Courgette salade

Courgette salade

25 min.
Maak van courgettes in een handomdraai een goddelijk gerecht om van te genieten. Met slechts een paar ingrediënten maak je een heerlijke salade van courgettes die perfect past bij een heleboel gerechten voor een groot hoofdgerecht. De courgettes zijn lichtjes verkoold en bedekt met een hartige, smakelijke mix van harissa, honing en olie, wat zorgt voor een heerlijke, gebakken verrukking, klaar om gegarneerd te worden met witte kaas en verse munt.

Bereidingswijze

Voorbereiding
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Snijd de courgette in dunne plakjes.
  • Roer harissa, honing en olie door elkaar.
  • Meng de courgette erdoor en leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Zout en rooster de courgette in het midden van de oven tot hij bruin begint te worden - ongeveer 15-20 minuten.
  • Leg courgette en de spruitjes op een serveerschaal.
  • Crumble kaas, strooi erover en garneer met munt.
Eet smakelijk!
Tips

Om de courgettes gelijkmatig te roosteren, moet je ze ook gelijkmatig in plakjes snijden. Je kunt hiervoor een mandoline gebruiken. Als je ze op de bakplaat uitspreidt, zorg er dan voor dat ze in een enkele laag liggen zonder dat ze elkaar overlappen, zodat ze gelijkmatig roosteren.

Tips

Laat de plakjes courgette een beetje afkoelen voordat je de salade in elkaar zet. Zo smelt de kaas niet.

Tips

We raden aan om het meteen te serveren zodat alles vers en lekker blijft. Als je het van tevoren moet klaarmaken, houd dan alle ingrediënten apart en zet het vlak voor het opdienen in elkaar.

Vragen over courgette salade

Als je vragen hebt over deze gemakkelijke, heerlijke salade, dan hebben wij de antwoorden. Hieronder nemen we een aantal van de meest gestelde vragen door die helpen om meer duidelijkheid te krijgen over hoe je dit onweerstaanbare bijgerecht maakt.

Hoe gebruik je courgettes in een salade?
Je kunt courgettes in een salade verwerken door ze in de oven te roosteren. Tenminste, dat is de gebruikelijke manier en ook de methode die wij aanraden. Door dit te doen, zal de groente afbreken, wat van zijn natuurlijke suiker vrijgeven en karameliseren in de hitte. Het resultaat is een iets zoetere en overheerlijke groente, perfect in een lichte maar smaakvolle salade. Ze kunnen ook worden gespiraliseerd, gemarineerd, gegrild, gebakken of koud geserveerd in salades. Ze zijn heel veelzijdig en smaken heel anders, afhankelijk van hoe je ze bereidt.
Kun je rauwe courgette in een salade eten?
Ja, je kunt rauwe courgette in een salade gebruiken. Wij houden van deze warme, geroosterde salade met courgette, maar het is ook heerlijk om rauwe courgette te gebruiken. Het zal de smaak en textuur veranderen, waardoor je een heel ander resultaat krijgt. We raden aan om de courgette dun of in kleine stukjes te snijden of een spiraliser te gebruiken om dunne noedels te maken.
Hoe lang kun je courgette salade bewaren?
Je kunt salade van courgette ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je de salade in een luchtdichte verpakking doet om het zo vers mogelijk te houden. Denk eraan dat hoe langer je het bewaart, hoe groter het risico is dat het gerecht iets van zijn smaak en textuur verliest. Hoewel het helemaal prima is om het een paar dagen te bewaren, wordt over het algemeen aangeraden om het zo vers mogelijk te eten als je de volledige smaakervaring wilt.

Ingrediënten

Courgettes
400 g
Harissapasta
2 tl
Honing
1 tl
Olie
2 tl
Zout
½ tl
Spruitjes
30 g
Witte kaas
200 g
Grof gehakte verse munt
100 ml

Maak een smakelijke salade met courgette en harissa

Wat is er beter dan een eenvoudige maar smaakvolle salade? Niet veel, denken wij - en onze salade van gegrilde courgette met harissa en witte kaas past precies in die categorie. Het is ongelooflijk eenvoudig om te maken, maar absoluut onweerstaanbaar wanneer het wordt geserveerd. De dunne plakjes courgette worden gemengd met harissa - een Noord-Afrikaanse chilipasta boordevol heerlijke kruiden die elk ingrediënt opleukt. In de oven karamelliseren de dunne plakjes courgette en krijgen ze een laagje heerlijke snoep.

Gemengd met honing en olie geeft de harissapasta de salade een pittige en licht rokerige smaak. Voor een eenvoudig gerecht als dit zorgt deze kleine toevoeging voor veel complexiteit. De hitte gaat uitstekend samen met de zoetheid van de honing en de pittigheid van de kaas. Harissa bevat ook komijn en koriander - twee specerijen die het uitstekend doen bij veel verschillende gerechten zoals vlees, waardoor de salade perfect is als bijgerecht.

Een veelzijdig bijgerecht voor verschillende maaltijden

Ons recept voor geroosterde salade van courgette kan gemakkelijk worden gecombineerd met een groot aantal gerechten. Het is een veelzijdig bijgerecht dat perfect past bij gegrilde kip, rundvlees, lam, vis of tofu. De salade zit boordevol pittige, kruidige en frisse smaken die bij elk van deze eiwitten passen.

Je kunt de salade ook op een bedje van quinoa of couscous serveren. Quinoa of couscous en courgette smaken niet alleen heerlijk samen, de luchtige couscous of quinoa neemt ook alle smaakvolle vloeistoffen uit je salade op.

Het is belangrijk dat je een gerecht kiest dat past bij en een aanvulling is op het smaakprofiel van je salade. Een lichte pasta primavera of pasta met citroen en knoflook hebben allebei de frisheid van de salade, maar de hartige, mild zoete tonen ronden de hele maaltijd af. Samen vormen ze een perfect gerecht om van te genieten tijdens de lunch of zelfs het avondeten.

Gebruik verschillende, heerlijke restjes groente

Dit recept is perfect om restjes groente te gebruiken. Natuurlijk courgettes, die je misschien vergeten bent achter in de groentelade in de koelkast. Maar je kunt ook overige groenten proberen als aanvulling op de gebakken, verkoolde plakjes courgette.

Probeer ook eens restjes paprika of aubergine, die goed passen bij de milde smaak en heerlijke textuur van courgette. Snijd ze in dunne plakjes, meng ze met het harissa-mengsel en rooster ze net als de plakjes courgette. Wortelgroenten zijn ook heerlijk, bijvoorbeeld wortels, pastinaak of bieten, afhankelijk van wat je nog in de koelkast hebt liggen. Het duurt wel langer om ze te roosteren, omdat ze dichter zijn dan courgettes. Bestrooi ze voor het roosteren met zout om de natuurlijke suikers eruit te halen zodat ze heerlijk karamelliseren in de oven. Restjes ui, prei, spruitjes en dergelijke zijn net zo lekker.

Welke restjes groente je ook kiest, houd rekening met de bereidingstijd van deze groenten in vergelijking met de courgettes, zodat alles perfect gaart in de oven. Maak gewoon een grotere hoeveelheid van het harissa-mengsel zodat je genoeg hebt voor de extra groenten en volg het recept!

Om overige groenten te gebruiken in nieuwe gerechten, kun je de salade serveren met een hoofdgerecht zoals de heerlijke asperge quiche of de smakelijke groente taart - deze zijn heerlijk met de hartige courgette en zijn ook perfecte opties voor restjes.