Nabetaling: Arla Foods keert melkveehouders 264 miljoen euro uit

Nabetaling over 2020 verhoogd naar 1,75 eurocent per kilogram melk

Nijkerk, 2 maart 2021 – Arla Foods betaalt haar coöperatieleden per geleverde kilogram melk in 2020 1,75 eurocent extra uit. Dit is woensdag 24 februari besloten tijdens de jaarvergadering van Arla’s Board of Representatives. In totaal keert Arla Foods 264 miljoen euro extra uit aan haar coöperatieleden als nabetaling en individuele consolidering. De rest van de jaarwinst wordt in het bedrijf geconsolideerd als eigen vermogen en voor toekomstige investeringen.

De nabetaling van 1,75 eurocent per kilogram melk, ligt 75% hoger dan de nabetaling van 1 eurocent per kilogram die normaliter wordt uitgekeerd. Vanwege de sterke financiële positie van de zuivelcoöperatie stemde Arla’s Board of Representatives, het hoogste orgaan binnen Arla’s democratie bestaande uit verkozen leden, in met de verhoogde nabetaling. De Board of Representatives stemde ook in met de consolidatie van de resterende jaarwinst van de zuivelcoöperatie als eigen vermogen en voor toekomstige investeringen.

“Het is belangrijk dat onze melkveehouders meeprofiteren van onze successen. Ik ben daarom erg blij dat de Board of Representatives het voorstel van de Board of Directors over de nabetaling aan onze melkveehouders heeft goedgekeurd. Deze nabetaling weerspiegelt de kracht van onze zuivelcoöperatie”, zegt Bas Padberg, managing director Arla Foods Nederland, België en Frankrijk.

Voor melkveehouders maakt de verhoogde nabetaling van 1,75 eurocent per kilogram geleverde melk in 2020 onderdeel uit van de jaaropgave op 5 maart 2021.

Prestatieprijs en groepsomzet
Arla Foods’ prestatieprijs, die gebruikt wordt om de waarde te meten die Arla per kilogram melk creëert, bleef in 2020 relatief stabiel. Aan het eind van het jaar kwam de gemiddelde melkafnameprijs voor 2020 uit op 36,9 eurocent per kilogram melk. In 2019 was dit 36,6 eurocent per kilogram melk. De groepsomzet steeg naar 10,6 miljard euro (tegenover 10,5 miljard euro in 2019 en 10,4 miljard euro in 2018).

Meer informatie over de jaarresultaten 2020 van Arla Foods: https://www.arla.nl/arlafoods/onze-onderneming/media/arla-foods-nederland-sluit-2020-af-met-sterke-groei-in-marketaandeel-en-omzet/