Yoghurt panna-cotta met bosbessen

Yoghurt panna-cotta met bosbessen

1 u
Met yoghurt in de panna cotta krijg je een extra frisse smaak. Het perfecte dessert voor grote en kleine feesten, omdat je het de dag ervoor al kunt maken. Haal gewoon uit de koelkast en doe er bessen over voor het serveren!
https://www.arla.nl/recepten/yoghurt-panna-cotta-met-bosbessen/

Bereidingswijze

  • Week het gelatineblaadje ongeveer 5 minuten in koud water.
  • Kook de room, honing en vanillesuiker. Haal van het vuur.
  • Roer het gelatineblaadje erdoor en laat het smelten in de room. Roer de yoghurt erdoor.
  • Giet het mengsel in kommetjes en zet minstens drie uur in de koelkast.
  • Bestrooi met bosbessen voor het serveren.
Eet smakelijk!

Yoghurt panna-cotta met bosbessen

Waarom wordt mijn panna cotta niet stevig?
De grootste boosdoener is dat je niet genoeg gelatine hebt gebruikt. Een algemene vuistregel is twee theelepels gelatinepoeder, of vijf gelatineblaadjes, om ongeveer 500 ml vloeistof mee op te stijven. Dit kan echter van merk tot merk verschillen. Noteer de hoeveelheden zodra je de gewenste consistentie hebt gevonden, en gebruik steeds hetzelfde merk. Omdat ons recept Griekse yoghurt bevat, die van nature dik is, heb je niet zoveel gelatine nodig om die perfecte smeuïge panna cotta te bereiken.
Waarom was mijn panna cotta te hard?
Dit betekent meestal dat je de omgekeerde fout van het bovenstaande hebt gemaakt, door te veel gelatine toe te voegen. In beide gevallen kun je proberen je dessert te redden door dit voorzichtig opnieuw op te warmen en een beetje meer gelatine toe te voegen (als je panna cotta niet is stevig genoeg is), of een beetje meer vloeistof (als de panna cotta te hard was). Zorg er wel voor dat je het mengsel nooit kookt, want dit doet de eigenschappen van de gelatine teniet, waardoor het dessert niet meer stevig kan worden.
Hoe voorkom je zich een vel vormt op de panna cotta?
Er zijn twee oplossingen. De eerste is om de panna cotta iets af te laten koelen in de pan, het vel te laten ontstaan en dit vervolgens weer door de nog warme vloeistof te mengen of het door een zeef te duwen. De tweede is om de kommetjes af te dekken met huishoudfolie, waarbij je ervoor zorgt dat het plastic precies op het oppervlak van het dessert ligt. Dit voorkomt dat zich een vel vormt tijdens het koelproces.
Hoe lang van tevoren kun je panna cotta maken?
Onze panna cotta heeft minstens drie uur nodig om op te stijven, maar een nachtje in de koelkast is het beste. Hoewel de meeste panna cotta's tot drie dagen van tevoren kunnen worden bereid, moet je rekening houden met een steviger dessert naarmate ze langer in de koelkast staan.

Ingrediënten

Slagroom
300 ml
Gelatineblaadje
1
Vloeibare honing
50 ml
Vanillesuiker
1½ tl
Griekse yoghurt
150 ml
Bosbessen

Zo serveer je jouw yoghurt-panna cotta

Een klassieke en elegante manier om dit dessert te serveren is met verse bessen en een takje munt, of wat eetbare bloemen voor extra kleur. De zoete frisheid van het fruit compenseert perfect de romige luxe van de panna cotta, waardoor deze topping even mooi is als lekker. Maak het nog lekkerder met een fruitcompote voor een iets zoetere en extra smakelijke topping, of bestrooi met gemalen gedroogde bessen voor een opvallend contrast in zowel kleur als textuur.

Hoe je restjes het beste kunt bewaren (als die er zijn)

Panna cotta kan tot vijf dagen veilig in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je de kommetjes goed afdekt, afzonderlijk met plasticfolie of in een luchtdichte bus of doos.