Buddha bowl

Buddha bowl

30 min.
Een zelfgemaakte buddha bowl heeft van alles een beetje; groenten, zaden, granen, bonen en heerlijke garnituren om het allemaal af te maken. In onze versie van dit kleurrijke gerecht hebben we groenten en fruit zoals wortels, radijsjes, spitskool, edamame bonen, granaatappelpitjes en avocado op een bedje van quinoa gerangschikt. Alle smaken van deze snelle buddha bowl zijn met elkaar verbonden door de toevoeging van zachte hummus met tahinsmaak, zwarte sesamzaadjes, scherpe chilipepers en korianderbladeren voor wat frisheid.
https://www.arla.nl/recepten/buddha-bowl/

Bereidingswijze

Hummusdressing
  • Pureer alle ingrediënten met een staafmixer tot de hummus glad is.
  • Breng op smaak.
Buddha bowl
  • Doe in vier kommen de gekookte quinoa, spitskool, edamame bonen, granaatappelpitjes, avocado, radijsjes, wortels en een lepel hummus.
  • Garneer met korianderblaadjes, sesamzaadjes en chilipeper.
  • Serveer de buddha bowls met de rest van de hummusdressing en het volkorenbrood.
Eet smakelijk!
Tips

De eenvoudigste manier om groenten dun te snijden is door een zogenaamde mandolineschaaf te gebruiken. Deze tool is uitstekend geschikt voor in het snijden van verschillende soorten groenten in stokken en plakjes. Omdat een goede mandoline ongelooflijk scherp is, is het belangrijk om hem erg voorzichtig te gebruiken. Gebruik daarom een vingerbeschermer of beschermkap, of kies een model waarbij je vingers nooit in de buurt van het mes komen.

Vragen over buddha bowls

Met een eenvoudig recept voor quinoa buddha bowl is het maken van een heerlijke en kleurrijke maaltijd snel en eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om alles te weten te komen over buddha bowls.

Wat zijn buddha bowls?
Buddha bowls zijn een populaire lichtere maaltijd die meestal bestaat uit een kom gevuld met diverse groente- en fruittoppings. Sommigen zeggen dat de naam verwijst naar de balans en harmonie van de ingrediënten, die lijken op boeddhistische principes van balans en mindfulness. Een andere theorie is dat de naam afkomstig is van de manier waarop de ingrediënten zijn gerangschikt, waarvan wordt gezegd dat het lijkt op de ronde buik van de Boeddha. Een van de voordelen van buddha bowls is dat ze kunnen worden aangepast aan individuele smaken, omdat je elk type gekookte of rauwe groenten, zaden, granen, dressings en garnituren kunt gebruiken.
Wat doe je in een buddha bowl?
Hoewel quinoa buddha bowls zoals de onze populair zijn, kan de basis ook bestaan uit witte rijst, bruine rijst, 'bloemkoolrijst', couscous, gerst, bulgur of bladgroenten zoals boerenkool en spinazie. Je kunt ze garneren met allerlei soorten noten, zaden en kruiden en zowat elk type groente en fruit als topping gebruiken. Populaire keuzes zijn avocado, wortel, kool, boerenkool, bonen, kikkererwten, komkommer, tomaten, maïs, zoete aardappel, rode biet, ui, peper en mango. Omdat ze zo ongelooflijk gemakkelijk te variëren zijn, willen we wel wedden dat je niet snel genoeg zult krijgen van het concept van de buddha bowl.
Hoe maak je een buddha bowl?
Eenvoudige buddha bowls zijn een heerlijke en gemakkelijke lunch of diner met veel smaak, textuur en kleur. Begin met het maken van je zelfgemaakte hummusdressing door zure room, kikkererwten in blik, knoflook, zout, citroensap en schil te mengen met de tahinpasta. Breng op smaak. Maak een quinoabasis en beleg deze met gesneden wortels, avocado, radijsjes, geraspte kool, edamame bonen en granaatappelpitjes. Garneer met hummus, sesamzaadjes, verse chili en korianderblaadjes.
Wat is een goede dressing voor een buddha bowl?
Hummus is een heerlijke en makkelijke dressing voor een buddha bowl. De rijke en romige textuur past goed bij de malse quinoa en knapperige, verse groenten en combineert alles tot een harmonieus gerecht. Een hummusdressing voor buddha bowls brengt ook prachtige invloeden uit het Midden-Oosten met zich mee, evenals nootachtige en aardse tonen. De tahin in de zelfgemaakte hummus geeft het een licht rokerige smaak die goed past bij de frisheid van een buddha bowl.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 76,3 gram vezels
eiwit 60,8 gram eiwit
koolhydraten 156,9 gram koolhydraten
vet 90,8 gram vet

Ingrediënten

Hummusdressing
Zure room, 18%
150 ml
Kikkererwten in pekel (uitgelekt gewicht)
240 g
Groot knoflookteentje geperst
1
Grof zout
1 tl
Tahini
1 el
Citroen sap en schil
1
Buddha bowl
Gekookte quinoa
150 g
Fijn versnipperd paarse spitskool
200 g
Edamame bonen
100 g
Granaatappelpitjes
100 g
Avocado's in plakjes gesneden
2
Radijsjes in plakjes gesneden
4
Wortelen in dunne reepjes gesneden
150 g
Garnering
Verse koriander
Zwarte sesamzaadjes
Rode chilipepers in dunne ringen gesneden
Serveren met
Volkorenbrood
240 g

Quinoa buddha bowl met groenten en romige hummus

Buddha bowls zijn de laatste jaren behoorlijk populair geworden, en dat is geen wonder! Omdat we net zoveel met onze ogen eten als met onze mond, maakt de levendige, kleurrijke uitstraling van de bowls ze ongelooflijk verleidelijk.

In onze uitvoering vormt milde en nootachtig smakende quinoa de basis van deze heerlijke maaltijd. De smakelijke quinoa heeft een heerlijk luchtige textuur die zacht is, maar precies de juiste hoeveelheid taaiheid heeft om het interessant te houden. De combinatie van luchtige quinoa, zachte hummus met tahin en knapperige en sappige groenten en fruit zorgt voor een heerlijke maaltijd die perfect is voor de lunch of als een licht diner.

Gegarneerd met koriander, sesam en rode chilipeper

Hoewel het al boordevol smaak zit, is een smakelijke buddha bowl met quinoa en geweldige toppings natuurlijk niet compleet zonder een selectie heerlijke garnituren. Korianderblaadjes, sesamzaadjes en rode chilipeper zijn een populaire combinatie in meerdere keukens. De frisse, citrusachtige smaak van de korianderblaadjes past goed bij de nootachtige smaak van de sesamzaadjes en de pittige kick van de rode chilipeper.

Korianderblaadjes staan bekend om hun heldere smaak. Ze voegen iets heerlijk verfrissends toe aan je quinoa buddha bowl. De sesamzaadjes voegen een mooie knapperige textuur en nootachtige smaak toe die de hummus met tahinsmaak weerspiegelen. De dunne plakjes rode chilipeper voegen een subtiele warmte toe die je smaakpapillen zal prikkelen.

Zelfgemaakte hummusdressing met tahin

Zelfgemaakte hummusdressing met tahin is een heerlijke en veelzijdige dressing die kan worden gebruikt om smaak en romigheid toe te voegen aan een breed scala aan gerechten, waaronder deze. Het rijke mondgevoel van de hummus vult de frisse knapperigheid van de wortelen, spitskool en radijsjes prachtig aan.

Een tahindressing bij een buddha bowl geeft ook een intense nootachtige smaak, omdat tahin een notenboter of -pasta is, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. Het heeft een licht bittere en rokerige smaak en smaakt heerlijk hartig. Het geeft de aardse hummus een heerlijke geur voor een nog smaakvollere dressing voor je heerlijke buddha bowl.

Knapperige, frisse, kleurrijke toppings voor je buddha bowl

Een buddha bowl met hummus en quinoa smaakt geweldig met groenten zoals zoete wortels, milde spitskool en peperige radijsjes. Ze zijn heerlijk knapperig en voegen elk een andere noot toe aan het algemene smaakprofiel van het gerecht. Hoewel een avocado niet knapperig is, is ook deze een heerlijke topping voor je buddha bowl. De gladde, romige textuur zorgt voor een groot contrast met de knapperige groenten en sappige granaatappelpitjes. Dat geldt ook voor de boterachtige edamame bonen, die licht nootachtig en zoet smaken en een beetje bite hebben.

Voeg je eigen touch toe

Een buddha bowlrecept geeft je voldoende gelegenheid om creatief aan de slag te gaan, omdat je de ingrediënten eindeloos kunt variëren, afhankelijk van welke groenten en fruit verkrijgbaar zijn of wat je toevallig in je koelkast of voorraadkast hebt. Als je je zelfgemaakte buddha bowl wat meer wilt vullen, dan kun je wat stukjes ovengebakken kip toevoegen, de buddha bowl bedekken met een perfect zachtgekookt ei of inspiratie opdoen in ons recept voor sushi bowl door dunne plakjes van je favoriete vis te gebruiken.

Als onze tahin buddha bowl een beetje te intens voor je is, kun je in plaats daarvan je zelfgemaakte hummusdressing op smaak brengen met za'atar of dukkah. Beide zijn rijke, aardse en citroenachtige kruidenmengsels uit het Midden-Oosten en zijn als zodanig perfect voor hummus. Beide kunnen ook als garnering over je buddha bowl worden gestrooid, waarbij de laatste een beetje crunch toevoegt.