Zoeteaardappeldip

Zoeteaardappeldip

30 min.
Geroosterde zoete aardappelen met knoflook, citroen en roomkaas leveren een heerlijke, nootachtige smaak en een romige textuur op. Perfect als bijgerecht bij een buffet of een goed stuk brood.
https://www.arla.nl/recepten/zoeteaardappeldip/

Bereidingswijze

  • Zet de oven op 200 °C.
  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Giet er de olie, geperste citroen en geplette knoflook over.
  • Bak ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.
  • Meng de zoete aardappelen met de roomkaas en tijm tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!

Zoeteaardappeldip

Waarom is mijn zoeteaardappelpuree waterig?
Wat vloeistoffen betreft, hebben zoete aardappelen niet dezelfde bindende kracht als een gewone aardappel. Kook zoete aardappelen niet te gaar en zorg ervoor dat je ze goed laat uitlekken. Je kunt ze ook roosteren of stomen.
Waarom is mijn zoete aardappel hard na het koken?
Dit gebeurt meestal wanneer je de groente in de koelkast bewaart in plaats van op een koele, donkere plek in de voorraadkast. Zoete aardappelen zijn gevoelig voor kou en de celstructuur kan makkelijk veranderen. Als dat gebeurt, kan niets de resulterende hardheid ongedaan maken.
Wat gebeurt er als je een zoete aardappel te lang bakt?
In het ergste geval zal de groente uitdrogen of verbranden. In het algemeen geldt dat hoe langer je een zoete aardappel bakt, hoe zoeter hij wordt.
Hoe dik moet je een zoete aardappel schillen?
Net als bij een gewone aardappel hoef je niet verder te gaan dan de eerste laag schil. Als je van plan bent om ze in hun geheel te eten, overweeg dan om de schil te laten zitten - deze kun je veilig eten en voegt extra smaak en textuur toe aan je maaltijd.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 3,6 gram vezels
eiwit 28,3 gram eiwit
koolhydraten 34 gram koolhydraten
vet 50,9 gram vet

Ingrediënten

Citroensap
1 el
Zoete aardappelen
Ca. 150 g
Kookolie
1½ el
Knoflookteentje, geperst
1
Roomkaas, naturel
150 g
Gehakte verse tijm
1 el
Zout
½ tl
Zwarte peper
1 snufje

Een smakelijke aanvulling voor elke gelegenheid

Dit zoeteaardappelgerecht is perfect voor je volgende cocktailparty of lui avondje thuis. Het is een veelzijdig gerecht dat je makkelijk kunt transformeren van een dip naar een bijgerecht of een fluweelzachte spread. Waarvoor je het ook gebruikt, je zult elke keer opnieuw versteld staan van de heerlijk volle smaak die het toevoegt.

Zoeteaardappeldip, een heerlijk bijgerecht

Maak in plaats van de standaardaardappelpuree eens dit recept: een zoeter en romiger alternatief dat zelfs de meest kieskeurige fijnproevers zal bevallen. De dip past bijzonder goed bij gebraden kip, als topping op de klassieke shepherd's pie of als bijgerecht bij een vegetarische maaltijd.

Waarom zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen?

Deze wortelgroente is technisch gezien geen aardappel en komt uit een heel andere plantenfamilie dan zijn hartige 'neefje'. Met meer dan 1000 variëteiten zit het grootste verschil in de smaak. Zoete aardappelen zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, van nature zoeter zijn dan de gewone aardappel. Dit smaakprofiel werkt bijzonder goed in dit recept en past perfect bij de aardse, nootachtige en romige smaken van de rest van de ingrediënten.

De beste manier om ze te serveren

Het mooie van dit recept is dat het een van onze meest veelzijdige is en dat het de ster van bijna elke gelegenheid kan zijn. Gebruik het als een dip op een elegante charcuterieplank met olijven, kaas en vleeswaren, of bied het aan als een spread bij vers brood, crackers of toastjes. Op een doordeweekse dag kun je aardappelpuree vervangen door dit romigere (en durven we zeggen lekkerdere?) alternatief.

Bewaren en invriezen

Zoete aardappelen – of ze nu gepureerd of in hun geheel gekookt zijn – kunnen maximaal vijf dagen in een luchtdichte doos in de koelkast worden bewaard. Om ze in te vriezen, laat je ze volledig afkoelen voordat je ze in diepvriesdoosjes of -zakjes doet. Bewaar ze maximaal zes maanden in de diepvries.