Granola

Granola

30 min.
Vol van smaak en met een krokante en knapperige textuur is eenvoudige zelfgemaakte granola een basisproduct in veel huishoudens. Het is een heerlijke aanvulling op een gewoon ontbijt of een uitgebreide brunch, en kan zelfs worden gebruikt als topping voor salades. Deze zelfgemaakte granola met haver, zaden, amandelen, quinoa, kokos en cranberry's is heerlijk krokant en heeft een lekkere nootachtige en aardse smaak die het eten van gewone yoghurt en skyr zeker tot een traktatie maakt.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Meng de quinoa, de geraspte kokos, de havervlokken en de overige droge ingrediënten in een kom.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel erover.
  • Giet honing en boter over het mengsel op de bakplaat.
  • Rooster de granola ongeveer 20 minuten in het midden van de oven – roer af en toe door.
  • Laat de granola afkoelen op het bakpapier nadat je dat op een rooster hebt gelegd.
  • Meng de gedroogde cranberry's en het vanillepoeder erdoor en bewaar de granola in een luchtdichte bak.
Eet smakelijk!
Tip

Als je granola per ongeluk hebt bewaard in een bakje dat niet helemaal luchtdicht bleek te zijn, kan hij zijn krokante textuur hebben verloren. Het is echter nog niet nodig om hem weg te gooien en nieuwe granola te maken. Want je kunt sloffe granola gemakkelijk nieuw leven inblazen door hem weer krokant te maken!

Tip

Wat je in wezen doet, is hem opnieuw bakken. Spreid de zacht geworden granola in een enkele laag uit op een beklede bakplaat. Rooster hem 5 minuten op 200 °C (gewone oven) om de haver, noten en zaden te drogen tot ze weer krokant worden.

Vragen over granola

Met een recept voor zelfgemaakte granola zoals het onze in de hand maak je snel en gemakkelijk je eigen granola, precies zoals jij het lekker vindt. Lees hieronder verder voor meer informatie over het heerlijke ontbijtgerecht.

Hoe maak je zelfgemaakte granola?
Zelf granola maken is niet moeilijk of tijdrovend. Met ons eenvoudige recept voor zelfgemaakte granola meng je gewoon de droge ingrediënten en verspreid je ze op een beklede bakplaat. Giet gesmolten boter met honing voor de zoetheid over het mengsel en rooster het in de oven goudbruin terwijl je af en toe roert. Probeer de krokante topping op verschillende ontbijtgerechten zoals yoghurt, skyr en smoothiebowls.
Hoe lang blijft zelfgemaakte granola goed?
Zelfgemaakte granola is minder lang houdbaar dan in de winkel gekochte granola. Als je hem goed bewaart, blijft hij 1-2 maanden goed – hoewel we betwijfelen of deze krokante lekkernij zo lang in je voorraadkast blijft staan! Hoewel hij na verloop van tijd ranzig kan worden omdat hij boter en noten bevat, wordt het niet onveilig om te eten, ook niet als de granola slof is geworden.
Hoe bewaar je zelfgemaakte granola?
Om een heerlijke en krokante topping voor je ontbijt te garanderen, bewaar je hem in een luchtdichte bak of vacuüm afgesloten zak. Zet de bak of zak op een donkere plaats waar de zelfgemaakte lekkernij niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of wisselende temperaturen. Een voorraadkast of kelder is de perfecte plek om zelfgemaakte granola te bewaren.
Kun je zelfgemaakte granola invriezen?
Deze zelfgemaakte topping kan goed worden ingevroren, maar zorg ervoor dat er weinig lucht in de zak of bak zit waarin je hem invriest – als je een vacuümsealer onderin een van je keukenlades hebt liggen, is dit het moment om hem tevoorschijn te halen! Als je een diepvrieszak gebruikt, wikkel die dan in een laag aluminiumfolie om de granola te beschermen tegen vriesbrand. Gedroogd fruit kan harder worden na invriezen en ontdooien, dus overweeg de gedroogde cranberry's pas toe te voegen nadat de granola een nacht op het aanrecht is ontdooid. Laat de granola in de diepvrieszak om hem krokant te houden.
Waarom is mijn zelfgemaakte granola niet krokant?
Zodra het mengsel is afgekoeld, is het belangrijk dat je het meteen in een luchtdichte bak doet. Dat is de beste tip om zelfgemaakte granola krokant te houden, omdat hij op die manier geen vocht uit de omgeving kan opnemen. Warme granola kan condensatie produceren in de bak, wat ertoe kan leiden dat de granola zompig wordt. Het is ook beter om hem langer op een lagere temperatuur te bakken dan korter op een hogere. Zo worden de haver, zaden en noten krokant en verbranden ze niet.
Hoe lang moet je zelfgemaakte granola bakken?
Granola moet ongeveer 20 minuten worden gebakken. De baktijd kan afhankelijk zijn van je oven. Het kan dus zijn dat je de granola wat langer moet roosteren. Houd de havervlokken in de gaten om te zien wanneer die goudbruin beginnen te worden. Vergeet ook niet het mengsel af en toe te roeren tijdens het bakken, zodat het gelijkmatig geroosterd wordt.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 49,1 gram vezels
eiwit 44,8 gram eiwit
koolhydraten 84,5 gram koolhydraten
vet 142,6 gram vet

Ingrediënten

Gewassen rode quinoa
1 dl
Geraspte kokos
1 dl
Grove havervlokken
1 dl
Grof gehakte amandelen
1 dl
Zonnebloempitjes
1 dl
Lijnzaad
1 dl
Vloeibare honing
½ dl
Gesmolten boter of koolzaadolie
20 g
Gedroogde cranberry's
1 dl
Vanillepoeder
1 tl

Zelfgemaakte granola met crunch en smaak

Zelfgemaakte granola smaakt heerlijk met allerlei ingrediënten. In dit recept krijg je heerlijke nootachtige tonen van zowel de amandelen en zaden als de rode quinoa. De quinoa en de haver zorgen voor een heerlijke aardsheid die wordt aangevuld met de zoetheid van de geraspte kokos en de karakteristieke zuurheid van de gedroogde cranberry's. Samen vormen de smaken een lekkere, krokante granola.

Als de geraspte kokos in dit recept je aandacht heeft getrokken, raden we je aan ons recept voor kokosgranola te bekijken, want die versie van het klassieke ontbijtgerecht heeft nog meer van die nootachtige, tropische smaak.

De perfecte crunch voor je ontbijt

Een zelfgemaakte granola is een perfecte manier om zelfs het snelste of saaiste ontbijt lekker en krokant te maken. Gebruik deze krokante topping voor havermout, yoghurt en skyr. Je kunt hem zelfs gebruiken om een mooie en heerlijke smoothiebowl af te toppen als je zin hebt om jezelf op iets speciaals te trakteren.

Met een heerlijke granola, verse bessen of een beetje zelfgemaakte bramenjam of gemakkelijke pruimenjam wordt een kom vanille-skyr een heerlijke, zoete middagtraktatie.

Heerlijke granola met quinoa, haver en amandelen

Een snelle zelfgemaakte granola met quinoa en haver is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je na dit ontbijt goed vol zit. Voor een nog wat zwaarder ontbijt gebruik je skyr als basis en garneer met verschillende soorten fruit, gehakte noten en dergelijke.

Experimenteer met de ingrediënten

Als je je afvraagt wat je in zelfgemaakte granola moet doen, zul je blij zijn dat de meeste dingen in je voorraadkast geschikt zijn.

U kunt noten gebruiken zoals pecannoten, walnoten en hazelnoten en experimenteren met gedroogd fruit met een zoete smaak zoals perziken, abrikozen en vijgen of gedroogde aalbessen en appels voor meer zuurheid. Je kunt de granola zelfs herfst- of kerstachtig maken door kruiden als kardemom, kaneel en nootmuskaat toe te voegen aan het mengsel van droge ingrediënten.

Je kunt hem zoeten met agavesiroop en ahornsiroop in plaats van met honing en zelfs met pindakaas of chocolade. Smelt je gekozen lekkernij gewoon met de boter om hem gemakkelijker gelijkmatig te kunnen verdelen.