Ontbijt ideeën voor de airfryer

Ontbijt ideeën voor de airfryer

Het ontbijt wordt vaak beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag. En hij heeft een nieuwe beste vriend: de airfryer. Dit moderne keukenwonder is er niet alleen voor je avondmaaltijden, maar is er ook voor jouw ochtendmaaltijden en biedt talloze heerlijke mogelijkheden. Dus als je al een tijdje op zoek bent naar ontbijtrecepten uit de airfryer, dan ben je hier aan het juiste adres.

Maak je voor het eerst gebruik van een airfryer? Bekijk onze gids over het gebruik van een airfryer of onze airfryer recepten voor beginners.

Een volledig klassiek Engels ontbijt bereiden in een airfryer

Het Engelse ontbijt is een echte traditie en wordt al sinds jaar en dag geroemd om zijn stevige combinatie van worstjes, bacon, eieren, bonen, champignons en nog veel meer. Vroeger was het een echte oefening om dit feestmaal te bereiden, met meerdere pannen en de juiste timing. Maar met een airfryer behoud je het iconische uiterlijk van dit ontbijt, maar dan met minder gedoe en rommel in de keuken. Elk ingrediënt krijgt zijn aandacht, met minder olie en meer smaak. Op deze manier is het ook makkelijker om een ontbijt te maken voor het hele gezin.

Kun je bacon bakken in een airfryer?

Je kunt bacon bakken in een airfryer. Als je gewend bent om bacon in de pan te bakken, dan weet je dat dit lastig kan zijn - sommige delen zijn te krokant en bijna verbrand, terwijl andere delen juist te zacht zijn. En niet te vergeten: de vette spetters op je fornuis.

De airfryer verandert het bakproces van bacon volledig. Het is namelijk super makkelijk. Leg de reepjes bacon in het mandje van de airfryer, zorg dat ze niet over elkaar heen liggen en stel de timer in. De bacon wordt gelijkmatig goudbruin gebakken. Elk reepje heeft een balans tussen het knapperige van goed gekookte bacon en een lichte crunch, waarbij elke hap een zoute, rokerige smaak heeft.

Kun je eieren bakken in een aifryer?

Ja, je kunt eieren bakken in de airfryer. Als je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden van een airfryer, zijn eieren een uitstekende manier om deze populaire keukengadget op de proef te stellen - de mogelijkheden zijn bijna oneindig. Heb je zin in roerei? Klop de eieren los, giet ze in een hittebestendige schaal in de airfryer en wacht tot er een luchtig en zacht resultaat ontstaat. Of droom je van een gepocheerd ei? Dompel een ei voorzichtig onder in een schaaltje of bakje met een beetje water en geniet van de goudkleurige glans zodra het ei gebakken is. Zelfs gekookte eieren die in het mandje van de airfryer zijn gemaakt, hebben een consistente textuur. Of je nu zachtgekookte of hardgekookte eieren wilt hebben.

Combineer deze lekkernijen met knapperige bacon en je hebt het iconische ontbijtduo van bacon en eieren, maar dan met een moderne twist dankzij dit slimme keukenhulpje. En voor een meer vullend ontbijt kun je zelfs airfryer hash browns op je bord leggen. Perfect voor bij je eieren en bacon.

Gepocheerde eieren

Sluit het ontbijt af met pannenkoeken, wafels of wentelteefjes uit de airfryer

Een hartig ontbijt afsluiten met iets zoet heeft iets onweerstaanbaars. En hoe kun je dat beter doen dan met pannenkoeken, wafels en wentelteefjes? Ze zijn al eeuwenlang favoriet bij het ontbijt en daar is een goede reden voor. Maar wanneer deze traditionele lekkernijen in aanraking komen met de moderne magie van de airfryer, ondergaan ze een verbazingwekkende transformatie.

Als pannenkoeken in de pan worden gebakken, moet je goed opletten of ze niet te bruin worden. Maar uit de airfryer hebben de pannenkoeken een consistente, glanzende goudbruine tint. De randen zijn een beetje knapperig, wat heerlijk is in combinatie met het luchtige, zachte midden. Met een vleugje zoetheid verlang je bij elke hap naar een volgende.

Pannenkoeken

Wafels uit de airfryer - heerlijk voor bij het ontbijt. Stel eens je ideale wafel voor. Waarschijnlijk is die goudbruin met een diep patroon gevuld met siroop of boter en een knapperige buitenkant met een binnenkant die zo zacht is dat het lijkt alsog je in een wolk bijt. Traditionele methodes hebben soms moeite om deze balans te vinden - de wafel wordt of te krokant, of te zacht en zompig. De airfryer, met zijn gelijkmatige circulatie van hete lucht, zorgt voor een perfecte balans. Dit zorgt voor de perfecte wafel, zoals hij eigenlijk moet zijn.

Wafels

En laten we de wentelteefjes niet vergeten. Wentelteefjes worden in een mengsel van melk, eieren en kruiden gedrenkt en worden vervolgens in de pan gebakken. Wanneer je de airfryer gebruikt, krijgt het wentelteefje een knapperige buitenkant, wat lijkt op gekarameliseerde suiker. Knapperig, zoet en o zo lekker. Onder de korst van de wentelteefjes uit de airfryer ligt een smeuïge en custardachtige binnenkant met een vleugje vanile of kaneel, afhankelijk van de kruiden die je toevoegt.

Wentelteefjes

Overig klassieke airfryer ontbijtrecepten

De wonderen van de airfryer houden hier niet op. Als je iets verder gaat, ontdek je nieuwe ontbijtcreaties. Denk bijvoorbeeld aan gebakken havermout uit de airfryer. De airfryer zorgt voor een lekker korstje in combinatie met de smeuïge, warme havermout.

Gebakken havermout

Stel je eens airfryer ontbijtmuffins voor. Het beslag, gedecoreerd met bessen of misschien met chocolate chips, wordt in muffinvormpjes geschept. De bovenkant krijgt een knapperige, goudbruine kleur. Toch blijft de binnenkant heerlijk zacht en smeuïg. Onweerstaanbaar.

Ontbijtmuffins

Dan is er nog de airfryer breakfast burrito. Een stevig en veelzijdig ontbijt. Terwijl burrito's traditioneel in de pan worden gebakken om een knapperige buitenkant te krijgen, biedt de airfryer een methode die zowel efficiënt als gemakkelijk is. Stel je voor dat je roerei, groenten, kaas en misschien gekruid vlees of bonen in een tortilla wikkelt. De tortilla gaat vervolgens in de airfryer. Tijdens het bakken wordt de tortilla onweerstaanbaar knapperig, waarbij de binnenkant perfect wordt verwarmd terwijl de smaken zich vermengen.

Of je nu gaat voor traditie met klassieke ontbijtrecepten of je graag waagt aan nieuwe creaties. De airfryer belooft een ochtendmaaltijd die elke keer weer lekker is.