Bearnaisesaus

Bearnaisesaus

30 min.
Met een klassieke bearnaisesaus, met zijn bekende en geliefde zure, boterachtige, kruidige en rijke smaak, zit je altijd goed! De geelachtige kleur met het groen van verse dragon maakt een goede maaltijd nóg beter. Deze klassieke Franse saus wordt gemaakt met boter, eidooiers, bearnaise-essence en verse dragonblaadjes, en heeft alle heerlijke smaken die je verwacht. Maak hem de volgende keer als je rood vlees, zeevruchten, kip of gegrilde groente wilt serveren met een zachte, rijke saus.
https://www.arla.nl/recepten/bearnaisesaus/

Bereidingswijze

  • Zorg dat alle ingrediënten klaar staan voordat je begint.
  • Klop de bearnaise-essence en de eidooiers samen in een kom die geschikt is voor au-bain marie. Laat de kom zweven boven een pan kokend water – zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Alleen de hete stoom moet de kom verwarmen.
  • Blijf de eieren voortdurend kloppen tot het mengsel schuimt en begint in te dikken.
  • Blijf roeren terwijl je de gesmolten boter erbij giet. Doe dat in een dun straaltje. Blijf dit doen tot alle boter, behalve eventuele restjes op de bodem, is opgenomen. Je kunt een beetje koud water toevoegen om de consistentie aan te passen en te voorkomen dat de saus te heet wordt.
  • Haal de pan van het vuur, meng de dragon, het zout en de peper erdoor en breng op smaak.
  • Serveer de bearnaisesaus meteen.
Eet smakelijk!
Tip

De beste tips voor het maken van een perfecte bearnaisesaus zijn: koken op laag vuur, geduld hebben en nooit stoppen met roeren.

Tip

Het is een goed idee om een paar ijsblokjes bij de hand te hebben. Op die manier kun je, als de saus begint te schiften door overmatige hitte, proberen dit te herstellen door de saus snel af te koelen met een of twee ijsblokjes. Wat de temperatuur betreft: de saus mag niet warmer worden dan 65°C.

Tip

Als het romige mengsel is geschift en afkoelen met koud water of een ijsblokje niet heeft geholpen, haal de kom dan van het waterbad, pak een nieuwe kom en klop in deze kom boven het waterbad een nieuwe eidooier. Voeg langzaam, eetlepel voor eetlepel, de geschifte saus toe aan dit mengsel terwijl je blijft roeren. Zo zou je de saus moeten kunnen herstellen.

Vragen over bearnaisesaus

Er gaat niets boven een zelfgemaakte bearnaisesaus om van een geweldige maaltijd een perfecte maaltijd te maken. Met ons gemakkelijke recept voor bearnaisesaus is dat heel eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over de Franse favoriet.

Wat is bearnaisesaus?
Een klassieke bearnaisesaus is een Franse favoriet. De emulsie wordt gemaakt met eidooiers en boter, wat resulteert in een rijke en zachte saus. Hoewel hij doet denken aan een andere Franse klassieker, de hollandaisesaus, wordt hij anders op smaak gebracht. In plaats van citroensap te gebruiken om het zuur te introduceren, wordt een bearnaise-essence gebruikt die is gemaakt van wittewijnazijn, peperkorrels, sjalotten en dragon. De toevoeging van verse dragonblaadjes zorgt voor extra frisheid.
Hoe maak je bearnaisesaus?
Hoewel hij wat lastig kan zijn om zelf te maken, is het heerlijke resultaat het proberen waard! Klop de bearnaise-essence en de eidooiers au-bain marie door elkaar. Blijf krachtig roeren tot het mengsel begint te schuimen en in te dikken. Giet vervolgens de gesmolten boter erbij terwijl je blijft kloppen. De sleutel tot het maken van dit romige mengsel is blijven kloppen! Nadat de boter is opgenomen, voeg je de gehakte dragonblaadjes toe en breng je de saus op smaak voordat je hem serveert met eiwitten en bijgerechten naar keuze.
Hoe smaakt bearnaisesaus?
Dankzij een groot aantal eidooiers en gesmolten boter is de perfecte bearnaisesaus heerlijk romig, rijk en boterig. Omdat verse dragonblaadjes worden gebruikt in zowel het romige mengsel als in de essence die de belangrijkste bron van smaak is, heeft de saus ook een heerlijke, kruidige smaak. De essence geeft hem een vleugje zuur dat voorkomt dat de rijkdom overheerst.
Kun je bearnaisesaus invriezen?
Ja, maar we raden het niet aan omdat het moeilijk is hem op te warmen zonder dat hij schift. Als je hem toch probeert in te vriezen, is hij maximaal 1 maand houdbaar in de vriezer. Nadat de saus is afgekoeld, doe je hem over in diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes en zet je die in de diepvries. Als je besluit hem niet in te vriezen, blijft hij ongeveer 2-3 dagen goed in de koelkast.
Hoe warm je bearnaisesaus op?
Als je bearnaisesaus opwarmt, is het belangrijk dat je dat langzaam doet op laag vuur totdat er een beetje stoom vanaf komt. Zo weet je dat hij goed is opgewarmd. Zorg ervoor dat hem niet echt laat koken, want dan stolt het eigeel. Het is echter heel moeilijk te voorkomen dat de saus schift bij het opwarmen, dus we raden aan alles meteen op te eten.
Hoe maak je bearnaisesaus dikker?
De beste manier om bearnaisesaus in te dikken is door meer eidooiers toe te voegen. De truc om te voorkomen dat dat nodig is, is echter om de gesmolten boter langzaam in het warme eigeelmengsel te mengen, en dat pas te doen als het mengsel begint te schuimen en in te dikken. Daarom raden wij aan de boter er langzaam en gelijkmatig in een dun straaltje bij te gieten.
Wordt bearnaisesaus warm of koud geserveerd?
Deze rijke en romige saus op basis van eidooiers, boter en dragon kan warm, koud of op kamertemperatuur worden geserveerd, afhankelijk van je eigen voorkeur. Op welke temperatuur je hem ook serveert, hij past bij veel verschillende soorten vlees en bijgerechten.
Kan ik gedroogde dragon gebruiken in bearnaisesaus?
Hoewel je de verse dragon natuurlijk kunt vervangen door de gedroogde soort, raden wij je sterk aan het verse kruid te gebruiken als je dat kunt krijgen. Verse dragon tilt een eenvoudige bearnaisesaus naar een hoger niveau door extra frisheid te introduceren en de smaken van de bearnaise-essence te weerspiegelen.
Hoe kun je geschifte bearnaisesaus herstellen?
Soms schift een snelle bearnaisesaus als hij te warm wordt of als de gesmolten boter te snel wordt toegevoegd. Je kunt proberen de geschifte saus te koelen door er een paar eetlepels koud water of een ijsblokje aan toe te voegen. Als dat niet helpt, haal de saus dan van de warmtebron en pak een andere kom en een andere eidooier. Nadat je deze eidooier hebt opgeklopt, meng je de geschifte saus 1 eetlepel per keer door dit nieuwe mengsel.

Ingrediënten

Bearnaise-extract
2 el
Eidooiers (ca. 4 el)
4
Gesmolten boter
250 g
Eventueel een beetje koud water
Gehakte verse dragonblaadjes
2 el
Grof zout
½ tl
Versgemalen witte peper

Klassieke zelfgemaakte bearnaisesaus

Een Franse bearnaisesaus is gemakkelijk te herkennen aan de delicate lichtgele kleur met groene accenten. Hij heeft een gladde en romige consistentie die meestal aan de dikkere kant is. Omdat hij heerlijk is bij de meest uiteenlopende gerechten, is het de moeite waard om te leren hoe je deze decadente, romige saus thuis maakt. De zelfgemaakte variant smaakt heel anders dan de in de winkel gekochte soort!

Onweerstaanbare dragon en fluwelen textuur

Verse dragon is een van de belangrijkste ingrediënten van bearnaisesaus. De bitterzoete smaak van het groene bladkruid wordt soms vergeleken met die van anijs en venkel. Dragon is echter iets ingetogener en genuanceerder. Het bloemige kruid zorgt voor een heerlijke frisheid en een vleugje elegantie dat de lichte zuurgraad in deze weelderig zachte saus aanvult.

De traditionele manier: eidooiers en bearnaise-essence

De beste bearnaisesaus is rijk en smaakvol, en krijgt zijn rijkdom en heerlijke smaak onder meer van eidooiers en bearnaise-essence die samen worden geklopt tot ze emulgeren, waardoor een dikke en boterachtige saus ontstaat. Je hebt een klassieke bearnaise-essence nodig, die wordt gemaakt door witte wijnazijn, sjalotten, peperkorrels en verse dragonblaadjes te laten inkoken. Je kunt deze essence zelf maken of hem kant-en-klaar kopen voor een gemakkelijke bearnaisesaus. Hoe dan ook, het voegt een heerlijk zuurtje toe dat de rijkdom van het eigeel doorbreekt en de smaak van de verse dragon doet opleven.

Hoe gebruik je bearnaisesaus?

De rijke saus smaakt heerlijk bij allerlei gegrilde, gebraden en gepocheerde eiwitten en bijgerechten. Probeer hem eens met een mooi stuk rundvlees zoals chateaubriand, een krokante en sappige gebakken kip, lamskoteletjes, klassieke varkenshaas of zelfs zeevruchten. Ongeacht welk vlees je het lekkerst vindt, dit romige mengsel is heerlijk met aardappelen erbij, en je kunt de saus zowel warm als koud serveren. Als je hem koud serveert, is de saus als een dikke en decadente dressing voor een salade of zoals je hem normaal bij vlees of groente zou serveren als hij warm was.

Maak een pittige bearnaisesaus

Een romige saus als deze smaakt heerlijk met een beetje pit. Gebruik eens fijngehakte rode chilipeper en een vleugje cayennepeper om er een pittige draai aan te geven. De toevoeging van de hete en licht rokerige smaken vult de boterige rijkdom van dit romige mengsel prachtig aan. Het zal je smaakpapillen zeker prikkelen zonder de traditionele smaken van de dragonachtige saus te overheersen.