Vissoep

Vissoep

1 u
Een heerlijk romige vissoep van een bouillon die je zelf trekt. Visbouillon is relatief snel te maken (je hebt alleen wat viskoppen en graten nodig), omdat deze slechts 20-25 minuten hoeft te koken in tegenstelling tot vleesbouillon die enkele uren kookt. De vissoep wordt rijk aan smaak als de bouillon wordt ingekookt, vermengd met room en voorzien van stukken vis en kruiden.
Eet smakelijk!

Vissoep

Kun je visbouillon te lang koken?
Hoewel er geen strikte regels zijn voor hoe lang je visbouillon kunt koken, zijn de meeste mensen het erover eens dat de bouillon troebel en krijtachtig bouillon kan worden als deze te lang op het fornuis blijft staan. Een kooktijd van meer dan 35 minuten kan ook een bittere smaak opleveren, wat de algehele smaak van je soep beïnvloedt. Houd er rekening mee dat het afhangt van het type visgraten dat je gebruikt en dat sommige een langere kooktijd nodig hebben dan andere om de visachtige smaak volledig af te geven. In het algemeen is een goede vuistregel dat je het vuur uitzet wanneer de kop en de graten uit elkaar beginnen te vallen.
Smaakt vissoep vissig?
Hoewel dit grotendeels afhangt van het type vis dat je gebruikt, hebben de beste soepen een duidelijke, maar zeer delicate vissmaak. Je bent op zoek naar een oh zo subtiele hint van vis die perfect in balans is met de andere ingrediënten van de soep.
Waarom is mijn vissoep bitter?
Er zijn hier drie boosdoeners. De meest voorkomende is dat de visbouillon te lang heeft gekookt, alles dat langer dan 35 minuten op het fornuis heeft gestaan zal een bittere smaak beginnen te ontwikkelen. Als de galblaas van de vis tijdens het schoonmaken werd beschadigd en er gal op het visvlees is gelekt, zal zelfs het kleinste overblijfsel in je bouillon te proeven zijn en een bittere nasmaak achterlaten. De vetten van niet-zo-verse vis kunnen ook een bittere smaak aan je soep afgeven, om nog maar te zwijgen over het gezondheidsrisico dat ontstaat als het ingrediënt zijn verste tijd heeft gehad.

Ingrediënten

Sla je slag met de vangst van de dag

Deze soep heeft een geurige en veelzijdige bouillon als basis en kan elke keer dat je hem maakt weer volledig anders worden. Je kunt de magere witvis uit het recept vervangen door een willekeurige andere vangst van de dag, zolang het redelijk tot zeer stevige vis is, zoals regenboogforel, zalm of makreel. Gebruik geen delicate soorten, zoals tong, omdat deze in de bouillon al snel uit elkaar vallen. Het toevoegen van zeevruchten, of dat nou schaaldieren zijn of weekdieren, is ook een gemakkelijke manier om je diner in een nieuw jasje te steken.

Voeg wat kleur toe aan je soep

De heldergroene venkel en preitoppen zorgen, in combinatie met goudbruine croutons, voor de nodige kleur in dit recept. Maar als je nog meer indruk wilt maken met je gerecht, waarom zou je de soep niet in een bisque veranderen door deze in te koken tot een dikkere consistentie en hem serveren over inktvisinktpasta? Het contrast tussen de inktzwarte slierten en witvis is zowel een lust voor het oog als voor het gehemelte. Een andere geweldige manier om zowel smaak als kleur toe te voegen is met saffraan. Een paar draadjes zorgen al voor een rijke smaak en geven het gerecht een prachtige gele kleur.