Citroentaart

Citroentaart

1 u
Deze citroentaart is pittig en smakelijk, perfect voor zomerse dagen. In dit recept wordt geen merengue gebruikt, maar legt de nadruk in plaats daarvan op een knapperige koekjesbodem en een topping van pittige citroencrème. De taart kan het best worden geserveerd met licht opgeklopte room bij de koffie, of na een maaltijd.
Eet smakelijk!

Citroentaart

Hoe voorkom je dat een citroentaart gaat lopen?
De belangrijkste boosdoener hiervan is warmte - daarom gebruiken we een waterbad om het mengsel gelijkmatig te verwarmen in plaats van het direct op het fornuis te plaatsen. Zorg ervoor dat je de vulling niet oververhit, anders kan je citroentaarttopping te dun worden. Als dat nog steeds geen verschil maakt, probeer dan iets meer maïzena aan het mengsel toe te voegen.
Hoe lang duurt het voordat de citroentaart is uitgehard?
Dit recept maakt gebruik van een citroencrème die relatief snel stijf wordt. Zodra je de taart uit de oven haalt, laat je hem op een koelrek staan totdat de vorm helemaal is afgekoeld.
Is de citroentaartvulling glutenvrij?
Hoewel de ingrediënten van dit recept van nature geen gluten bevatten, moet je letten op de maïzena die je gebruikt. Sommige merken maïzena zijn niet 100 procent zuiver en dus niet glutenvrij door kruisbesmetting in het productieproces: controleer voor de zekerheid het etiket.
Kan citroentaart worden bewaard?
Als de ruimte in je koelkast beperkt is, kun je deze taart 's nachts prima op kamertemperatuur laten staan, maar omdat het recept zuivel en ei bevat, loop je als je hem langer buiten de koelkast laat staan een groter risico op bacterievorming.

Ingrediënten

De beste traktatie op een warme zomerdag

Er is geen dessert dat beter past bij een warme dag dan een verse, pittige citroentaart en dat verklaart waarom het als sinds de jaren 1700 wordt gegeten. De lemon curd (of custard zoals het oorspronkelijk bekend stond) op de taarten werd voor het eerst gemaakt in Engeland in de18e eeuw, voordat hij kort daarna in Amerika, Frankrijk en verder bekend werd.

Serveer met slagroom voor de ultieme smaakbeleving

Nadat je de moeite te hebben genomen om de citroentaart te maken, kan het verleidelijk zijn om de bijgerechten over te slaan, maar we beloven dat het de moeite waard is. De vette, ronde smaak van de slagroom vormt een perfect contrast met de scherpte van de citroentopping - en deze combinatie tilt dit dessert naar een hoger niveau.

Koffie, thee of frisdrank?

Het combineren van een plak verse citroentaart met een sterke kop koffie of donkere thee is zo heerlijk dat je pauze tijdens een drukke dag nog meer de moeite waard zal worden. Een koud glas frisdrank smaakt echter net zo heerlijk bij deze zoete traktatie met zomerthema - er is tenslotte een reden voor waarom een schijfje citroen goed bij een koude cola past.

Bewaaradvies

Wij vinden dat deze citroentaart het lekkerst is als hij koel gegeten wordt, maar hij kan maximaal een dag op kamertemperatuur worden bewaard. Dek hem anders af, zet hem in de koelkast en dan kun je hem maximaal drie dagen bewaren. Door de taart in te vriezen kun je hem nog langer bewaren: snijd in porties of vries de taart in zijn geheel in. Pak de taart zorgvuldig in voordat je hem invriest.