Waldorfsalade

Waldorfsalade

1 u
Deze klassieke waldorfsalade met appels, druiven, bleekselderij en walnoten is een knapperig genot. Deze romige salade met heerlijke knapperige elementen, overgoten met een eenvoudige maar ongelooflijk smakelijke dressing op basis van zure room, kan worden geserveerd als bijgerecht, als voorgerecht of als een lichte maaltijd. De salade ontstond eind 19e eeuw in de VS en heeft sindsdien over de hele wereld aan populariteit gewonnen. Probeer ons recept voor waldorfsalade de volgende keer dat je bezoek verwacht en een verfrissende salade met veel knapperigheid op tafel wilt zetten.

Bereidingswijze

  • Meng zure room met suiker en zout.
  • Snijd de appels in blokjes en schep ze door de dressing om te voorkomen dat ze bruin worden.
  • Voeg voorzichtig bleekselderij, druiven en walnoten toe.
  • Dek de salade af en zet hem minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Proef de salade en doe hem over in een serveerschaal.
Eet smakelijk!
Tips

Door gesneden appels te mengen met een zure vloeistof zoals citroensap of zure room, mayonaise of slagroom wordt het oxidatieproces, waardoor ze bruin en zacht worden, voorkomen. Daarom is een belangrijke stap bij het maken van dit populaire bijgerecht dat je de blokjes groene appel door de dressing schept en zorgt dat ze daar helemaal door worden bedekt.

Tips

Schep de appels en de dressing voorzichtig door elkaar om te voorkomen dat de Granny Smith-appels gekneusd worden, omdat ze dan ook zachter en minder knapperig worden. Met een flexibele rubberen spatel gaat het door elkaar scheppen heel gemakkelijk.

Vragen over waldorfsalade

Met een gemakkelijk recept voor waldorfsalade als het onze is het maken van een heerlijke salade met een romige dressing en veel knapperigheid heel eenvoudig. Hieronder kun je meer te weten komen over het gerecht door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.

Wat is waldorfsalade?
Een waldorfsalade is een soort fruitsalade die is uitgevonden in de jaren 90 van de 19e eeuw. Hij is genoemd naar het Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar het oorspronkelijke recept voor de waldorfsalade werd gecreëerd. Het heerlijke gerecht wordt gemaakt met Granny Smith-appels, druiven, bleekselderij en walnoten en overgoten met een romige dressing. Er zijn verschillende eenvoudige recepten voor een dressing voor waldorfsalade, en de salade kan dan ook worden aangemaakt met zure room, volvette room, yoghurt, mayonaise of een combinatie hiervan.
Hoe maak je waldorfsalade?
Een klassieke waldorfsalade maken als lichte maaltijd of bijgerecht kost weinig tijd. Begin met het bereiden van de dressing, zodat je die kunt gebruiken om de groene Granny Smith-appels te bedekken als je die in blokjes snijdt. Schep er voorzichtig de stukjes bleekselderij, de gehalveerde druiven en de grofgehakte walnoten door. Zet de salade ongeveer 30 minuten in de koelkast voordat je hem garneert en opdient.
Welk gerecht past goed bij waldorfsalade?
Er zijn veel hoofdgerechten die goed bij dit knapperige en romige bijgerecht passen. Of je nu houdt van gevogelte, rundvlees, varkensvlees of lamsvlees, je kunt het vlees van je voorkeur serveren met de heerlijke salade erbij. De lichte salade is even lekker bij magere vleessoorten zoals kip en kalkoen als bij rijkere soorten zoals eend of een decadente biefstuk. Je kunt ook een waldorfsalade met kip maken, waarbij je stukjes kipfilet aan de salade toevoegt om er een hoofdgerecht van te maken.
Hoe ver van tevoren kun je waldorfsalade maken?
Met zoveel verse ingrediënten vraag je je misschien af hoe lang waldorfsalade goed blijft in de koelkast. Bewaard in een luchtdichte bak is hij 2-3 dagen houdbaar. Zorg ervoor dat de groene appels helemaal bedekt zijn met de dressing om te voorkomen dat ze bruin worden als je besluit het gerecht van tevoren te bereiden. Invriezen van de salade is niet aan te bevelen, omdat de textuur van het verse fruit dan papperig wordt.
Wat is de beste appel voor waldorfsalade?
Je kunt het beste een zure en stevige appel gebruiken, zoals de klassieke groene Granny Smith. Omdat de wrangheid van de appelblokjes de zoetheid van de druiven en de romige dressing moet aanvullen, werken zuurdere soorten beter. Zure groene appels zijn doorgaans ook knapperiger en de specifieke textuur die ze aan het gerecht toevoegen, maakt deze zeker lekker.

Ingrediënten

Waldorfsalade
Zure room, 18% of 38%
350 ml
Suiker
1 el
Grof zout
¼ tl
Groene appels bijvoorbeeld Granny Smith (ca. 250 g)
2
Bleekselderij in dunne plakjes gesneden
4 stengels
Pitloze groene druiven gehalveerd
300 g
Walnoten grof gehakt
50 g
Garnering
Bleekselderij bladeren
Walnoten
Druiven

Waldorfsalade met appel en druiven

Met ons recept voor waldorfsalade maak je een decoratief bijgerecht met veel verschillende groennuances. In ons klassieke recept vormen verse Granny Smith-appels, groene druiven en bleekselderij deze heerlijke salademix met veel bite.

Hun zoete en pittige smaken worden samengebonden door de fluwelen dressing met zure room die het hapklare fruit en de groente bedekt en ervoor zorgt dat ze vers blijven. Gegarneerd met bleekselderijblad ziet dit verfrissende gerecht er prachtig uit naast veel verschillende hoofdgerechten.

Serveer met een makkelijke dressing en bestrooi met walnoten

Door de stukjes walnoot die in de salade zijn verwerkt en ook als garnering worden gebruikt, heeft dit klassieke bijgerecht veel knapperigheid, ook door de appel en bleekselderij. Een waldorfsalade met dressing op basis van zure room is ook heerlijk romig, en de textuur wordt wat verzacht door de druiven.

Afhankelijk van of je de dressing voor waldorfsalade zowel verfrissend als romig wilt maken of juist meer de natuurlijke rijkdom ervan wilt benutten, kun je kiezen voor zure room 18% of 38%. Je kunt ook een combinatie van de twee gebruiken voor het beste van beide werelden in deze smakelijke, iets zoete dressing.

Een klassieke salade met knapperige texturen

Een traditionele waldorfsalade met druiven, bleekselderij, appel en walnoten is heerlijk knapperig. Hoewel alle ingrediënten voor waldorfsalade een knapperige textuur hebben, zijn ze wel verschillend genoeg zodat het eten ervan verre van saai is. Van de iets zachte druiven en knapperige Granny Smith-appels tot de boogjes bleekselderij, elke hap van het gerecht zit boordevol verse smaken en verschillende onweerstaanbare texturen.

Als je je afvraagt wat je bij een waldorfsalade moet serveren als je hem als bijgerecht serveert in plaats van als lichte maaltijd of voorgerecht, vind je enkele mogelijkheden in onze uitgebreide collectie recepten, waaronder favorieten als in de oven gebakken kip met citroen, knoflook en rozemarijn, varkenshaas met spek en tijm, of een decadente chateaubriand, afhankelijk van het soort vlees dat je het lekkerst vindt.

Maak een waldorfsalade met kip

Experimenteer met het gerecht door vlees toe te voegen naast de traditionele ingrediënten van de salade. Milde kipfilet past goed bij de frisse en knapperige combinatie van fruit en groente van de salade. Snijd de kipfilet in hapklare stukjes of gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te trekken zoals bij pulled pork om de kip gemakkelijker door het gerecht te kunnen scheppen. Een waldorfsalade met kip is onweerstaanbaar door de combinatie van een favoriete vleessoort van het gezin en een romige, knapperige, smaakvolle salade.

Als je verder wilt experimenteren met de ingrediënten voor dit klassieke gerecht of de kipvariant, zijn er nog andere dingen die je kunt proberen. Gebruik bijvoorbeeld pecannoten in plaats van walnoten en maak de salade kleurrijker en minder monochroom van uiterlijk door blauwe druiven te gebruiken en te experimenteren met rode appels zoals Pink Lady, die toch wat wrangheid aan het gerecht toevoegen.