Verse spinaziesalade met munt en kaas

Verse spinaziesalade met munt en kaas

30 min.
Een vullende, lekkere spinaziesalade. Makkelijk te maken en een perfect gerecht bij gegrild vlees of vis.

Bereidingswijze

  • Meng de uien met wat zout en laat ze ongeveer 5 minuten in water weken.
  • Giet de uien af en druk het overtollige vocht eruit met keukenpapier.
  • Rooster het brood en snijd het in croutons. Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Bedek de spinazieblaadjes met olie en doe in een kom samen met de komkommer, bonen, uien en kaas.
  • Breng op smaak met munt, citroenschil en peper en beleg met croutons.
  • Serveer de salade met gegrild vlees naar keuze.
Eet smakelijk!

Verse spinaziesalade met munt en kaas

Kun je rauwe spinazie eten in een salade?
Het is niet alleen helemaal prima om rauwe spinazie te eten, het is ook nog eens heerlijk. Babyspinazieblaadjes zijn rauw zelfs lekkerder, hoewel er niets mis is met het rauw eten van de andere variëteiten. 
Wat past er bij spinazie?
Het korte antwoord is dat er heel weinig niet past bij spinazie. Geraspte nootmuskaat en geraspte citroenschil zijn twee van onze topkeuzes om de smaak van deze bladgroente te versterken. Qua eiwitten is alles van ansjovis tot gezouten vlees, vis en garnalen perfect geschikt. Kaas, yoghurt, noten, zaden en gesneden fruit zijn ook geweldige combinaties. Je kunt de spinazie zelfs in een blender gooien met wat gember en appelsap om een heerlijk sapje te maken. The sky is the limit!
Hoe kun je restjes van de spinaziesalade het beste bewaren?
Spinaziebladeren zijn het lekkerst als ze zo vers mogelijk zijn, dus we raden aan om de salade te maken op de dag dat je hem wilt eten. Restjes kunnen vijf dagen in een luchtdichte bak worden bewaard, maar er is niet alleen een hoger risico dat de salade bederft, het verliest ook zijn textuur. De bladeren blijven wel een paar dagen stevig, maar daarna is het beter om indien mogelijk de salade helemaal opnieuw te maken

Ingrediënten

Salade
Rode ui, dun gesneden (ongeveer 100 g)
1
Zeezout
1 tl
Stevig brood, in plakken
250 g
Witte kaas, in blokjes
100 g
Gewassen babyspinazie
100 g
Koudgeperste koolzaadolie
2 tl
Komkommer, in reepjes gesneden (ongeveer 300 g)
1
Diepvries edamame, gepeld en ontdooid
250 g
Verse muntblaadjes blaadjes, fijngehakt
2 el
Citroenschil (onbehandeld), fijngeraspt
2 tl
Versgemalen peper
Voor het serveren
Verse muntblaadjes blaadjes
Gegrilde kipfilets, zalmfilet of gehakt

Verse spinaziesalade met munt en witte kaas – een verfrissende twist

Deze salade is zowel geschikt als hoofdgerecht of als bijgerecht bij het diner. Het kan gemakkelijk in grotere hoeveelheden worden gemaakt als er veel eters zijn!

Hoe je je spinaziesalade kunt uitbreiden - toppings en dressings

Spinazie is een veelzijdige basis, dus er is een aantal opties om je salade naar een hoger niveau te tillen. Voor een Aziatische twist combineer je wat sojasaus, knoflook, gember en sinaasappelsap met een olie naar keuze en de resultaten zijn spectaculair. Voor iets minder zouts meng je olijfolie, rodewijnazijn en dijonmosterd door elkaar.

Eenvoudige toppings die goed passen bij de salade zijn gesneden appel en krenten, geroosterde noten zoals cashewnoten of amandelen, of knapperige pompoenpitten. Voor een heerlijke touch kun je ook wat knapperige kalkoenstukjes toevoegen.

Dranksuggesties

Probeer eens een lekker gemberbier die de zachtheid van de witte kaas doorbreekt, goed past bij de munt en je spinaziesalade versterkt. Als je nog wat spinazieblaadjes over hebt, gebruik die dan in een smoothie en mix in een blender met appel, sinaasappelsap of munt en yoghurt.