Zalmkuitschotel

Zalmkuitschotel

15 min.
Hier wat inspiratie voor een eenvoudig maar verfijnd voorgerecht met zalmkuit en knapperige roggebroodchips. Het kan per portie worden geserveerd in vier kleine glazen of in een iets grotere kom als een luxe versie van het 'chips and dip'-concept. Deze gemakkelijk te maken smaakexplosie, een combinatie van zalmkuit, zure room, rode ui en knapperige roggebroodchips is gegarandeerd het middelpunt van je volgende feestje.
https://www.arla.nl/recepten/zalmkuitschotel/

Bereidingswijze

  • Doe de zure room in een kom of een diep bord. Verdeel er de zalmkuit over.
  • Snipper de rode ui fijn en strooi deze over de zalmkuit.
  • Schik ca. de helft van de roggebroodchips in de schaal en garneer met verse dilletakjes.
  • Serveer direct met de rest van de roggebroodchips ernaast.
Eet smakelijk!

Vragen over zalmkuitschotel

Moet zalmkuit in de koelkast worden bewaard?
Ja, zowel voor als na openen. Een ongeopende pot of blik blijft meestal tot vier weken vers, sommige langer. De meeste merken hebben een houdbaarheids- of vervaldatum, dus houd deze kleine lettertjes in de gaten. Eventuele restjes kunnen tot vijf dagen in het koudste deel van de koelkast (meestal onderin) worden bewaard, maar wees erop voorbereid dat de smaak en de textuur elke dag verder afnemen. Een alternatief is om kleinere potten te kopen die je in een keer kunt opmaken.
Moet zalmkuit visachtig smaken?
Zalmkuit staat bekend om zijn umamibalans van zoete, licht bittere en subtiele visachtige tonen naast een algehele zoutheid. Een overweldigende visgeur kan echter een teken zijn dat de kuit aan het bederven is en de beste manier om dit te controleren is om een paar bolletjes in een glas water te laten vallen. Verse kuit zakt altijd naar de bodem van het glas en het is het beste om de pot weg te gooien als er wat naar boven drijft.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 11,5 gram vezels
eiwit 45,1 gram eiwit
koolhydraten 81 gram koolhydraten
vet 94,5 gram vet

Ingrediënten

Zure room, 18%
250 ml
Zalmkuit (gereinigd en gezouten)
100 g
Grote rode ui
1
Roggebroodchips met zout
150 g
Verse takjes dille om te serveren

Een zomers gerecht voor nieuwe culinaire horizonten

Dit koude gerecht is een geweldig idee voor warme zomerdagen en kan worden geserveerd als voorgerecht, snack of bijgerecht. Dit recept heb je in minder dan 15 minuten gemaakt en geeft een vleugje luxe aan elke barbecue, picknick of bijeenkomst aan het zwembad met een smaakcombinatie die net zo indrukwekkend is als het visuele contrast van de felrode zalmkuit met de romige witte zure room, het donkere roggebrood en de groene dille.

De beste crackers om te gebruiken voor zalmkuit

Voor dit gerecht kun je het beste crackers gebruiken met een milde smaak die de delicate bitterzoete en zoute tonen van de zalmkuitniet overweldigen. Gezouten roggebroodchips, zoals in dit recept, zijn hiervoor perfect terwijl ze ook een unieke zure nasmaak toevoegen die het gerecht perfect complimenteert. Crackers, knäckebröd of zelfs gewone gezouten chips zijn ook geweldige alternatieven die goed passen bij de zoute kuit, romige zure room en pittige ui vanuit zowel smaak- als textuurperspectief.

Maak indruk op je gasten met deze serveersuggesties

Dit luxe voorgerecht maakt zeker indruk op je gasten, of het nu wordt geserveerd in kleine glazen kopjes of in grotere kommen voor een gedeelde ervaring. Als fingerfood voor grotere groepen maak je hapklare porties op keramische lepels als een elegante (om nog maar te zwijgen van knoeivrije) manier om de perfecte portie aan elke gast te serveren. Een losse, doe-het-zelfpresentatie is ook een geweldig idee voor kleinere diners waarbij gasten zoveel (of zo weinig) van elk ingrediënt kunnen toevoegen als ze willen.