Biologische producten

Arjen Verschure heeft een biologische melkveehouderij in Zeewolde. Hij is niet alleen trots op zijn bedrijf en biologische koeien, maar ook op de eindproducten waar hij aan bijdraagt.“ Door een geavanceerd systeem met een automatische melkrobot, kan de koe zich laten melken wanneer zij wil. Daarnaast kunnen de koeien van april tot oktober naar buiten als ze dat willen. De koeien hebben hier dus een vrij leven en ik geloof dat de koe dat ook teruggeeft qua melkproductie.

Vanaf onze biologische melkveehouderij wordt de melk opgehaald in vrachtwagens en gaat het rechtstreeks naar Arla Foods in Nijkerk. Ik heb me aangesloten bij een coöperatie omdat mij dit afzet zekerheid geeft. Ik zie het eigenlijk als een huwelijk: in voor- en tegenspoed.

Ik vind het prachtig om te zien hoe Arla mijn melk kan verwaarden tot andere biologische producten zoals yoghurt of karnemelk. Je kunt zoveel producten maken van melk en daarnaast zitten er zoveel nutriënten in melk.”

koe bij pak melk FBF_0859

Verschil biologische melk en gangbare melk

“Ik krijg wel eens de vraag of biologische melk ook gezonder is dan gangbare melk. Hier zijn al diverse onderzoeken naar gedaan maar het is moeilijk te zeggen. Wat je in ieder geval wel zeker weet van biologische zuivel is dat het op de meest natuurlijke manier is geproduceerd. Sommige mensen geven ook aan dat het lekkerder smaakt dan gangbare melk. Echte duidelijke verschillen tussen biologische en gangbare zuivel zijn:

-       Biologische zuivel heeft een EU-biologisch keurmerk op de verpakking

-       Biologische zuivel bevat geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen of genetisch gemodificeerde ingrediënten

-       De biologische melkkoeien krijgen 100% biologisch voer en de wei waarop ze lopen is niet bewerkt met kunstmest of chemisch/ synthetische bestrijdingsmiddelen. Bovendien hebben ze ruimere stallen en mogen ze zelf kiezen wanneer ze naar buiten willen.” 

koeien die op stal aan het eten zijn FBF_0180

Voor- en tegenstanders

“Ondanks dat ik zelf altijd graag over mijn werk praat, merk ik altijd dat er twee kampen zijn. Enerzijds mensen die oprecht geïnteresseerd zijn over wat zij eten. En anderzijds een groep die fervent tegenstander is van alles wat met boerderij, productie, zuivel en veehouderij te maken heeft. Voor die laatste groep is helaas geen antwoord goed genoeg. Dit maakt me weleens moedeloos. Iedereen heeft recht op een eigen mening. Maar zolang er vraag is naar zuivel, ben ik blij en trots dat ik dat op mijn manier mag leveren aan een mooie coöperatie als Arla.”

Lees meer over bedrijfsvoering biologische boeren
Lees meer over dierenwelzijn op biologische boerderijen