Aardbeienjam
Bereidingswijze
Tips
Als je geen natriumbenzoaat gebruikt voor het inmaken van je zelfgemaakte jam, is het nog belangrijker dat je de glazen potten en de spullen die je gebruikt (pannen, lepels, trechter enz.) goed schoonmaakt en steriliseert. Je hoeft geen natriumbenzoaat te gebruiken om je jam langer houdbaar te maken, hoewel dat wel een goed idee kan zijn, zolang je de jampotten en andere spullen maar goed steriliseert met kokend water.
Tips
Het is ook een goed idee om voorzichtig te zijn met het inschenken van de jam, zodat er niets op de randen van de potten komt. Dat gaat gemakkelijker als je een trechter gebruikt. Doe meteen nadat je de hete jam in de potten hebt gegoten de deksels op de potten. Zo voorkom je dat er bacteriën in komen. Open de potten niet totdat je van plan bent om de jam op te eten en bewaar ze op een droge, koele en donkere plaats. Bewaar de zelfgemaakte jam na het openen in de koelkast.
Vragen over aardbeienjam
Met ons eenvoudige recept voor aardbeienjam maak je gemakkelijk een heerlijke jam waar je op talloze verschillende manieren van kunt genieten. Hieronder kun je meer te weten komen over het maken en bewaren van jam door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de zoete zelfgemaakte jam.
Ingrediënten
Gewassen aardbeien
|
300 g |
---|---|
Versgeperst citroensap
|
3 el |
Water
|
2 el |
Vanillestokje (de zaadjes) of dezelfde hoeveelheid vanillepasta
|
½ |
Geleisuiker (ca. 1¾ dl)
|
150 g |
Zoete zelfgemaakte aardbeienjam
Creëer het hele jaar door een warme zomersfeer met een eenvoudige en heerlijke aardbeienjam vol zoetheid van aardbeien en vanille. Ons recept voor aardbeienjam is gemakkelijk te volgen en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Het is heerlijk om je eigen jam te maken omdat je volledige controle hebt over hoe zoet of zuur je hem wilt, want je weet precies wat je erin doet. Geniet ervan bij je ontbijt op een boterham of in je havermout, als tussendoortje door de yoghurt of in en bij verschillende desserts.
Jam met verse of ingevroren aardbeien
Je kunt aardbeienjam net zo gemakkelijk van ingevroren aardbeien maken en dan smaakt hij net zo lekker als jam van verse aardbeien. Je kunt dus in het seizoen aardbeien kopen of plukken als ze vol smaak zitten, en ze zelfs midden in de winter gebruiken voor recepten als deze. Je hoeft de aardbeien niet eens te ontdooien voordat je ze in een pan doet om ze te koken. Eigenlijk is het beter om ze in de pan te doen voordat ze beginnen te ontdooien, omdat al het heerlijke sap dan in de jam komt.
Als je het leuk vond om deze zelfgemaakte jam te maken (en te eten), kijk dan ook eens naar onze recepten voor [pruimenjam]https://www.arla.nl/recepten/pruimenjam/) en bramenjam. Die zijn net zo gemakkelijk te maken en zijn ook heerlijk!
Aardbeienjam voor desserts
Je zelfgemaakte jam heeft veel toepassingen, niet in de laatste plaats in desserts met aardbeienjam. Hoewel de jam niet per se vaak de hoofdrol speelt in een gerecht, is hij wel belangrijk vanwege de smaak van vers fruit en natuurlijke zoetheid die hij toevoegt. De zoete jam werkt bijvoorbeeld goed in gelaagde taarten en rolcakes, waarin hij functioneert als een smakelijke, heerlijke lijm die de desserts bij elkaar houdt. De prachtige rode jam is geweldig met zowel warme als koude desserts, dus of je hem nu wilt serveren met warme zelfgebakken pannenkoeken of als topping voor zelfgemaakt ijs of garnering voor een elegante panna cotta, je zult genieten van de zoete smaak en prachtige kleur.
Voeg je eigen touch toe
Als je meer van hartig houdt, kun je er gemakkelijk een hartige aardbeienjam van maken die je kunt gebruiken bij bijvoorbeeld kaas. Door 1 eetlepel goede balsamicoazijn en ¼ theelepel verse zwarte peper toe te voegen aan de geleisuiker krijg je een intense Italiaans geïnspireerde aardbeienjam met een beetje pit eraan. Het maakt de jam heel geschikt om te eten bij een vette kaas zoals brie, waaraan hij een beetje warmte en veel contrast toevoegt.
Aardbeien-rabarberjam
Rijpe, rode aardbeien combineren met stukjes prachtige roze rabarber is een populaire manier om een klassieke aardbeienjam net wat anders te maken. Rabarber is van nature een beetje scherp en de friszure smaak die het toevoegt aan de zoete jam, zorgt voor een aangename combinatie van smaken. Net als gewone aardbeienjam is aardbeien-rabarberjam heerlijk in desserts, in yoghurt of havermout, of natuurlijk op een stuk al dan niet geroosterd brood.