Botercrèmeglazuur

Botercrèmeglazuur

Zelfgemaakt botercrèmeglazuur maken is snel en gemakkelijk. Bovendien heb je er slechts drie basisingrediënten voor nodig: boter, poedersuiker en vanillesuiker. Een traditioneel botercrèmeglazuur met vanille is perfect voor het decoreren van taarten en cupcakes, maar een recept voor botercrèmeglazuur zoals het onze laat ook veel ruimte om te experimenteren met allerlei verschillende, fantastische smaken.
https://www.arla.nl/recepten/botercremeglazuur/

Bereidingswijze

  • Klop de boter luchtig in een kom.
  • Voeg beetje bij beetje de poedersuiker en de vanillesuiker toe.
  • Klop tot het glazuur een gladde textuur heeft.
Eet smakelijk!
Tip

Perfect botercrèmeglazuur heeft een romige en fluweelachtige consistentie. Om elke keer een gladde textuur te krijgen, moet je de boter zacht laten worden voordat je die met de rest van de ingrediënten mengt. De boter wordt sneller zacht als je hem in kleine blokjes snijdt. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 20-25 minuten voordat de in blokjes gesneden boter zacht is. Als vuistregel geldt dat je beter iets langer kunt wachten dan te proberen te koude boter met poedersuiker te mengen, omdat het resultaat grof of korrelig kan zijn. Het zeven van de poedersuiker terwijl je wacht tot de boter zacht wordt, helpt ook eventuele korreligheid te voorkomen en zorgt voor een dik, glad glazuur.

Tip

Als het botercrèmeglazuur korrelig wordt, heb je drie opties. 1) Je kunt het blijven kloppen als je denkt dat de reden voor de korreligheid is dat het glazuur gewoon nog niet genoeg geklopt is, 2) als je de tijd hebt, kun je het laten rusten en na een paar uur opnieuw kloppen, wanneer de suiker de tijd heeft gehad om goed in het mengsel te ‘smelten’, en 3) als je haast hebt en het meteen moet oplossen, kunt je een klein scheutje vloeistof, zoals room of melk, toevoegen en blijven kloppen. Als je teveel vloeistof toevoegt, kan het glazuur loskomen of vloeibaar worden, dus voeg slechts een beetje per keer toe tot je de perfecte consistentie hebt bereikt om te glazuren of te spuiten.

Vragen over botercrèmeglazuur

Met een recept voor botercrèmeglazuur als het onze is het maken van smakelijk, snel glazuur eenvoudig. Lees eerst onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over dit geliefde glazuur, waaronder hoe je zorgt voor de perfecte smaak en textuur en hoe je het bewaart.

Wat is botercrèmeglazuur?
Dit glazuur wordt gemaakt door zachte boter, poedersuiker en smaakstoffen zoals vanillesuiker te combineren. Aangezien het glazuur wordt gebruikt om gebak zoals taarten en cupcakes te vullen, te bedekken en te versieren, zijn de klassieke smaken voor dit type glazuur onder meer vanille, chocolade, aardbei en citroen. Maar in wezen kun je elke smaakmaker toevoegen. Met voedselkleurstof kan het glazuur voor decoratiedoeleinden ook in verschillende tinten worden gekleurd.
Hoe maak je botercrèmeglazuur?
Botercrèmeglazuur is de perfecte manier om gebak te vullen, te bedekken of te versieren en een beetje luxueuze rijkdom toe te voegen. Om een heerlijk, zelfgemaakt glazuur te maken, klop je gewoon zachte boter tot het een luchtige textuur heeft en voeg je er beetje bij beetje poedersuiker en vanillesuiker aan toe terwijl je het mengsel blijft kloppen. Gebruik je zoete en smakelijke glazuur om taarten of cupcakes te versieren. Schaam je niet als je stiekem wat van snoept – wij weten hoe heerlijk het is!
Kun je botercrèmeglazuur invriezen?
Zelfgemaakt glazuur invriezen is een goed idee als je het ruim van tevoren wilt bereiden of voor het geval je per ongeluk iets te veel hebt gemaakt. In de vriezer kun je het glazuur tot 3 maanden bewaren. Bewaar het gewoon in een luchtdichte verpakking en denk eraan het te laten ontdooien om het weer smeerbaar te maken. Zorg ervoor dat je het minstens 15 minuten op het aanrecht laat staan om een romige consistentie te krijgen. Je kunt het glazuur ook een nacht in de koelkast laten ontdooien.
Moet botercrèmeglazuur in de koelkast worden bewaard?
Je vraagt je misschien af hoe je botercrèmeglazuur bewaart en hoelang het buiten de koelkast mag blijven. Vanillebotercrèmeglazuur hoeft niet gekoeld te worden. Op kamertemperatuur (in een koele en droge ruimte) is dit soort glazuur tot 3 dagen houdbaar, terwijl het in de koelkast tot 1-2 weken houdbaar is. Waar je het ook bewaart, bewaar je zelfgemaakte glazuur altijd in een luchtdichte verpakking om te voorkomen dat het bederft of hard wordt. Omdat glazuur met boter goed houdbaar is, kun je het gemakkelijk van tevoren maken.
Hoe maak je botercrèmeglazuur dikker?
Botercrèmeglazuur is van nature zachter en losser wanneer het warm is, dus voordat je besluit je glazuur in te dikken om de consistentie ervan beter te maken, moet je het een tijdje in de koelkast koelen om te zien of dit verschil maakt. Zo niet, voeg dan gewoon meer poedersuiker toe om het zelfgemaakte glazuur in te dikken. Voeg de suiker beetje bij beetje toe tot de gewenste consistentie is bereikt om te voorkomen dat het glazuur te stijf wordt. Als je per ongeluk een beetje te veel poedersuiker hebt toegevoegd om het te verdikken, kun je een beetje vloeistof zoals melk of room toevoegen om je botercrèmeglazuur weer zachter te maken.
Wat is het verschil tussen botercrèmeglazuur en gewoon glazuur?
Hoewel glazuur altijd opgeklopt is, meestal zoet, en gemaakt wordt met een of ander vet, kan het ook met andere vetten gemaakt worden. De vier gebruikelijke soorten glazuur zijn slagroomglazuur, meringueglazuur, roomkaasglazuur en natuurlijk luchtig botercrèmeglazuur. De belangrijkste verschillen zijn te vinden in de ingrediëntenlijst van de glazuren, waardoor ze een verschillende smaak en textuur hebben. Slagroomglazuur en meringueglazuur hebben beide een zeer lichte en luchtige textuur en zijn over het algemeen delicater. Daarom kunnen deze soorten glazuur niet tussen taartlagen worden gebruikt. Roomkaasglazuur daarentegen lijkt qua textuur meer op een dikke botercrèmeglazuur, maar heeft een ander smaakprofiel. Dit type glazuur heeft een frissere en pittigere smaak door zowel de roomkaas als het citroensap dat het meestal bevat.
Kun je gezouten boter gebruiken voor botercrèmeglazuur?
Basisbotercrèmeglazuur kan worden gemaakt met gezouten of ongezouten boter. Het gebruik van gezouten boter kan je zelfgemaakte glazuur iets minder zoet maken, maar het zal niet uitgesproken zout smaken. Het belangrijkste om te onthouden is dat je een boter met een hoog vetgehalte kiest om de structuur van het glazuur te garanderen (gebruik geen margarine) en om hem helemaal zacht te laten worden voordat je hem combineert met poedersuiker. Als de boter te koud is, zal het moeilijk zijn deze goed te combineren met de suiker, waardoor de textuur korreliger kan worden.

Ingrediënten

Zachte boter
150 g
Poedersuiker
150 g
Vanillesuiker
2 el

Klassiek vanillebotercrèmeglazuur

Het beste botercrèmeglazuur heeft een zoete en rijke smaak die de smaakprofielen van veel verschillende taarten en cupcakes goed aanvult. Het opgeklopte glazuur heeft een romige, fluweelachtige textuur waardoor het perfect is om te spuiten. Ons glazuur met vanillesmaak vormt daarop geen uitzondering. Het is dik en luchtig zonder een dichte structuur te hebben en met zijn subtiele bloemige ondertonen en complexe, rijke zoetheid wil je het keer op keer maken.

Als het lezen over dit heerlijke glazuur met vanillesmaak je nieuwsgierig heeft gemaakt naar zelfgemaakt glazuur in het algemeen, raden we je aan ook ons recept voor roomkaasglazuur te bekijken. Beide soorten glazuur zijn heerlijk, en ze zijn verschillend genoeg dat als je weet hoe je ze moet maken je een schat aan mogelijkheden hebt om allerlei soorten taart te glazuren en te versieren.

Spuit het op taarten en cupcakes

Behalve voor heerlijke smaken kan zelfgemaakt glazuur op verschillende manieren worden gebruikt bij het maken van een taart. Je kunt het glazuur bijvoorbeeld gebruiken om decoratieve krullen of rozetten op je gebak te spuiten. Vanwege zijn dikke consistentie kan dit type glazuur ook worden gebruikt tussen taartlagen om smaak toe te voegen, vocht te leveren en de stabiliteit van de taart te waarborgen. Ten slotte heeft ons gemakkelijke botercrèmeglazuur nog een ander zeer praktisch nut: je kunt er zelfgemaakte taarten mee voorbereiden om te worden bedekt met marshmallowfondant. Door een taart op deze manier met botercrème te bestrijken voordat hij met fondant wordt bekleed, ontstaat een glad oppervlak waarop de fondant kan hechten. Zo kun je een taart serveren met een prachtige afwerking waarmee je zeker indruk zult maken op je gasten.

Gebruik verschillende smaken

Hoewel een eenvoudig botercrèmeglazuur heerlijk smaakt, is experimenteren met het toevoegen van verschillende smaken een erg leuke manier om creatief te zijn in de keuken. In wezen kun je je zelfgemaakte glazuur op smaak brengen met bijna elke smaak, zoals koffie, pinda, kokos, framboos, kers, karamel, chai of pompoenkruiden. Hieronder gaan we in op drie van de populairste varianten.

Chocoladebotercrèmeglazuur

Onder de heerlijke glazuurrecepten is een chocoladebotercrèmeglazuur misschien wel het populairste van allemaal. Gebruik cacaopoeder of afgekoelde, gesmolten pure chocolade om een rijk en heerlijk glazuur te maken, perfect voor zoete baksels zoals onze bananenmuffins of cake met sinaasappel- of koffiesmaak. Met gesmolten chocolade in plaats van cacaopoeder kun je je favoriete soort chocolade kiezen, wat betekent dat je ook een botercrèmeglazuur met delicate melkchocolade of zoete witte chocolade kunt maken.

Aardbeienbotercrèmeglazuur

Zelfgemaakt aardbeienbotercrèmeglazuur maken is ook een heel populaire optie. Gebruik gemalen gevriesdroogde aardbeien of een puree van verse of bevroren aardbeien voor een glazuur met een milde aardbeiensmaak. Gebruik ongeveer 25 g puree om het niet te 'nat' te maken en geen afbreuk te doen aan de textuur. Als het te zacht wordt, voeg dan wat meer poedersuiker toe. Deze subtiele aardbeiensmaak wordt dieper als je het glazuur een dag van tevoren bereidt. De felroze kleur van dit aardbeienglazuur ziet er geweldig uit op een donkere chocoladetaart zoals de onze, maar is ook heel geschikt voor vanillecupcakes en dergelijke.

Citroenbotercrèmeglazuur

Je kunt ook niet misgaan met een vers citroenbotercrèmeglazuur. Versgeperst citroensap en een beetje citroenschil fleuren het rijke en luchtige glazuur op door een pittigheid te introduceren die de zoetheid van de poedersuiker prachtig aanvult. Lichtgeel citroenglazuur werkt uitstekend als verrassende vulling in een zoete gelaagde taart, maar ook als glazuur voor kruidigere cakes, zoals een smeuïge worteltaart of feestelijke cupcakes van gingerbread.