Citroen-meringuetaart

Citroen-meringuetaart

1 u
Citroen-meringuetaart bevat een romige, zoetzure vulling die uitstekend samengaat met de zachte meringues bovenop. Weinig desserts zijn zo klassiek – en stijlvol.
https://www.arla.nl/recepten/citroen-meringuetaart/

Bereidingswijze

  • Meng de ingrediënten voor de taartbodem. Druk het mengsel in een ronde taartvorm en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Zet de oven op 200 °C.
  • Bak de taartbodem 10-12 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.
  • Meng de citroen, suiker en eieren in een steelpan. Laat op laag vuur sudderen en blijf roeren tot de room is ingedikt.
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Laat afkoelen. Verdeel de room over de taartbodem.
  • Klop de eiwitten samen met een eetlepel suiker met een elektrische garde stijf. Kook de rest van de suiker in water tot een temperatuur van 123 °C. Giet het hete suikermengsel in een dunne straal bij de eiwitten en klop krachtig.
  • Blijf 5-10 minuten op gemiddelde snelheid kloppen tot de meringue is afgekoeld. Doe het beslag in een spuitzak. Zet de oven op 250 °C.
  • Spuit pieken meringue op de citroencrème. Bak in de oven tot de bovenkanten gekleurd zijn. Klop de room licht op en serveer bij de taart.
Eet smakelijk!
Tip

Een manier om de taart er nog mooier uit te laten zien, is hem blind te bakken. Leg wat bakpapier op de ongebakken taartbodem, vul deze met ongekookte bonen of rijst en bak 5 minuten in de oven. Vervang daarna het bakpapier en de bonen of rijst door de eigenlijke vulling en bak daarna nog eens 5-7 minuten.

Citroen-meringuetaart

Hoe voorkom je dat citroen-meringuetaart waterig wordt?
Dat gebeurt meestal als de meringue lekt, waardoor een vervelende laag vocht ontstaat tussen de luchtige witte topping en de vulling. Om dit te voorkomen, klop je de eiwitten en de suiker op een lage snelheid en zorg je ervoor dat er geen korreligheid meer merkbaar is door wat van het mengsel tussen je duim en vingers te wrijven. Een andere tip is om de meringue op de warme vulling te spuiten en helemaal tot de rand van de korst te gaan om de lagen af te dichten. Pas tot slot op voor overbakken en controleer de taart regelmatig tijdens het bakproces.
Hoe voorkom je dat de meringue op de citroen-meringuetaart krimpt?
Zorg ervoor dat de vulling warm is voordat je de meringue toevoegt en dat je hem helemaal tot aan de randen van de taartkorst spuit.
Moet je citroen-meringuetaart in de koelkast bewaren?
Warm of koud, er is geen goede of foute manier om dit heerlijke dessert te serveren. Langer dan twee uur op kamertemperatuur bewaren is echter niet aan te raden. Als je van plan bent om de taart binnen zes uur te serveren, zet hem dan gewoon in de koelkast. Als het langer dan dat zal duren, moet je hem bewaren onder een tentje van aluminiumfolie dat je ondersteunt met tandenstokers zodat het de mooie meringuepunten niet raakt.

Ingrediënten

Taartdeeg
Boter
75 g
Poedersuiker
45 g
Snufje zout
Algemeen bloem
150 g
Ei
1
Citroencrème
Citroenen
Geraspte schil en sap van 2
Bruine suiker
450 g
Eieren
3
Eidooiers
2
Boter
100 g
Serveren met
Slagroom
300 ml

Een heerlijk decadent dessert dat je smaakpapillen zal verwennen

Luchtig, wit en licht geroosterd met een citroengele vulling en een boterige bodem: dit heerlijk decadente dessert voldoet aan alle vereisten. Deze klassieker uit de jaren 1800 begint met een friszure smaak en smelt vervolgens op je tong – hij is niet voor niets vandaag de dag nog net zo populair als 200 jaar geleden.

De lekkerste zomerse citroentaart

Er is iets met verse citroenen – van de geur en kleur tot de smaak – dat de essentie van de zomer weergeeft. Gecombineerd met de romige, kleverige zoetheid van een meringue en een boterige bodem is de citroen-meringuetaart een typisch zomerrecept dat de magie van het seizoen belichaamt.

Maak om af te wisselen eens kleine verfrissende citroentaartjes

Vermijd discussies over wiens stuk groter is door in plaats daarvan individuele, elegante taartjes te maken. Volg hetzelfde recept en gebruik tartelettevormpjes, of zelfs een muffinvorm, om de miniversies te maken. De baktijd zal veel korter zijn (meestal ca. 5 minuten), afhankelijk van hoe groot de taartjes zijn. Een goed idee is om de oven in de gaten te houden en de sierlijke gebakjes eruit te halen zodra de meringue mooi goudbruin is.

Probeer deze verschillende toppings

Een citroentaart met extra korst is een interessant alternatief voor de traditionele meringue. Verdubbel het recept voor de bodem en verdeel het mengsel in twee. Gebruik de ene helft voor de bodem en bak zoals anders. Voeg de vulling toe, rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart (vries het resterende deeg in voor een volgende taart). Bak tot de bovenkant goudbruin is en geniet!