Chocolademousse

Chocolademousse

1 u
Ontdek een Franse klassieker met ons eenvoudige recept voor chocolademousse. De chocolade wordt gesmolten met warme room, gecombineerd met eidooiers en door opgeklopte volvette room en eiwitten gespateld om de mousse heerlijk zacht en luchtig te maken. Dat klinkt misschien moeilijk, maar als je het recept stap voor stap volgt, lukt deze klassieke en gemakkelijke chocolademousse vast. Garneer de mousse met chocoladekrullen voor een finishing touch. Een hemels chocoladedessert dat te lekker is om niet te proberen.
https://www.arla.nl/recepten/chocolademousse/

Bereidingswijze

  • Smelt de chocolade met 1½ dl volvette room in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer af en toe en houd het mengsel in de gaten – het mag maar net samensmelten. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.
  • Roer de eidooiers door de chocolade tot die een gladde, uniforme consistentie heeft.
  • Klop de eiwitten schuimig en voeg de suiker toe. Klop het mengsel ca. 2 minuten tot een stevige consistentie.
  • Klop 2 dl volvette room licht schuimig.
  • Spatel het chocolademengsel en de volvette room door elkaar – voeg eerst ⅓ van de volvette room toe en spatel vervolgens de rest erdoor. Herhaal dit met de opgeklopte eiwitten.
  • Verdeel de chocolademousse over kleine dessertglazen en zet die ten minste 3 uur in de koelkast. Garneer met chocoladekrullen of grof gehakte chocolade.
Eet smakelijk!
Tip

Alle ingrediënten voor chocolademousse moeten dezelfde temperatuur hebben om te voorkomen dat de chocolade gaat schiften. Laat de eidooiers op het aanrecht op kamertemperatuur komen voordat je ze door het afgekoelde chocolademengsel roert. Zorg er ook voor dat je niet te veel klopt, anders krijg je een korrelige en veel te dichte mousse.

Tip

Is je mousse te vloeibaar? Voeg wat meer chocolade toe, want de cacaoboter in de chocolade werkt als verdikkingsmiddel. Maar je moet het mengsel dan wel opnieuw opkloppen zodra het is afgekoeld. Eiwitten kunnen het probleem ook verhelpen, maar gebruik daar niet te veel van, anders smaakt de chocolademousse te veel naar ei, als een omelet met chocolade. Spatel de eiwitten voorzichtig door het mengsel en controleer of de consistentie verandert voordat je meer toevoegt.

Tip

Chocolademousse is in de koelkast 2-3 dagen houdbaar, dus je kunt hem gemakkelijk van tevoren bereiden, een nacht in de koelkast laten staan en de volgende dag serveren. Hierdoor krijgt de mousse nog meer tijd om op te stijven en de juiste textuur te krijgen die kenmerkend is voor een mousse.

Vragen over chocolademousse

Met slechts een paar ingrediënten kun je moeiteloos een chocolademousse in elkaar draaien en met een Franse klassieker indruk maken op je gasten. We hebben een lijst samengesteld van de meest gestelde vragen over dit chocoladedessert, zodat je weet hoe je een chocolademousse maakt die je gezin versteld zal doen staan. Hieronder lees je er alles over!

Wat is chocolademousse?
Chocolademousse is een decadent dessert met chocoladesmaak, bereid met volvette room, rauwe eieren, gesmolten chocolade en suiker. Het is een klassiek licht en luchtig Frans dessert, ook bekend als mousse au chocolat. Voor de luchtige en gladde textuur van de mousse wordt de volvette room opgeklopt om de mousse meer volume te geven.
Hoe maak je chocolademousse?
Smelt de chocolade met volvette room op matig vuur onder af en toe roeren. Laat het mengsel afkoelen voordat je de eidooiers toevoegt en roer het tot een gladde massa. Klop vervolgens de eiwitten schuimig, voeg suiker toe en klop tot het mengsel een stevige textuur heeft. Spatel voorzichtig de opgeklopte volvette room beetje bij beetje door het chocolademengsel. Herhaal het proces met de opgeklopte eiwitten en de suiker. Verdeel ten slotte de mousse over kleine dessertglazen en zet die ten minste 3 uur in de koelkast. Als finishing touch garneer je de bovenkant met chocoladekrullen.
Kun je chocolademousse invriezen?
Je kunt chocolademousse tot 2 maanden invriezen in de vriezer, maar let op: de textuur van de mousse kan erdoor veranderen en de mousse kan meer op ijs gaan lijken. Schep de mousse voor het invriezen in porties in kleine luchtdichte bakjes die geschikt zijn om in te vriezen en dek af met een deksel of meerdere lagen huishoudfolie. Als je dessertglazen vriesbestendig zijn, kun je de mousse gewoon in de glazen verdelen, die in huishoudfolie wikkelen en ze klaar om te serveren invriezen. Ontdooi de mousse door hem in de koelkast te zetten en te laten ontdooien tot je hem kunt uitlepelen.
Hoe lang blijft chocolademousse goed?
Chocolademousse is in de koelkast ongeveer 2-3 dagen houdbaar, als dan nog niet alles op is. Laat de mousse niet te lang buiten de koelkast staan, vooral niet als het warm is; dat kan de smaak en de consistentie van het dessert bederven. Omdat het recept rauwe eieren bevat, is de mousse relatief kort houdbaar en is het belangrijk de mousse in de koelkast te bewaren.
Wat serveer je bij chocolademousse?
Dit eenvoudige maar elegante dessert is op zichzelf al heerlijk. Je kunt het echter nog lekkerder maken door er slagroom met frambozencoulis of verse bessen aan toe te voegen. Geef de mousse wat knapperigheid door er grof gehakte noten overheen te strooien, bijvoorbeeld pistachenoten of hazelnoten. Voor een echt decadent genot maak je een karamelsaus en giet je die over de mousse.
Wat doe je met mislukte chocolademousse?
Ons recept is vrij eenvoudig, maar soms gaat er iets mis en krijg je een vloeibare mousse die niet wil opstijven of een korrelige mousse. Herstel een vloeibare mousse door de mousse au bain-marie te smelten en voeg er nog wat room en eidooier aan toe. Zorg dat alles goed gemengd is, laat het mengsel dan afkoelen en klop het op. Wees voorzichtig, want hierdoor kan de mousse gaan schiften. Je krijgt het beste resultaat als je het probleem opmerkt voordat je slagroom en eiwitten toevoegt. Een korrelige mousse ontstaat als je de room te veel opklopt, waardoor er klontjes en een korrelige textuur ontstaan. Herstel dat door wat verse room toe te voegen en die voorzichtig door het mengsel te kloppen.
Hoe lang duurt het opstijven van chocolademousse?
Een chocolademousse moet licht en luchtig zijn. Om de juiste textuur te verkrijgen, moet de mousse minstens 3 uur in de koelkast laten opstijven tot hij stevig is en licht plakkerig als je het oppervlak aanraakt. Draai het glas of het bakje met de mousse om; als het niet beweegt, heeft de mousse de juiste consistentie bereikt. In sommige recepten wordt gelatine gebruikt om de mousse te helpen opstijven, maar je hebt geen gelatine nodig als je kwaliteitschocolade met het juiste cacaobotergehalte gebruikt.

Ingrediënten

Chocolademousse
Pure chocolade (ca. 55% cacao)
175 g
Volvette room
3½ dl
Eidooiers
3
Eiwitten
3
Suiker
1 el
Garnering
Pure chocoladekrullen (ca. 55% cacao)

Heerlijke pure chocolademousse

Chocolademousse is een decadent en overheerlijk dessert uit Frankrijk, waar het bekend staat als mousse au chocolat. De Franse klassieker is licht van smaak en textuur met een heerlijke bitterzoete chocoladesmaak. Mousse betekent schuim in het Frans en verwijst naar de kleine luchtbelletjes die de mousse een luchtige en luchtige textuur geven. Dit dessert, dat wordt gemaakt met rijke pure chocolade, rauwe eieren, suiker en volvette room en mooi wordt gegarneerd met chocoladekrullen, is perfect om je gasten te verwennen.

Als ons eenvoudige recept voor chocolademousse je interesse wekt, bekijk dan onze even heerlijke recepten voor een rijke, intense chocoladepudding, een romige en zachte vanillepudding geserveerd met een warme kersensaus of een eenvoudige Italiaanse panna cotta overgoten met een fruitcoulis van bevroren bessen.

Maak een makkelijke mousse als dessert

Mousse is een droom van een dessert. Met slechts een handvol ingrediënten kun je gemakkelijk een luchtige mousse voor het dessert in elkaar draaien. Het moeilijkste zal zijn om te wachten tot het is opgestijfd, zodat je je kunt storten op de smaakvolle en hemelse textuur die smelt in je mond. Deze elegante, rijke en romige desserts zijn perfect om bij de hand te hebben voor een feestje of wanneer de zoete trek toeslaat, gewoon omdat de zachte consistentie met een heerlijke chocoladesmaak zo fijn is. Geniet van de chocolademousse op zichzelf of serveer hem met verse bessen van het seizoen.

Gebruik chocolade van hoge kwaliteit

Chocolade van hoge kwaliteit is de sleutel tot een gemakkelijke chocolademousse die licht en luchtig is met een rijke textuur. Omdat de chocolade de mousse helpt opstijven en structuur geeft, raden wij aan chocolade met een hoog cacaogehalte te gebruiken. Met een uitgesproken textuur die fluweelzacht en glad aanvoelt in de mond en een sterk chocolade-aroma zou pure chocolade met meer dan 45% cacao voldoende moeten zijn. Voor ons recept voor chocolademousse gebruiken we chocolade met een cacaogehalte van 55%, wat precies de juiste hoeveelheid bitterzoet oplevert voor de mousse met een heerlijke chocoladesmaak. Je kunt 70% cacao nemen als je liever iets minder zoet hebt met een geweldige bittere diepe smaak.

Experimenteer met een witte chocolademousse

Geen fan van rijke, gedurfde smaken? Gebruik in plaats van pure chocolade witte chocolade voor een zoetere smaak met romige, bloemige ondertonen en een subtiel vleugje vanille. Omdat witte chocolade minder cacaoboter bevat, heeft hij een lager smeltpunt en smelt hij niet zo snel als pure chocolade, dus geef hem wat meer tijd om te smelten voordat je hem laat afkoelen. Je kunt ook wat sinaasappelschil toevoegen, dat past heel goed bij de smaak van witte chocolade. Serveer de witte chocolademousse met een lepel opgeklopte volvette room en wat verse frambozen of andere rode bessen die goed bij de mousse passen.

Maar waarom genoegen nemen met één soort als je ze allebei kunt hebben? Maak een pure en een witte chocolademousse, schep ze in laagjes op elkaar en garneer met verse bessen, extra slagroom en chocoladeschaafsel. De twee chocoladesmaken passen perfect bij elkaar en houden elkaar uitstekend in evenwicht.

Je kunt ook een suikerkaramel maken, daar wat gehakte walnoten aan toevoegen en hem laten afkoelen. Dat geeft een geweldige notensmaak en voegt een echt lekkere knapperigheid toe aan de gladde mousse.