Bedrijfsvoering biologische boeren

Arjen Verschure is biologisch melkveehouder in Zeewolde en aangesloten bij de Arla coöperatie. In 2015 schakelde hij zijn bedrijf om van gangbare boerderij naar een biologisch bedrijf (dat was het volledig in 2017). Een hele andere manier van boeren, waar hij tot op de dag van vandaag nog geen spijt van heeft. “Ik wilde al heel lang biologisch boer worden, toen de markt er om vroeg en mijn omgeving er ook klaar voor was heb ik de stap genomen. Biologisch boeren houdt voor Arjen dan ook in dat alles bewuster gebeurt. En met veel plezier want de mensen die in de biologische landbouwsector werken, staan zeer positief in het leven.”

Wat is een biologische weide

“Een van de verschillen tussen biologisch boeren en gangbaar boeren is dat op een biologisch bedrijf een biologische weide niet bespoten mag worden met chemische of kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Dat is de reden dat er op biologische weides meerdere gewassen voorkomen. Zo hebben wij bijvoorbeeld naast gras ook veel klavers in de weide staan. 
 
FBF_0459

Als dieren biologisch gehouden worden, dan is de grond ook biologisch. Omdat biodiversiteit belangrijk is voor de biologische boeren, zie je vaak aan de buitenkant van een biologische weide een zogenaamde ‘akkerrand’ die bezaaid is met bloemen.” 

De gesloten biologische keten

“De biologische keten, is een gesloten keten. Alles, van begin tot eind, moet dus biologisch zijn. Ook het voer dat de dieren krijgen. 

beeld voer FBF_0272

Bij ons biologische bedrijf zijn we bezig om al het voer voor onze dieren zelf te telen. Alles komt dus van onze eigen grond. Dit gaat op een duurzame manier: omdat ik zelf alles verbouw als biologische boer weet ik precies welk voer ik heb en dus aan mijn dieren geef. Wat ik zelf niet kan telen als voer kan ik inkopen bij biologische veevoederbedrijven.”

Investering om biologisch te boeren

“Ondanks dat boeren een prachtig, misschien wat romantisch vak is, moet er wel brood op de plank komen. Ondanks dat je op een biologisch bedrijf vaak wat minder opbrengsten hebt (in de zin van bijvoorbeeld liters melk of kilo’s aardappelen), zijn de winstmarges meestal wel hoger voor biologische boeren. De grootste uitdaging zit hem in de omschakeling (van gangbaar naar biologisch boeren). Je moet dan al wel grote investeringen doen om je bedrijf biologisch te maken, terwijl je na twee jaar je bedrijf pas  biologisch mag noemen en je producten tegen biologische prijzen mag verkopen. Toch zijn er wel banken die duurzame bedrijven stimuleren. Niet voor niets groeit de biologische veehouderij het snelst.”

Veranderende vraag

“We zijn en blijven wel een commercieel bedrijf. En dat betekent ook dat wij mee bewegen met vraag en aanbod. Als de trend wordt dat er minder zuivel en meer plantaardige alternatieven genuttigd worden, dan zullen wij opnieuw naar onze bedrijfsvoering moeten kijken. Wat voorop staat bij ons is dat we goed omgaan met dier en natuur.” 

Lees meer over dierenwelzijn op biologische boerderijen
Lees meer over biologische producten