gezondheid en voeding

Dankzij het onderzoek van ‘Arla Food for Health’ is er meer duidelijk geworden over hoe je moet eten als je diabetes type 2 hebt

OVER ARLA FOOD FOR HEALTH  

Arla Food for Health is een in 2015 in het leven geroepen publiek-privaat onderzoeksproject waarin Arla Foods, Arla Foods Ingredients, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Aarhus op gelijkwaardige basis samenwerken. De visie van het samenwerkingsverband is het onderzoeken van de effecten van zuivel en zuivelingrediënten op de gezondheid door middel van innovatieve research naar het voorkomen/verhelpen van het stofwisselingssyndroom, het voorkomen/verhelpen van ondervoeding en verbeteren van het afweermechanisme/de respons van het immuunsysteem.  

Dankzij het onderzoek van Arla Food for Health is er meer duidelijk geworden over hoe je moet eten als je diabetes type 2 hebt  

Het was lange tijd gebruikelijk dat gezonde mensen zonder diabetes 2 dezelfde diëten voor een gezonde levensstijl kregen voorgeschreven als mensen met diabetes type 2 - diëten die relatief rijk aan koolhydraten zijn. Omdat de stofwisseling van koolhydraten echter bij mensen met en zonder diabetes niet identiek is, hebben onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en het Bispebjerg ziekenhuis onderzocht of mensen met diabetes vanwege hun stofwisseling baat hebben bij een dieet met iets minder koolhydraten.   

Aangezien zuivelproducten, met name gefermenteerde producten zoals yoghurt, geassocieerd worden met een lager risico op diabetes type 2, lag het voor de hand zuivelproducten in te zetten voor een dieet met minder koolhydraten en meer eiwitten en vetten.  

De resultaten lijken aan te tonen dat mensen met diabetes type 2 hun bloedsuikerspiegel beter onder controle kunnen houden door in plaats van het huidige aanbevolen dieet te kiezen voor een dieet met iets minder koolhydraten en meer eiwitten en vetten. De hogere dosis aan vetten en eiwitten werd onder andere bereikt door meer zuivel aan het dieet toe te voegen. Als bijkomend gunstig effect werden er ook verbeteringen in de lever van de deelnemers gezien, omdat de totale hoeveelheid vet in het gehele dieet werd verlaagd.   

Dit onderzoek is maar weer een bewijs dat minder koolhydraten voordelig is voor de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes en is een belangrijk argument om het huidige dieet voor mensen met diabetes type 2 in heroverweging te nemen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de resultaten nader moeten worden onderbouwd met langdurig onderzoek om de voordelige gezondheidseffecten op de lange termijn vast te kunnen stellen.  

Mocht je geïnteresseerd zijn in de opzet en de resultaten van het onderzoek, dan kun je er meer over lezen in het gepubliceerde wetenschappelijke artikel(Engelstalig artikel):