In de airfryer gekookte eieren

In de airfryer gekookte eieren

Op zoek naar dé perfecte manier voor gekookte eieren? Gebruik dan je airfryer. Deze veelzijdige keukengadget biedt een gemakkelijke, consistente methode om eieren te koken tot jouw gewenste voorkeur, of ze nu zacht, medium of hard zijn. Zeg maar dag tegen pannen met kokend water en hallo tegen een handig, snel alternatief.
https://www.arla.nl/recepten/in-de-airfryer-gekookte-eieren/

Bereidingswijze

  • Leg koelkastkoude eieren in het mandje van je airfryer.
  • Laat 10 minuten garen op 140°C.
  • Leg de eieren in koud water om het kookproces te stoppen.
Eet smakelijk!
Tips

Om te bepalen of je gekookte ei de gewenste hardheid heeft, kun je een eenvoudige test doen. Leg het ei op een plat oppervlak en draai het even rond. Als het ei soepel en snel ronddraait, is het hardgekookt. Als het wiebelt en minder gelijkmatig draait, is het zacht tot medium gekookt. Deze snelle controle bespaart je de teleurstelling wanneer je het ei openmaakt en erachter komt dat het te hard of te zacht is.

Tips

Hoewel verse eieren heerlijk zijn voor verschillende gelegenheden, kan het een hele uitdaging zijn om ze te pellen na het koken. Dus als je een gerecht bereidt waarvoor je gepelde eieren nodig hebt, zoals salade met eieren, is het misschien makkelijker om eieren te gebruiken die al wat ouder zijn. Oudere eieren blijven namelijk minder aan hun schaal vastzitten, waardoor het makkelijker is om ze te pellen.

Vragen over eieren koken in een airfryer

Wil je gekookte eieren maken in een air fryer? Lees dan eerst onze antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Kun je gekookte eieren maken in een airfryer?
Absoluut, dat kan! Een airfryer circuleert hete lucht rond het ei, waardoor het ei gelijkmatig en efficiënt gaar wordt. De constante temperatuur in de airfryer voorkomt dat het ei te hard of te zacht wordt. Waardoor het makkelijker wordt om de gewenste gaarheid te bereiken.
Hoe lang moeten zachtgekookte eieren in de airfryer?
Voor een zachtgekookt ei moeten de eieren 9-10 minuten op 140°C in de airfryer. De precieze timing kan enigszins variëren afhankelijk van de specifieke airfryer en de grootte van de eieren, dus misschien moet je het een aantal keer uitproperen om de perfecte timing te vinden. Vergeet niet om de eieren na het bakken in koud water te dompelen om het kookproces te stoppen, zodat de eidooier vloeibaar blijft.
Hoe lang moeten hardgekookte eieren in de airfryer?
Bak de eieren 13-14 minuten op 140°C. Je krijgt dan eieren met een volledig gestolde, maar vochtige eidooier, ideaal voor recepten zoals deviled eggs of salade. Je kunt ze daarna het best in koud water leggen om het pellen te vergemakkelijken en de textuur te behouden.
Op welke temperatuur kook je gekookte eieren in de air fryer?
De ideale temperatuur voor gekookte eieren in een airfryer is ongeveer 140°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat het ei door en door gaar wordt zonder rubberachtig te worden. Omdat airfryers lucht laten circuleren voor een gelijkmatige garing, zorgt deze temperatuur ervoor dat zowel het eiwit als de eidooier hun ideale consistentie bereiken zonder te hard te worden.
Ontploffen eieren in een airfryer?
Het risico dat eieren exploderen in een airfryer is minimaal, vooral als ze op de aanbevolen temperatuur en gedurende de aangegeven tijd worden gebakken. Als je je hier toch zorgen over maakt, kun je als voorzorgsmaatregel een klein gaatje prikken in het brede uiteinde van het ei voordat je het kookt. Hierdoor kan eventuele uitzettende lucht in het ei ontsnappen, wat het risico op een explosie verder verkleint.

Ingrediënten

Eieren

Gemakkelijk gekookte eieren in een airfryer

De airfryer is op korte termijn een vast onderdeel geworden in veel keukens, beroemd om zijn vermogen om voedsel te koken in een fractie van de tijd die nodig is in de oven of een pan. Maar hij kan meer dan alleen verwarmen. Het is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om eieren in te koken. Het mooie van deze methode is de eenvoud. De airfryer zorgt voor een consistente temperatuur, waardoor het risico op over- of onderkoken van de eieren afneemt. Deze methode maakt je fornuis vrij en maakt een pan kokend water overbodig, waardoor het een handig alternatief is.

Zacht, medium en hard - perfect voor ontbijt of lunch

Een van de voordelen van het gebruik van een airfryer om eieren te koken is dat je controle hebt over de consistentie van het eigeel. Het kan perfect zacht, medium of hardgekookte eieren opleveren, aangepast aan jouw voorkeur. Als je van een zachte eidooier houdt, kun je zachtgekookte eieren maken in slechts 9-10 minuten. Ze zijn uitstekend voor een klassiek ontbijt, compleet met toastsoldaatjes om in te dippen. Als je liever hebt dat je eidooier gedeeltelijk hard is, maar nog steeds een beetje vloeibaar, streef dan naar een medium gekookte consistentie door de eieren 11-12 minuten te koken. Deze zijn ideaal om over bowl te verdelen of in een stevige salade te verwerken. En voor degenen die hun eidooier graag helemaal hard hebben, kun je een hardgekookt ei in 13-14 minuten klaarmaken, waardoor het de perfect is voor gerechten als deviled eggs of een heerlijke salade met eieren.

Probeer zeker ook onze overig heerlijke en makkelijk te maken airfryer recepten met eieren, zoals airfryer egg toast, airfryer frittata en airfryer omelet. Ze geven allemaal een bijzondere draai aan klassieke gerechten met ei en profiteren allemaal van het gemak van je airfryer.

Hoe je in de airfryer gekookte eieren serveert

Voor het ontbijt kun je de klassieke weg bewandelen door zachtgekookte eieren te serveren met sneetjes toast met boter. Of, als je fan bent van toast met avocado, kun je je gerecht naar een hoger niveau tillen met plakjes hardgekookt ei, omdat het zowel smaak als textuur biedt. Voor de lunch kan je de gekookte eieren gebruiken in de salade. Een medium of hardgekookt ei kan substantie en een laagje complexiteit toevoegen aan een eenvoudige groene salade of het middelpunt zijn van klassiekers als eiersalade of aardappelsalade.