Bonenenchilada's

Bonenenchilada's

30 min.
Met een eenvoudig recept voor kaas en bonenenchilada is het maken van een snel en smakelijk Mexicaans geïnspireerd diner ongelooflijk eenvoudig. Gemaakt met bruine bonen, belugalinzen, tomaten en chilikaas, zit onze met komijn en chili gekruide bonenenchilada boordevol veel verschillende smaken. Wanneer ze worden geserveerd met een dikke tomatensalsa met veel kleur en frisheid en een beetje romige, verkoelende kwark of skyr, zorgen deze bonen-kaasenchilada's voor een heerlijke maaltijd die je in een handomdraai kunt bereiden.
https://www.arla.nl/recepten/bonenenchiladas/

Bereidingswijze

Vulling
  • Verwarm de olie in een pan op hoog vuur. Fruit ui, knoflook en chilipeper ongeveer 2 minuten.
  • Spoel de linzen af onder koud water en laat ze uitlekken in een zeef. Voeg bouillon, in blokjes gesneden tomaten, linzen, komijn en zout toe aan de pan. Laat ongeveer 10 minuten op laag vuur bakken – roer af en toe door.
  • Spoel de bruine bonen af en laat ze uitlekken voordat je ze aan de vulling toevoegt. Laat ze ca. 2 minuten koken. Kruid de vulling naar smaak.
Bonenenchilada's
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven).
  • Schep de vulling op de 8 tortilla's en bestrooi ze met de helft van de kaas.
  • Rol de tortilla's op en leg ze in een ovenschaal (ca. 20x30 cm) met de opening naar beneden.
  • Bestrooi ze met de rest van de kaas en bak ze ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.
Tomatensalsa
  • Meng tomaten, komkommer en de overige ingrediënten in een kom en breng op smaak.
  • Serveer de warme bonenenchilada's met de tomatensalsa en kwark of skyr ernaast.
Eet smakelijk!
Tips

Het is een goed idee om de tortilla's voor te verwarmen voordat je ze vult om ze buigzamer te maken zodat je ze gemakkelijker kunt oprollen zonder dat ze barsten. Wanneer tortilla's koud zijn, kunnen ze hard en broos zijn, waardoor ze moeilijk te hanteren zijn zonder te scheuren. Het voorverwarmen van de tortilla's maakt ze zachter en flexibeler.

Tips

Je kunt ze voorverwarmen in een droge pan op middelhoog vuur gedurende ongeveer 30 seconden aan elke kant of in de magnetron. Als je voor de laatste optie kiest, bedek dan je stapel tortilla's met een vochtige papieren handdoek om te voorkomen dat ze uitdrogen als je ze ongeveer 1-2 minuten verwarmt, of totdat ze zijn doorverwarmd en zacht zijn geworden.

Vragen over bonenenchilada's

Ons recept voor bonen-kaasenchilada's maakt het gemakkelijk om hartige Mexicaanse lekkernijen in een mum van tijd op tafel te zetten. Lees hieronder verder voor meer informatie!

Bevatten alle enchilada's bonen?
Enchilada's kunnen bonen bevatten als onderdeel van hun vulling, maar het is geen noodzakelijk ingrediënt. Enchilada's zijn een traditioneel Mexicaans gerecht dat meestal bestaat uit opgerolde tortilla's gevuld met verschillende ingrediënten zoals vlees, kaas, groenten en/of bonen die bedekt zijn met kaas of pittige saus en gebakken in de oven. De enchiladavullingen kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en regionale variaties. Dus of bonen al dan niet in de vulling voorkomen en hoe prominent een rol ze spelen, hangt af van het recept dat wordt gebruikt.
Hoe maak je bonenenchilada's?
Mexicaanse bonenenchilada's zorgen voor een smakelijke lunch of diner wanneer je in de stemming bent voor iets troostends met een beetje warmte. Maak de vulling door ui, knoflook en chili te bakken en groentebouillon, belugalinzen en in blokjes gesneden tomaten toe te voegen. Breng op smaak met zout en komijn om de smaken te laten knallen en voeg aan het einde van de kooktijd de bruine bonen toe. Gebruik de vulling en de helft van de kaas om de tortilla's te vullen. Zodra ze zijn opgerold, bestrooi je ze met de resterende kaas en bak je ze 10 minuten in de oven. Eet ze daarna direct op!
Hoe lang duur het om bonen-kaasenchilada's te bakken?
De exacte baktijd voor bonenenchilada's kan variëren, afhankelijk van de oven die wordt gebruikt. Als algemene regel moeten ze in een voorverwarmde oven worden gebakken totdat de kaas is gesmolten en bubbelt. Bij 200°C duurt dit ongeveer 10 minuten. Maar houd je bonenenchilada's in de gaten en laat ze een paar minuten extra in de hete oven staan als de kaas nog niet goudbruin is. Omdat de vulling al in de pan is gekookt, hoef je je geen zorgen te maken dat je bonenenchilada's niet gaar zijn.
Welke bonen worden gebruikt in enchilada's?
De bonen voor enchilada's kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en de voorkeuren van de kok. De meest gebruikte bonen voor bonenenchilada's zijn zwarte bonen, pintobonen en bruine bonen. Zwarte bonen hebben een romige textuur en een lichtzoete smaak, terwijl pintobonen wat nootachtig smaken. Bruine bonen zijn een goede keuze voor mensen die de voorkeur geven aan een stevigere textuur naast de zoete, nootachtige smaak waar deze bonen bekend om staan. Verschillende bonen en andere peulvruchten zoals linzen kunnen worden gebruikt om een recept voor gemengde bonenenchilada's te maken.
Hoe serveer je bonenenchilada's?
Bonenenchilada's moeten warm worden geserveerd terwijl de bonen- en kaasvulling nog steeds heet en heerlijk kleverig is. De aardse, nootachtige en hartige smaken van de bonenvulling smaken heerlijk met verse, knapperige salsa met kleurrijke groenten en kruiden. Krokante ovengebakken bonenenchilada's zijn ook geweldig wanneer ze worden geserveerd met een romige component voor een beetje textuurcontrast. Enkele goede suggesties zijn verfrissende kwark, verkoelende skyr, romige zure room en zelfgemaakte guacamole.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 14,2 gram vezels
eiwit 47,3 gram eiwit
koolhydraten 58,2 gram koolhydraten
vet 7,7 gram vet

Ingrediënten

Vulling
Kokend groentebouillon
200 ml
Beluga linzen
45 g
Olijfolie
1 tl
Fijngehakte ui (ca. 75 g)
1
Fijngehakte knoflookteentjes
3
Grote fijngehakte groene chilipeper
1
Tomatenblokjes (ca. 400 g)
1 blikje
Komijnpoeder
½ tl
Grof zout
1½ tl
Bruine bonen (ca. 400 g)
1 blik
Volkoren tortilla's ongeveer 20 cm in diameter
8
Geraspte kaas
175 g
Tomatensalsa
Kerstomaatjes in blokjes
250 g
Komkommer in blokjes
1
Rode ui (ca. 25 g) in dunne ringen
½
Fijngehakt knoflookteentje
1
Fijngehakte verse koriander
1 el
Grof zout
¼ tl
Versgemalen peper
Serveren met
Skyr, naturel
250 g

Geniet van onze chilibonenenchilada's

Onze hartige bonenenchilada's met bruine bonen, belugalinzen, groene chilipeper en pittige Tex-Mex chilikaas hebben precies de juiste hoeveelheid kruiden en bite. Omdat ze snel klaar zijn, zijn ze zeer geschikt voor een geweldig diner, zelfs op drukkere doordeweekse avonden. Met een stevige salsa met verfrissende groenten en citrusachtige korianderbladeren erbij zorgen bonenenchilada's voor een kleurrijke en verleidelijke maaltijd.

Omdat het gemakkelijk is om veel smakelijke vulling in één keer te maken, is ons recept voor Mexicaanse bonenenchilada's ook geweldig voor diners, waar je misschien ook andere Tex-Mex-klassiekers zoals quesadilla's, pittige nacho's en guacamole wilt serveren om te dippen.

Smaakvolle, kruidige en hartige vulling

De combinatie van zoete en aardse bruine bonen, pittige tomaten en belugalinzen zorgt voor smakelijke, vullende bonenenchilada's met een geweldige textuur. Belugalinzen, ook bekend als zwarte linzen of kaviaarlinzen, zijn kleine, ronde, gitzwarte linzen die qua uiterlijk op belugakaviaar lijken. Ze hebben een rijke, aardse en nootachtige smaak die mooi combineert met de vleziger bruine bonen.

Omdat belugalinzen een stevige textuur hebben en, net als bruine bonen, hun vorm goed behouden wanneer ze worden gekookt, zijn deze linzen perfect voor het maken van bonenenchilada's met een bite. Groentebouillon, ui, knoflook en komijn geven de vulling een prachtige diepte en hartigheid, terwijl de groene chilipeper de warmte brengt om door de rijkdom van de bonen, linzen en kaas te doorbreken.

Makkelijke bonenenchilada's met kaas, gebakken in de oven

Het maken van bonenenchilada's is snel en eenvoudig. Omdat ze in de oven worden gebakken, worden ze licht knapperig met perfect gesmolten kaas, wat resulteert in een heerlijke maaltijd die zeker indruk zal maken. De ovenbakmethode zorgt voor een hands-off benadering, waardoor dit een heerlijk eenvoudig recept is dat elke keer heerlijke resultaten oplevert.

Pittige Tex-Mex kaas voor kleverigheid en een vleugje warmte

Kaas-bonenenchilada's hebben natuurlijk de perfecte kaas nodig om een beetje decadente rijkdom en romigheid te introduceren. Een pittige, smaakvolle enchillada met chili is de perfecte keuze voor een Mexicaanse maaltijd.

Dit maakt onze geliefde Tex-Mex kaas, een mix van met chilipeper gekruide mozzarella en cheddar, de perfecte keuze. Omdat het al versnipperd is, kun je het gewoon combineren met je vulling voor een beetje warmte en het over je opgerolde bonenenchilada's strooien voor een finishing touch. De heerlijk kleverige textuur van de gesmolten kaas verbindt alles met elkaar en maakt het eten van deze bonen enchilada's geweldig.

Voeg je eigen touch toe

Als je het nog pittiger wilt maken, kun je pittige bonenenchilada's maken met meer chilipepers of verschillende soorten chilipeper. Omdat groene pepers meestal milder zijn dan rode, kun je een mix van de twee gebruiken, gedroogde chilipepers toevoegen of gehakte chipotlepepers in je vulling gebruiken. Naast het gebruik van pittige ingrediënten zal de laatste optie een rokerige smaak aan het gerecht geven.

Als je de vulling niet wilt veranderen, kun je in plaats daarvan ingelegde jalapeñopepers, verse rode chilipepers of in blokjes gesneden ui toevoegen boven op de bonenenchilada's voordat je ze gaat bakken om extra kruiden, smaak en textuur toe te voegen.