Coquilles met bloemkoolpuree

Coquilles met bloemkoolpuree

45 min.
Aangebraden coquilles met bloemkoolpuree is een origineel voorgerecht dat fantastisch oogt en smaakt, en zeker indruk zal maken op je gasten. De fluweelzachte bloemkoolpuree is elegant en heerlijk, en vormt op die manier een prachtige combinatie met de delicate zeevruchten. Een scheutje beurre noisette, op smaak gebracht met sojasaus, brengt de rijke smaken in balans en vormt de bekroning van dit geraffineerde meesterwerkje. Met ons recept voor aangebraden coquilles is het heerlijke gerecht bovendien in een mum van tijd klaar.

Bereidingswijze

Bloemkoolpuree
  • Kook de bloemkool ca. 10 minuten.
  • Giet het water af en voeg de room, de peterselie, het zout en de peper toe.
  • Gebruik een staafmixer om van het mengsel een gladde puree te maken. Breng op smaak.
Beurre noisette
  • Laat de boter 3 tot 4 minuten lang smelten op middelhoog in een kleine pan.
  • Zet op laag vuur en laat de boter gedurende ongeveer 12-14 minuten langzaam goudbruin worden of totdat de geur notig en toffeeachtig wordt, maar niet verbrand ruikt.
  • Schraap af en toe met een houten spatel voorzichtig de bodem van de pan af, zodat het droge materiaal niet aan de pan blijft kleven.
  • Houd de pan goed in de gaten als de beurre noisette bijna klaar is, om te voorkomen dat de boter aanbrandt.
  • Haal de pan van het vuur en roer de sojasaus door de gesmolten boter.
Aangebraden coquilles
  • Laat boter smelten in een pan tot hij goudbruin kleurt.
  • Droog de coquilles goed af en bestrooi ze met peper en zout.
  • Braad ze ca. 1½ minuut aan elke kant aan.
Voor het serveren
  • Verdeel de bloemkoolpuree over 4 borden. Leg op elk bord 2 coquilles en giet er de beurre noisette over. Garneer met peterselie en serveer met geroosterd roggebrood.
Eet smakelijk!
Tips

Om de smaak van de bloemkoolpuree nog intenser te maken, kun je de groente in room koken in plaats van in water. Voeg na het koken peterselie, zout en peper toe en blend volgens de instructies in het recept.

Tips

Zorg er bij het kiezen van de coquilles voor dat ze wit en glanzend zijn, zonder verkleuring of bruine vlekjes. Ruik zeker ook aan de zeevruchten voor je ze bereidt of opeet. Als de coquilles een sterke visachtige geur hebben en een slijmerige textuur, is dat een duidelijk teken dat ze bedorven zijn.

Tips

Let goed op tijdens het koken om te vermijden dat de coquilles niet gaar zijn of juist te veel doorbakken. Als ze papperig zijn, hebben ze niet lang genoeg gehad. Zijn ze taai en stevig, dan hebben ze te lang gebakken. Wij raden aan om ze aan weerszijden ongeveer 1½ minuten te bakken, maar afhankelijk van de grootte hebben ze mogelijk iets langer nodig. De coquilles moeten aan beide kanten goudbruin worden aangebraden en in het midden ondoorzichtig zijn.

Vragen over coquilles met bloemkoolpuree

Geniet van een werkelijk voortreffelijke delicatesse met ons recept voor coquilles met bloemkoolpuree geserveerd met beurre noisette en geroosterd roggebrood. Hieronder lees je meer over het gerecht!

Hoe smaken coquilles?
Coquilles zijn schelpdieren met een eetbare spier. De smaak is vergelijkbaar met die van kreeft en krab. De textuur is echter veel steviger en ook heel veerkrachtig en sappig. Eenmaal bereid, zijn ze eerder zoet, met delicate zilte toetsen. Wanneer je ze op de juiste manier klaarmaakt, worden ze zacht en boterig, met een zoete en notige smaak. Het smaakprofiel kan echter variëren van delicaat tot intens, afhankelijk van het recept.
Wat serveer je bij coquilles?
Serveer de in de pan gebakken coquilles met bloemkoolpuree, beurre noisette, verse peterselie en geroosterd roggebrood. Dit heerlijke voorgerecht heeft een zoete en boterige smaak. De beurre noisette werkt als een lichte saus en voegt rijke, notige aroma's toe aan heel het gerecht.
Hoe bereid je coquilles?
De beste manier om coquilles klaar te maken is ze in een voorverwarmde pan op hoog vuur bakken. Laat de boter eerst smelten tot hij goudbruin is. Dep de coquilles vervolgens droog met keukenpapier en kruid ze met en peper en zout. Leg ze tot slot in de pan en braad ze aan beide zijden ongeveer 1½ minuut aan. Vergeet daarbij niet om tussen elke coquille voldoende ruimte te laten. De zeevruchten moeten een sissend geluid maken wanneer je ze in de pan legt.
Hoe weet je wanneer een coquille gaar is?
Wanneer coquilles goudbruin zijn, een gekarameliseerd korstje hebben en licht doorschijnende zijkanten, zijn ze gaar. Ze moeten stevig aanvoelen, maar nog vrij zacht en bijna geleiachtig zijn. Wat de baktijd betreft, is de algemene vuistregel anderhalf tot twee minuten aan elke kant. Afhankelijk van de grootte moeten ze mogelijk tot 3 minuten bakken aan elke kant.
Kun je coquilles invriezen?
Verse coquilles blijven 2 maanden goed in de vriezer. Spoel ze even af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier voor je ze in de vriezer plaatst. Doe ze in een diepvrieszak of goed verspreid in een luchtdichte doos (zodat ze niet aan elkaar gaan kleven) en zet ze in het koudste deel van de vriezer. Als je ze wilt opeten, zet je ze in de koelkast en laat je ze een nacht ontdooien.
Hoe maak je een bloemkoolpuree?
Laat de bloemkoolroosjes ongeveer 10 minuten koken. Zorg dat ze helemaal gaar en vrij zacht zijn. Zo kun je ze mooi blenden tot een fluweelzachte puree. Giet het water af en voeg room, peterselie, peper en zout toe. Blend het mengsel met behulp van een staafmixer tot je een gladde en zijdezachte puree krijgt. Proef de puree om te zien of de smaak naar wens is.

Ingrediënten

Bloemkoolpuree
Bloemkool in kleine roosjes
400 g
Volvette room
2 el
Fijngehakte platte peterselie
2 el
Grof zout
¼ g
Versgemalen peper
Beurre noisette
Boter
50 g
Chinese sojasaus
2 el
Aangebraden coquilles
Boter
25 g
Grote coquilles (ca. 200 g)
8
Grof zout
Versgemalen peper
Garnering
Platte peterselie
Voor het serveren
Geroosterd roggebroden

Aangebraden coquilles met beurre noisette

Aangebraden coquilles behoren tot het lekkerste wat de zee te bieden heeft. Dankzij hun zoete, boterige en notige smaak zijn deze populaire zeevruchten altijd een voltreffer. De sappige textuur en het perfect gekarameliseerde, goudbruine korstje maken deze pareltjes ronduit verslavend lekker! Door hun subtiele smaak passen ze bovendien bij vrijwel elk gerecht. Wij serveren onze aangebraden coquilles met een zijdezachte, romige bloemkoolpuree en een beurre noisette op basis van boter en sojasaus. Het gerecht is heel eenvoudig om thuis te maken en zal ongetwijfeld indruk maken op je gasten.

Bekijk voor meer heerlijke recepten met vis en zeevruchten onze klassieke Franse moules marinière met knoflookbrood, deze eenvoudige vissoep met zalm, kabeljauw en garnalen of onze romige maaltijdsoep met garnalen.

Geniet van een notige en complexe botersmaak

Beurre noisette is gesmolten boter met een notige en intense smaak die ontstaat door de boter zachtjes goudbruin te bakken. Het is een vrij eenvoudig klusje, dat een heel indrukwekkend en lekker resultaat oplevert. Wanneer de boter klaar is, roer je er twee eetlepels sojasaus door om de beurre noisette een umamismaak te geven met een vleugje zoetheid. Dat past perfect bij de aangebraden coquilles. Met zijn fantastische geur die doet denken aan geroosterde noten en karamel, is beurre noisette heerlijk op de romige puree en delicate zeevruchten.

Serveer coquilles met bloemkoolpuree

Dankzij de zijige nasmaak past een zachte en romige bloemkoolpuree erg goed bij de malse coquilles. Of serveer de puree als elegant bijgerecht bij een doordeweekse maaltijd of een exclusief voorgerecht. De zoete en notige smaak van de bloemkool past door de licht bittere ondertonen goed bij de zoetheid van de zeevruchten. Voor een ideale consistentie en smaak gebruik je voor deze puree volvette room en zorgvuldig geselecteerde smaakmakers. Zo krijg je een frisse smaak met subtiele peperige accenten. Samen vormen de ingrediënten een zachte delicatesse die je telkens weer doet watertanden.

Maak indruk met een exclusief voorgerechtje

Aangebraden coquilles met bloemkoolpuree zijn een populair voorgerecht in heel wat dure luxe-restaurants. Je hoeft echter niet uit eten te gaan om van deze lekkernij te genieten. Chic tafelen wordt namelijk heel eenvoudig met ons eenvoudige coquillesrecept. Coquilles zijn sint-jakobsschelpen, een tweekleppig weekdier dat in zee leeft. Ze hebben een delicate smaak met een zilte toets en een textuur die fluweelachtig, maar tegelijk ook stevig is. Door het bakken krijgen ze een gekarameliseerd korstje, worden ze heerlijk zoet en zacht. En ze zorgen voor een van de meest buitengewone smaakervaringen ooit. Succulent en verrukkelijk – er is geen andere manier om het te beschrijven.

Voeg een eigen accent toe

Ga voor een verfrissende toets met gegrilde coquilles in een marinade van citroen en kruiden. Deze snelle en gemakkelijke maaltijd is dankzij de sappige en verfrissende smaken ongelooflijk lekker. Maak een marinade met olijfolie, versgeperst citroensap, kruiden, knoflook, zout en peper. Zet de marinade even apart en gril de coquilles ongeveer 1-2 minuten aan elke kant tot ze stevig en ondoorzichtig zijn. Wrijf ze daarna gelijkmatig in met de marinade. Bestrooi met gehakte peterselie en serveer met partjes citroen.