maakt. Wij gebruiken pure chocolade met een cacaogehalte van 55%, die een goed evenwicht van smaken biedt zonder te zoet te zijn en die precies de juiste hoeveelheid bitterheid toevoegt als aanvulling op de zoetheid van de rietsuiker en de vanillezaadjes. De eieren en het maïszetmeel dragen bij aan de perfecte consistentie van de pudding met een romige, zachte textuur die smelt op je tong.

Voeg een eigen accent toe

Combineer verschillende chocolades en meng donkere krachtige chocolade met een lichtere chocolade met karamelsmaak. Gebruik voor een zoetere pudding melkchocolade. Breng de rijke chocoladesmaken in evenwicht met vers geperst sinaasappelsap voor een fris, citrusachtig aroma. Garneer met slagroom en sinaasappelschil erbovenop.

Geef het chocoladedessert meer diepte door een beetje koffie aan de melk en het maïszetmeel toe te voegen; dit geeft de chocoladepudding een lekkere mokkasmaak. Chocolade en koffie passen perfect bij elkaar, want het bittere van de koffie gaat uitstekend samen met het zoete van de chocolade. Je kunt ook espresso gebruiken met een donkere branding die de chocoladesmaak versterkt en warme specerijen zoals kaneel of nootmuskaat toevoegen.