Aardbeienjam

Aardbeienjam

1 u
Is er iets dat de zomer beter samenvat dan de smaak van rijpe aardbeien? Met een zoete en smakelijke zelfgemaakte aardbeienjam kun je het hele jaar door genieten van de smaak van de zomer, want je kunt hem zowel met verse als met ingevroren aardbeien maken. Geniet van de mooie rode jam op brood, op pannenkoeken of als vulling in een gelaagde taart. Dus de volgende keer dat zin hebt in iets zoets, haal je verse of bevroren aardbeien tevoorschijn en maak een grote voorraad jam met ons eenvoudige recept voor aardbeienjam.
https://www.arla.nl/recepten/aardbeienjam/

Bereidingswijze

  • Snijd de aardbeien in vieren en doe ze met het citroensap, het water en de vanille in een pan met een dikke bodem.
  • Breng aan de kook en laat de aardbeien met het deksel op de pan ongeveer 8 minuten op laag tot middelhoog vuur koken. Roer af en toe door.
  • Voeg de geleisuiker toe, breng opnieuw aan de kook en kook de jam op middelhoog vuur al roerend ongeveer 3 minuten.
  • Giet de jam in schoongemaakte, gesteriliseerde glazen potten en laat hem afkoelen. Bewaar jam in de koelkast als je geen natriumbenzoaat hebt gebruikt.
Eet smakelijk!
Tips

Als je geen natriumbenzoaat gebruikt voor het inmaken van je zelfgemaakte jam, is het nog belangrijker dat je de glazen potten en de spullen die je gebruikt (pannen, lepels, trechter enz.) goed schoonmaakt en steriliseert. Je hoeft geen natriumbenzoaat te gebruiken om je jam langer houdbaar te maken, hoewel dat wel een goed idee kan zijn, zolang je de jampotten en andere spullen maar goed steriliseert met kokend water.

Tips

Het is ook een goed idee om voorzichtig te zijn met het inschenken van de jam, zodat er niets op de randen van de potten komt. Dat gaat gemakkelijker als je een trechter gebruikt. Doe meteen nadat je de hete jam in de potten hebt gegoten de deksels op de potten. Zo voorkom je dat er bacteriën in komen. Open de potten niet totdat je van plan bent om de jam op te eten en bewaar ze op een droge, koele en donkere plaats. Bewaar de zelfgemaakte jam na het openen in de koelkast.

Vragen over aardbeienjam

Met ons eenvoudige recept voor aardbeienjam maak je gemakkelijk een heerlijke jam waar je op talloze verschillende manieren van kunt genieten. Hieronder kun je meer te weten komen over het maken en bewaren van jam door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de zoete zelfgemaakte jam.

Hoe maak je aardbeienjam?
Zelf aardbeienjam maken is eenvoudig. Laat gewoon alle ingrediënten behalve de geleisuiker koken terwijl je af en toe roert, voeg dan geleisuiker toe en laat een paar minuten koken. Vergeet niet om je jam te proeven om de zoetheid ervan te testen en te zien of er wat meer suiker, vanille of citroensap bij moet. Vergeet ook niet om je potten te steriliseren, om het deksel er onmiddellijk na het inschenken van de jam op te doen en om ze op een koele, droge en donkere plaats of in de koelkast te bewaren.
Hoe lang blijft zelfgemaakte aardbeienjam goed?
Ongeopende zelfgemaakte jam die in goed gesteriliseerde potten is gegoten en droog, koel en donker is bewaard, is tot 6 maanden houdbaar. Nadat je de jam hebt geopend en ervan hebt gegeten, is de jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.
Kun je aardbeienjam maken zonder pectine?
Je hoeft geen pectine toe te voegen aan aardbeienjam. Hoewel aardbeien van nature geen grote hoeveelheden pectine bevatten, zit dat wel in citroenen. Daarom is dit een recept voor aardbeienjam zonder toegevoegde pectine. We koken versgeperst citroensap samen met de aardbeien en geleisuiker, dus er is geen extra geleermiddel zoals pectine nodig.
Waarom doe je citroensap in aardbeienjam?
Het toevoegen van citroensap dient twee doelen. Ten eerste heeft het een hoog pectinegehalte dat werkt als een natuurlijk geleermiddel, zodat je lekkere aardbeienjam kunt maken zonder pectine toe te voegen. Ten tweede heeft aardbeienjam met citroensap een meer afgeronde smaak, omdat de zuurgraad van de citroen de zoetheid van de aardbeien in evenwicht brengt, ervoor zorgt dat de jam niet suikerzoet wordt en het de aardbeiensmaak versterkt.
Kun je aardbeienjam invriezen?
Je kunt aardbeienjam invriezen om het langer te bewaren. Je kunt hem bewaren in een luchtdicht bakje of een glazen pot. Laat wat ruimte over in de pot (ongeveer 2 cm aan de bovenkant) zodat de jam iets kan uitzetten bij het invriezen. In de vriezer blijft de jam minstens 6 maanden en maximaal 12 maanden goed. Nadat de jam is ontdooid, bewaar je hem in de koelkast. Zo blijft hij ongeveer 7 dagen goed.
Hoe lang duurt het voordat aardbeienjam steviger wordt?
Wanhoop niet als je zelfgemaakte jam nogal dun lijkt als je hem in potten giet. Jam is altijd vloeibaarder als hij warm is en wordt steeds steviger naarmate hij afkoelt. Het kan ergens tussen de 24-48 uur duren totdat de jam goed stevig si. Als hij na die tijd nog steeds niet stevig lijkt te worden, overweeg dan om de jam opnieuw te koken. Als opnieuw aan de kook brengen niet lijkt te werken, kun je wat meer citroensap toevoegen om de jam dikker te maken.

Ingrediënten

Gewassen aardbeien
300 g
Versgeperst citroensap
3 el
Water
2 el
Vanillestokje (de zaadjes) of dezelfde hoeveelheid vanillepasta
½
Geleisuiker (ca. 1¾ dl)
150 g

Zoete zelfgemaakte aardbeienjam

Creëer het hele jaar door een warme zomersfeer met een eenvoudige en heerlijke aardbeienjam vol zoetheid van aardbeien en vanille. Ons recept voor aardbeienjam is gemakkelijk te volgen en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Het is heerlijk om je eigen jam te maken omdat je volledige controle hebt over hoe zoet of zuur je hem wilt, want je weet precies wat je erin doet. Geniet ervan bij je ontbijt op een boterham of in je havermout, als tussendoortje door de yoghurt of in en bij verschillende desserts.

Jam met verse of ingevroren aardbeien

Je kunt aardbeienjam net zo gemakkelijk van ingevroren aardbeien maken en dan smaakt hij net zo lekker als jam van verse aardbeien. Je kunt dus in het seizoen aardbeien kopen of plukken als ze vol smaak zitten, en ze zelfs midden in de winter gebruiken voor recepten als deze. Je hoeft de aardbeien niet eens te ontdooien voordat je ze in een pan doet om ze te koken. Eigenlijk is het beter om ze in de pan te doen voordat ze beginnen te ontdooien, omdat al het heerlijke sap dan in de jam komt.

Als je het leuk vond om deze zelfgemaakte jam te maken (en te eten), kijk dan ook eens naar onze recepten voor [pruimenjam]https://www.arla.nl/recepten/pruimenjam/) en bramenjam. Die zijn net zo gemakkelijk te maken en zijn ook heerlijk!

Aardbeienjam voor desserts

Je zelfgemaakte jam heeft veel toepassingen, niet in de laatste plaats in desserts met aardbeienjam. Hoewel de jam niet per se vaak de hoofdrol speelt in een gerecht, is hij wel belangrijk vanwege de smaak van vers fruit en natuurlijke zoetheid die hij toevoegt. De zoete jam werkt bijvoorbeeld goed in gelaagde taarten en rolcakes, waarin hij functioneert als een smakelijke, heerlijke lijm die de desserts bij elkaar houdt. De prachtige rode jam is geweldig met zowel warme als koude desserts, dus of je hem nu wilt serveren met warme zelfgebakken pannenkoeken of als topping voor zelfgemaakt ijs of garnering voor een elegante panna cotta, je zult genieten van de zoete smaak en prachtige kleur.

Voeg je eigen touch toe

Als je meer van hartig houdt, kun je er gemakkelijk een hartige aardbeienjam van maken die je kunt gebruiken bij bijvoorbeeld kaas. Door 1 eetlepel goede balsamicoazijn en ¼ theelepel verse zwarte peper toe te voegen aan de geleisuiker krijg je een intense Italiaans geïnspireerde aardbeienjam met een beetje pit eraan. Het maakt de jam heel geschikt om te eten bij een vette kaas zoals brie, waaraan hij een beetje warmte en veel contrast toevoegt.

Aardbeien-rabarberjam

Rijpe, rode aardbeien combineren met stukjes prachtige roze rabarber is een populaire manier om een klassieke aardbeienjam net wat anders te maken. Rabarber is van nature een beetje scherp en de friszure smaak die het toevoegt aan de zoete jam, zorgt voor een aangename combinatie van smaken. Net als gewone aardbeienjam is aardbeien-rabarberjam heerlijk in desserts, in yoghurt of havermout, of natuurlijk op een stuk al dan niet geroosterd brood.