Griesmeelpap

Griesmeelpap

15 min.
Vind jij, net als vele anderen, het lekker om de dag te beginnen met een kom warme, romige ontbijtpap? Dan moet je zeker deze zoete en nootachtig smakende griesmeelpap eens proberen. Als je dit ontbijt nog niet hebt geprobeerd, geef dan ons eenvoudige recept voor griesmeelpap met honing en bosbessen een kans - misschien ontdek je wel een nieuwe ontbijtfavoriet!
https://www.arla.nl/recepten/griesmeelpap/

Bereidingswijze

  • Doe 1 dl van de bevroren bosbessen en honing in een kom. Verwarm het in de magnetron op gemiddeld vermogen gedurende 1 minuut en zet apart.
  • Breng de melk aan de kook in een kleine steelpan.
  • Roer griesmeel, gemalen kardemom en zout erdoor.
  • Kook het ongeveer 3 minuten terwijl je blijft roeren. Meng de resterende 1 dl bosbessen erdoor.
  • Serveer met honing, bosbessen en melk.
Eet smakelijk!
Tips

Omdat de honing-bosbessen die worden gebruikt om dit ontbijtgerecht te bedekken, in de magnetron worden gemaakt, heb je je misschien afgevraagd hoe je griesmeelpap in de magnetron kunt maken. Begin met het goed mengen van het griesmeel, gemalen kardemom, zout en melk voordat je het ongeveer 3 minuten kookt op 800 W. Stop eenmaal per minuut om het mengsel goed door te roeren en zorg voor een gladde en gelijkmatige textuur.

Vragen over griesmeelpap

Het maken van griesmeelpap is snel en eenvoudig met een recept als het onze. Lees voor meer informatie over het gerecht onze vragen en antwoorden hieronder.

Wat is griesmeelpap?
Griesmeelpap is, zoals de naam al doet vermoeden, een pap gemaakt met griesmeel. Deze grof gemalen harde tarwe wordt over de hele wereld gebruikt om zulke verschillende gerechten te maken als couscous, pasta en puddingen. Het is echter ook geschikt om te gebruiken als basis voor ontbijtpap, gekookt met melk. Het zoete en nootachtig smakende griesmeel zorgt voor een geweldig en smakelijk ontbijt.
Hoe maak je griesmeelpap?
Onze bosbessengriesmeelpap is een heerlijk romig ontbijt en het is snel en gemakkelijk te maken. Begin met het maken van de honingbosbessen die je als zoete topping gaat gebruiken door de helft van de bosbessen 1 minuut in de magnetron te koken. Breng in een kleine steelpan de melk aan de kook en roer het zout, gemalen kardemom en natuurlijk griesmeel erdoor. Kook het ongeveer 3 minuten. Blijf roeren om een gelijkmatige consistentie te garanderen. Voeg de resterende bosbessen toe en bedek het romige ontbijt met melk en honingbosbessen en geniet ervan als het warm is.
Hoe maak je griesmeelpap in de magnetron?
Het is ook mogelijk om griesmeelpap in de magnetron te bereiden. Meng griesmeel met melk, zout en gemalen kardemom in een magnetronbestendige kom. Kook het 3-4 minuten op 800 W. Stop ongeveer één keer per minuut om het door te roeren voor een gelijkmatige consistentie zonder klontjes. Zodra het de gewenste romige textuur heeft, stop je met koken, voeg je de resterende bosbessen toe en serveer je het met honingbosbessen en melk.
Is griesmeelpap warm of koud?
Griesmeelpap kan warm of koud worden geserveerd, afhankelijk van jouw voorkeuren. Als het afkoelt, heeft de pap de neiging om dikker en minder vloeibaar te worden. Dit zal resulteren in een andere eetervaring naarmate het een meer puddingachtige textuur krijgt. Op deze manier kan het worden geserveerd als een puddingdessert dat gemakkelijk tot 3 dagen van tevoren kan worden bereid, afgedekt en in de koelkast kan worden bewaard. Zodra dit gerecht is afgekoeld en ingedikt, kun je het niet goed meer opwarmen.
Waarom wordt mijn griesmeelpap niet dikker?
Terwijl het kookt, wordt griesmeel van nature dikker. Als zodanig zijn van trucs om het dikker te maken niet nodig. Een ding dat je kunt doen, is een deel van de melk achterhouden en het alleen toevoegen als je vindt dat de textuur te dik wordt in plaats van heerlijk romig. Vergeet echter niet dat het ook snel dikker wordt als het begint af te koelen.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 7,1 gram vezels
eiwit 7,6 gram eiwit
koolhydraten 74,9 gram koolhydraten
vet 5,8 gram vet

Ingrediënten

Bevroren bosbessen
2 dl
Honing
1½ el
Arla Biologische Melk
400 ml
Griesmeel
¾ dl
Gemalen kardemomzaadjes
1½ tl
Zout
¼ tl
Arla Biologische Melk
200 ml

Makkelijke griesmeelpap met bosbessen

Griesmeelpap heeft een gladde en romige consistentie. Griesmeel heeft van nature een zoete en licht nootachtige smaak die het uitstekend maakt voor pap. Het is perfect als een zoete ontbijttraktatie of een snel en gemakkelijk dessert.

De zachte, enigszins dikke textuur van pap gemaakt met griesmeel maakt het ideaal voor een reeks verschillende toppings. Om het geheel wat frisser te maken, hebben we ervoor gekozen om het te combineren met bevroren bosbessen. Deze zoete bessen zorgen voor een mooie paarse kleur en een zuurtje die het romige gerecht opfleurt.

Toppings die je snel kunt maken in de magnetron

De toppings voor de milde en romige griesmeelpap, met andere woorden, de met zoete honing bedekte bosbessen, kunnen in slechts 1 minuut worden bereid. Het verwarmen van de bosbessen in de magnetron geeft ze een zachte textuur en zorgen voor een mooie sappigheid. Hun natuurlijke zoetheid wordt zowel versterkt als in balans gebracht door de honing. Terwijl koude melk over de met bosbessen bedekte pap wordt gegoten, mengt deze met de warme honingbosbessen om een heerlijke, zoete en smakelijke siroopachtige saus te creëren.

Gezoet met honing en kardemom

Het gebruik van honing als een bron van zoetheid geeft meer complexiteit dan wanneer je gewoon suiker zou gebruiken. Hoewel honing natuurlijk zoet is, kan het een reeks verschillende ondertonen hebben, afhankelijk van de nectarbron. Als zodanig kan het fruitige, bloemige, nootachtige, aardse of zelfs kruidige tonen geven.

De zoetheid van de honing past goed bij de nootachtige smaak van griesmeel en de gemalen kardemom, die wordt gebruikt om de melk waarin het griesmeel wordt gekookt op smaak te brengen. De citrussmaak van het verwarmende kruid is tegelijkertijd pittig, zoet en kruidig, wat zorgt voor een smaakvolle ontbijtpap.

Als je enthousiast bent over het idee om de dag te beginnen met een kom romige pap, denken we dat je ook zult genieten van onze havermoutpap die je kunt aanvullen met een grote selectie heerlijke toppings, net als deze griesmeelpap.

Experimenteer met hartige en zoete ingrediënten

Ons recept voor griesmeelpap kan gemakkelijk worden gevarieerd door verschillende toppings te gebruiken, zoals noten, kokosvlokken, honing, vers fruit, gedroogd fruit of zelfgemaakte fruitconserven zoals onze bramenjam of pruimenjam.

Je kunt er ook een chocoladegriesmeelpap van maken met intens cacaopoeder en een beetje vanillesuiker. Deze decadente versie is een geweldige manier om een gewone ochtend een beetje specialer te maken. Om de pap wat substantiëler te maken, voeg je verse of gebakken bananen toe. Serveer de griesmeelpap met chocolade en banaan met pure chocoladeschaafsel voor een restaurantwaardige look.

Misschien wil je ook wel eens een hartige griesmeelpap proberen. Kook het gewoon zonder de gemalen kardemom en bedek het met gebakken spinazie en cherrytomaatjes, en een perfect gepocheerd ei voor een eenvoudig, hartig ontbijtgerecht. Als je wilt, kun je het bestrooien met verkruimeld zout spek of geraspte cheddar voor een beetje extra boterachtige rijkdom.