Appel-kaneelhavermout

Appel-kaneelhavermout

20 min.
Ons recept voor appel-kaneelhavermout laat je elke ochtend hunkeren naar havermout. Geserveerd met hazelnoten, granola en zoete kaneelappels, is deze ontbijtpap heel anders dan gewone pap. De appels worden gebakken in boter, gekruid met kaneel en gezoet met honing om de heerlijkste topping denkbaar te maken, perfect als aanvulling op de nootachtige havermout. De opgewarmde, opgeklopte melk die op deze appel-kaneelhavermout wordt gegoten, tilt het naar een hoger niveau en zorgt voor een heerlijke start van de dag
https://www.arla.nl/recepten/appel-kaneelhavermout/

Bereidingswijze

  • Verwijder het appelklokhuis en snijd de appel in partjes. Bak de partjes in boter in een pan op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten tot ze gaar zijn en een beetje kleur hebben gekregen. Voeg de kaneel en honing toe als ze bijna gaar zijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de pap in een pan en kook het ongeveer 3 minuten. Blijf roeren.
  • Giet de pap in kommen en bedek met de gebakken appels, noten en granola.
  • Serveer met warme, opgeklopte melk.
Eet smakelijk!
Tips

De beste tip voor het maken van de perfecte appel-kaneelhavermout is om de juiste hoeveelheid vloeistof te gebruiken. Als je teveel vloeistof gebruikt, krijg je een soepachtige consistentie, terwijl te weinig de havermout droog en moeilijk te eten maakt. Een goede vuistregel is om een verhouding van ca. 1:2 te gebruiken, zoals we in ons recept doen, zij het met wat meer vloeistof om het zachter te maken omdat je ook appels en opgewarmde melk toevoegt. De textuur van de havermout moet idealiter dik, romig en glad zijn. De havermout moet nog steeds een beetje een bite hebben en enigszins taai zijn, dus niet helemaal zacht.

Vragen over appel-kaneelpap

Het maken van een lekker ontbijt of middagsnack gaat snel en eenvoudig met ons eenvoudige recept voor appel-kaneelpap. Lees hieronder verder en ontdek er alles over!

Hoe maak je appel-kaneelpap?
Van een traditionele ontbijtpap iets verleidelijkers maken, kost niet veel moeite. Maak gewoon wat in kaneel gebakken appels om toe te voegen aan je versbereide havermout door appelpartjes te bakken in boter met kaneel en honing. Doe de havermout in een pan met dikke bodem met gezouten water. Breng aan de kook en blijf roeren. Zet vervolgens het vuur lager en laat ongeveer 3 minuten koken, totdat het de gewenste textuur heeft gekregen. Serveer de warme pap gegarneerd met in kaneel gebakken appels, hazelnoten en granola met warme, opgeklopte melk om erover te gieten.
Hoe maak je kaneelappels voor de pap?
Pap en appels zijn een mooie combinatie, vooral als de appels op smaak zijn gebracht met kaneel. Gelukkig is het maken van deze topping voor appel-kaneelpap ongelooflijk eenvoudig. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in partjes. Bak in een pan op middelhoog vuur de partjes in gesmolten boter. Bedek de partjes wanneer ze mals beginnen te worden met kaneel en zoete honing.
Kun je appel-kaneelpap van tevoren maken?
Ja, je kunt appel-kaneelpap van tevoren maken, maar het is het beste om de pap en toppings apart op te warmen. De pap heeft de neiging om aanzienlijk dikker te worden wanneer hij is afgekoeld, dus je moet er melk of water aan toevoegen wanneer je hem opnieuw opwarmt. De eenvoudigste manier om de juiste textuur te garanderen, is door de pap langzaam op te warmen op laag vuur. De kaneelappels kun je opwarmen in de magnetron. Besprenkel ze met een beetje water of citroensap voordat je ze 30-60 seconden opwarmt om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Wat kun je toevoegen aan appel-kaneelpap?
Wat je appel-kaneelpap nog lekkerder maakt, zijn met name hazelnoten en granola. Deze knapperige toppings vormen een prachtig contrast met de gladde en romige pap. De nootachtige, aardse smaak van de hazelnoten combineert mooi met de zoete, warme appels en je kunt het smaakprofiel van het gerecht op meerdere manieren veranderen door te spelen met de granolasoorten. Ten slotte zorgt de warme, opgeklopte melk voor een nog romigere consistentie.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 36,2 gram vezels
eiwit 22,7 gram eiwit
koolhydraten 91,4 gram koolhydraten
vet 66 gram vet

Ingrediënten

Havermout
Havermout
2 dl
Zout
¼ tl
Koud water
450 ml
Gebakken appels met kaneel
Appel
1
Boter
2 el
Kaneelpoeder
1 tl
Vloeibare honing
1 el
Serveren met
Grof gehakte hazelnoten
4 el
Granola
1 dl
Arla Biologische Melk
400 ml

Makkelijke appel-kaneelhavermout met warme melk

Gewone havermout is in veel landen een standard ontbijt, maar het serveren met heerlijke toppings tilt het naar een hoger niveau. De zoet-pittige rode appels bestrooid met verwarmende kruiden zijn zo'n smakelijke topping. Wanneer appels worden gebakken, wordt het knapperige fruit zacht, maar ze behouden toch nog een klein beetje knapperigheid. 

Als de partjes appel echter in de pan karamelliseren, wordt hun smaak zoeter en intenser. De combinatie van de natuurlijke smaak en de verwarmende, zoet-kruidige kaneel is heerlijk. Als zodanig is deze appel-kaneelhavermout een must-try als je van havermout als ontbijt houdt - en zelfs als je dat normaal niet doet!

Het serveren van je appel-kaneelhavermout met warme melk maakt het nog romiger en geeft het een extra rijkdom, zowel in consistentie als smaak. Door de warme melk eerst lichtjes te kloppen krijgt deze een heerlijk schuimige textuur die de combinatie nog lekkerder maakt.

Geniet ervan als een lekker ontbijt of snack

Een dampende kom romige appel-kaneelhavermout zal je zeker nog uren lekker warm en tevreden achterlaten. Dit maakt het perfect als een manier om de dag te beginnen en je aan de gang te houden tot de lunch. Je kunt het echter ook proberen als een snack op middagen waarop het diner nog lichtjaren weg lijkt te zijn.

Als dit recept je heeft geïnspireerd om andere geweldige havermoutrecepten te proberen, dan raden we je aan om ook onze recepten voor overnight oats en baked oats te bekijken, die beide gemakkelijk kunnen worden gemaakt en hetzelfde smaakprofiel hebben als deze heerlijke appel-kaneelhavermout. Ze kunnen ook ontbijt of als snack worden gegeten.

Heerlijke knapperige appel-kaneelhavermout toppings

Appel-kaneelhavermout wordt alleen maar lekkerder met zorgvuldig geselecteerde toppings. Om een beetje contrast te creëren met de zachte pap en malse gebakken appels met kaneel, raden we granola en gehakte hazelnoten aan. Deze nootachtig smakende toppings voor appel-kaneelhavermout bieden een geweldige crunch, wat zorgt voor een veelzijdige eetervaring en elke hap interessant houdt.

Experimenteer met de ingrediënten

Als je geen genoeg kunt krijgen van kaneel, kun je de pap zelf op smaak brengen met dit verwarmende kruid om een nog intensere appel-kaneelhavermout te maken. Andere kruiden die mooi bij deze kaneel passen, voor het geval je de smaak een beetje wilt versterken, zijn citrusachtige kardemom en zoet-pittige nootmuskaat.

Een eenvoudige manier om te experimenteren met het smaakprofiel zonder het fundamenteel te veranderen, is door verschillende granola's te gebruiken. De eenvoudigste manier om een versie te maken die perfect aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren, is natuurlijk om je eigen versie te maken. Als je niet zeker weet hoe je moet beginnen met het maken van je eigen appel-kaneelhavermout topping, kun je tips en inspiratie vinden in onze recepten voor een klassieke granola met zaden en noten en ons recept voor kokosgranola.