Zalmrillettes

Zalmrillettes

15 min.
Dit recept voor lichte en heerlijke gerookte zalmrillettes smaakt ongelooflijk op roggebrood en smaakt ook heerlijk op een klassieke sandwich. In slechts een paar stappen kun je iets prachtigs tevoorschijn toveren dat kan worden aangepast met vrijwel elke extra smaak die je lekker vindt. Je kunt het zelfs serveren als onderdeel van een veelzijdige tapasavond.
https://www.arla.nl/recepten/zalmrillettes/

Bereidingswijze

  • Verwijder de graten en de huid van de gravlax met behulp van een vork.
  • Meng samen met de andere ingrediënten in een kom.
  • Serveer met zwaar roggebrood, augurken, partjes citroen en bieslook.
Eet smakelijk!

Vragen over zalmrillettes

Hoelang blijven zalmrillettes goed in de koelkast?
Vacuümverpakte gravlax kan enkele weken in de koelkast worden bewaard. Zodra je deze echter hebt gemengd met de citroenschil en de andere ingrediënten, dan raden we aan om het niet langer dan een paar dagen in een luchtdichte bak te bewaren om de smaak te behouden.
Moet ik zalm gebruiken voor rillettes?
Rillettes kunnen worden gemaakt met allerlei soorten vlees, waaronder varkensvlees, buikspek, eend, konijn of ham. Vis werkt ook goed, maar gebruik wel altijd de vettere soorten, zoals de zalm die in dit recept wordt gebruikt.
Hoe worden traditionele rillettes gemaakt?
Traditionele rillettes worden gemaakt door blokjes vlees, gemengd met kruiden en smaakmakers 4-6 uur in een oven te bereiden. Het vlees wordt in de loop van de kooktijd afgebroken en er ontstaat geleidelijk een schilferige pasta.
Wat is het verschil tussen paté en rillettes?
Hoewel de gerechten vergelijkbaar zijn, is paté gladder dan rillettes, en in plaats van te worden gemaakt van vet buik- of dijvlees wordt paté gemaakt van orgaanvlees zoals lever.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 0,4 gram vezels
eiwit 60 gram eiwit
koolhydraten 22,2 gram koolhydraten
vet 82,4 gram vet

Ingrediënten

Gravlax (gebruik als alternatief warm gerookte zalm)
300 g
Citroensap
1 el
Citroenschil
1 tl
Fijngesneden bieslook
20 g
Versgemalen peper naar smaak
Zachte boter
50 g
Zure room, 18%
100 ml
Serveren met
Roggebroden
Augurk
Partjes citroenen
Bieslook

De oorsprong van zalmrillettes

Rillettes zijn ontstaan in het Middellandse Zeegebied als langzaam gegaard vlees met kruiden, opgeslagen in potten om het langer te bewaren. Tegenwoordig omvat de term een breed scala aan alternatieven, waaronder op vis gebaseerde versies zoals deze, en het wordt meer gedaan voor de smaak dan voor praktische doeleinden.

De kunst van de perfecte rillette

Het mooie van rillettes is dat het bereiken van het perfecte resultaat bijna uitsluitend afhangt van de kwaliteit van het vlees. Zolang je begint met gravlax van goede kwaliteit, moet je gerecht slagen.

Waarom je rillettes altijd moet serveren met augurken erbij

Wat je ook doet, sla de augurken niet over: deze smakelijke, knapperige groenten hebben een zure, scherpe smaak die de vettigheid van de zalm doorbreekt en de perfecte balans in het recept brengt. Een geweldig alternatief zijn kappertjes die een even welkome citroenachtige en zilte smaak aan het gerecht geven.

Zo presenteer je je zalmrillettes

Om de rillettes goed te presenteren, verpak je het vlees en de smaakmakers in een kleine vorm of pot. Zet deze ondersteboven op een bord om een kleine toren te creëren. Deze zal niet lang blijven staan, want je gasten zullen gegarandeerd snel aan deze heerlijk luxe maaltijd gaan beginnen, maar dat beetje extra inspanning tilt de presentatie naar een hoger niveau.