Chiapap

Chiapap

4 u 30 min.
Bereidingstijd 30 min.
Onze vanille chiapap met knapperige amandelen en veel vers fruit is een kleurrijke en decoratieve ontbijttraktatie. Bereid het vlak voordat je gaat slapen en het is bijna klaar om 's ochtends van te genieten door nog wat fruit en toppings toe te voegen voordat het klaar is om te eten. De puddingachtige traktatie kan ook worden geserveerd als onderdeel van een heerlijke brunch of als een gemakkelijk dessert of snack die zowel vrienden als familie zal verrassen. Probeer onze eenvoudige chiapap en geniet van deze zoete en romige verrukking als je in de stemming bent voor iets heerlijks.
https://www.arla.nl/recepten/chiapap/

Bereidingswijze

  • Meng melk, skyr, zaden en limoensap goed.
  • Dek de pap af en zet deze minstens 4 uur of tot de volgende dag in de koelkast.
  • Leg de vijgenschijfjes tegen de randen van 4 glazen. Roer de stevige chiapap door en giet deze in de glazen zodat deze de vijgen tegen het glas drukt. Leg de vruchten en amandelen erop.
  • Garneer met citroenmelisse en serveer direct.
Eet smakelijk!
Tips

Een goede tip voor het maken van chiapap met een gelijkmatige textuur is om de melk, skyr, limoensap en chiazaadjes goed te roeren totdat alle zaden zijn opgenomen. Laat het vervolgens een paar minuten rusten voordat je het opnieuw mengt. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen klontjes in zitten voordat je het afdekt en in de koelkast zet en dat het niet gaat schiften als je het daar een nacht in laat staan.

Vragen over chiapap

Chiapap met fruit en noten is een smakelijk ontbijt of een decoratieve snack of dessert. Lees voor meer informatie over chiapap de volgende antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.

Hoe maak je chiapap?
Het maken van chiapap is vrij eenvoudig. Maak eenvoudig deze pap die je niet hoeft te koken door melk, skyr, chiazaadjes en limoensap goed te mengen, de kom af te dekken en het minstens 4 uur of bij voorkeur een nacht in de koelkast te laten staan. Doe het na 4 uur of 's ochtends in glazen en versier door versierd met plakjes vijg tegen de glazen te leggen, giet de pap erin nadat je het licht doorgeroerd hebt en garneer het met amandelen, fruit en verse citroenmelisseblaadjes. Serveer direct.
Kun je chiazaadjes in pap doen?
Jazeker! In ons recept voor chiapap gebruiken we de zaden om een romig gerecht met skyr te maken dat kan dienen als ontbijt, snack of dessert. Maar dit is slechts één idee voor het gebruik van chiazaadjes in pap. Je kunt ze ook gebruiken in pap die wordt gemaakt van havermout, griesmeel en grutten. Je kunt chia gebruiken in pap die gekookt of ongekookt is. Je kunt ook rauwe chiazaadjes op pap, yoghurt en zelfs salades strooien voor crunch en textuur.
Hoeveel chia kun je toevoegen aan pap?
Chiazaadjes moeten koken of weken in voldoende vloeistof om goed op te zwellen. 1-2 eetlepels zaadjes per 250 ml vloeistof is ideaal. Dit is de reden waarom er voor ons recept voor chiapap, dat ongeveer 1 liter gemengde vloeistoffen bevat, 6 eetlepels nodig zijn. De zaadjes kunnen worden geweekt of gekookt in verschillende vloeistoffen zoals water, melk, skyr, kefir, yoghurt en zelfs sap, afhankelijk van wat voor soort gerecht je maakt.
Hoe lang blijft chiapap goed in de koelkast?
Zelfgemaakte chiapap is tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar het in een luchtdichte bak. De toppings zijn ook tot 5 dagen houdbaar, maar het is aan te raden om de amandelen apart te bewaren zodat ze hun knapperigheid behouden. Ook moeten de appelschijfjes worden bedekt met zuur limoensap of iets dergelijks om te voorkomen dat ze bruin worden als hun oppervlak begint te oxideren.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 64,4 gram vezels
eiwit 26,4 gram eiwit
koolhydraten 64,4 gram koolhydraten
vet 48,1 gram vet

Ingrediënten

Chiapap
Arla Biologische Melk
½ L
Arla® skyr vanille
400 ml
Chiazaadjes
6 el
Versgeperst limoensap
1 el
Vijgen (ca. 250 g), in plakjes gesneden
5
Kaki (ca. 200 g), in kleine blokjes gesneden
1
Appel (ca. 125 g), in dunne plakjes gesneden
1
Granaatappelpitjes
100 g
Grof gehakt amandelen
4 el
Garnering
Vers citroenmelisseblad

Chiapap met skyr

Chiapap zorgt voor een smakelijke traktatie. Het maken met melk en vanilleskyr geeft het een heerlijk romige consistentie. Hoewel chiapap zacht is, heeft hij toch wel wat textuur, want zelfs nadat de zaden opzwellen, behouden ze nog steeds een beetje knapperigheid. Vanilleskyr geeft het koude gerecht een verwarmende kwaliteit, evenals zoete, fruitige en bloemige ondertonen die de vrij subtiele nootachtigheid van de chiazaadjes goed aanvullen.

Je kunt 's nachts chiapap maken en als deze manier van koken je aanspreekt, bekijk dan ons recept voor overnight oats, die ook kan worden bereid met een reeks verschillende verse en knapperige toppings. Je kunt ook enkele van onze andere eenvoudige ontbijtopties proberen, zoals griesmeelpap en havermoutpap.

Heerlijke vanille chiapap als snacks of ontbijt

Deze traktatie met vanillesmaak is perfect als tussendoortje of als goed begin van de dag. Omdat chiapap tot 5 dagen in de koelkast kan worden bewaard, kun je een grotere hoeveelheid tegelijk maken, zodat je altijd wat bij de hand hebt voor een ongelooflijk gemakkelijke snack of ontbijt met smakelijke toppings.

Garneer met vers fruit en gehakte amandelen

Nadat je deze chiapap hebt gemaakt, is het tijd om deze te garneren. Met een combinatie van vijgen, appelschijfjes, in blokjes gesneden kaki en granaatappelpitjes heb je een geweldige combinatie van texturen, smaken en kleuren.

De appels zorgen voor een heerlijke knapperigheid, terwijl de sappige, roze granaatappelpitjes een geweldige crunch geven aan het romige gerecht. De zuurheid van de appels en granaatappelpitjes wordt prachtig in balans gehouden door de bijna vla-achtige zoetheid van de kaki. De zoete, zachte vijgen die de chiapapglazen versieren, helpen ook bij het creëren van een heerlijk zoete, milde balans.

Amandelen zijn ook voor een geweldige topping. Hun knapperige textuur past perfect bij de fruitige toppings en ze geven een mooie nootachtige smaak en aardsheid aan het gerecht. Om het af te maken, worden verse citroenmelissebladeren toegevoegd. Deze geven het gerecht citrusachtige en muntachtige ondertonen die het opfrissen.

Voeg je eigen touch toe

Romige chiapap met skyr en melk smaakt heerlijk met een scala aan verschillende soorten fruit, bessen en noten. Zo kun je het het hele jaar door maken met verse ingrediënten en variëren om het interessant te houden.

Probeer combinaties zoals in blokjes gesneden mango met geroosterde kokos en pure chocoladekrullen, bloedsinaasappelpartjes met pistachenoten of gemengde bessen met geraspte citroenschil en cashewnoten. Je kunt ook experimenteren met het gebruik van gedroogd fruit zoals pittige cranberries en rozijnen.

Om hetzelfde decoratieve effect te bereiken van de plakjes vijg, kun je gesneden kiwi, dragon fruit, citrusvruchten of aardbei gebruiken, afhankelijk van welke look en kleuren je kiest. Een mix van verschillende kleuren of een monochrome look kan er even mooi uitzien.