Croissant

Croissant

1 u
Bied een versgebakken croissant aan tijdens een luxe ontbijt! Deze knapperige en lekkere croissants zijn gemaakt met echte boter en zijn ongevuld. Als je croissants met vulling wilt, kun je er gemakkelijk een eetlepel chocoladecrème of abrikozenjam in rollen.
https://www.arla.nl/recepten/croissant/

Bereidingswijze

  • Snijd de boter in ongeveer acht plakjes.
  • Verkruimel de gist in een kom en roer door de melk. Voeg eieren, zout, suiker en meel toe. Maak het deeg. Laat ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven bakplaat tot ca. 30x40 cm. Verdeel de boter over de ene helft van het deeg, ongeveer 2-3 cm van de randen. Vouw eerst de randen van het deeg over de boter en vouw het deeg vervolgens dubbel. Knijp de randen samen.
  • Rol het deeg voorzichtig uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Vouw het deeg in drieën (d.w.z. twee vouwen naar het midden om drie lagen deeg te vormen). Dek af met huishoudfolie en laat ongeveer 30 minuten afkoelen. Herhaal dit twee keer.
  • Rol het deeg uit tot een lange rechthoek, ongeveer 20 cm lang en 5 mm dik. Snijd driehoeken uit met een basis van 10 cm.
  • Maak croissants door het deeg op te rollen, beginnend bij het breedste gedeelte van de driehoek. Leg elke croissant, met het puntje naar beneden, op bakplaten bekleed met bakpapier.
  • Maak het eimengsel door het ei en het water door elkaar te kloppen. Bestrijk elke croissant lichtjes met het eimengsel. Dek voorzichtig af met huishoudfolie en laat 1-1½ uur rijzen bij kamertemperatuur (afhankelijk van hoe warm de kamer is).
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Als de croissants klaar zijn met rijzen, bestrijk je elk stukje deeg lichtjes met het eiermengsel. Bak ongeveer 12 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn geworden.
Eet smakelijk!

Vragen over croissants

Hoe krijg je perfecte laagjes op croissants?
Van de perfecte croissant wordt gezegd dat hij maar liefst 45 lagen heeft en het kost tijd en vaardigheid om dat zo te krijgen. Bekwame banketbakkers hebben jaren nodig om te leren hoe ze een wereldberoemde croissant kunnen maken, maar dit recept biedt een eenvoudige route naar een solide resultaat. De sleutel is om het deeg voldoende lang te laten rusten - als je hierop beknibbelt, verpest je het eindresultaat. Idealiter zou je het een nacht moeten koelen om een luchtig resultaat te krijgen.
Moeten croissants worden gekoeld voor het bakken?
Het koelen van croissantdeeg is essentieel en volgens de echte Parijse manier koel je het meerdere keren gedurende een periode van twee dagen. Eerst wordt het deeg 30 minuten gekoeld, daarna wordt het uitgerold tot een rechthoek, afgedekt en gedurende een nacht opnieuw gekoeld. Daarna wordt het bedekt met boter, gevouwen en - je raadt het al - opnieuw gekoeld, weer 30 minuten. Het gelaagde deeg wordt vervolgens nogmaals gevouwen en mag weer vier uur rusten, voordat het wordt gesneden, gerold en gebakken.
Waarom zijn mijn croissants niet schilferig?
Een veel voorkomende boosdoener voor niet-schilferige croissants is dat het deeg of de boter te warm is bij het uitvoeren van het lamineerproces. Als een van de onderdelen niet gekoeld is, zal de boter in het deeg smelten en daardoor krijg je niet de schilferige lagen die je wilt.
Hoe vaak moet je een croissant vouwen?
Minimaal drie keer vouwen is het algemene principe dat wordt toegepast op croissants, hoewel veel banketbakkers de voorkeur geven aan vier of meer. Het hangt allemaal af van hoeveel geduld en tijd je hebt.
Welke bloem werkt het beste voor croissants?
Patentbloem is prima voor het maken van croissants, hoewel banketbakkers vaak speciale bloem voor banketbakkers gebruiken voor het lichtste resultaat.
Hoe krijg je de perfecte croissantvorm?
Er wordt een dunne driehoekige vorm gemaakt en vervolgens opgerold om de standaard croissant te maken. Maar ze zijn niet altijd halvemaanvormig geweest. Rechte variëteiten bestaan al net zo lang, maar die komen tegenwoordig minder vaak voor.
Moet je croissants afdekken tijdens het rijzen?
Croissants moeten worden afgedekt tijdens het rijzen om te voorkomen dat het deeg uitdroogt en het rijsproces ongedaan wordt gemaakt.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 3,8 gram vezels
eiwit 32,8 gram eiwit
koolhydraten 128 gram koolhydraten
vet 256,1 gram vet

Ingrediënten

Croissant
Boter
300 g
Gist
25 g
Arla Biologische Melk
250 ml
Ei
1
Zout
½ tl
Bruine suiker
40 g
Algemeen bloem
380 g
Eimengsel (voor bestrijken)
Ei
1
Water
2 tl

De klassieke Franse ontbijtcroissant

Croissants worden sterk geassocieerd met Frankrijk, maar hun oorsprong ligt in het 17e-eeuwse Wenen. De Franse versie verscheen pas bijna 200 jaar later, dankzij bakker August Zang. Zangs Weense patisserie in Parijs had een groot succes met hun versie van dit gebak uit zijn geboorteland Oostenrijk.

Voeg deze vullingen toe voor variatie

De eenvoudige botercroissant is op zichzelf al heerlijk, maar er zijn een aantal vullingen die hem naar een hoger niveau kunnen tillen. Een dun laagje chocolade of amandelspijs zijn twee klassiekers, terwijl Nutella bij het jongere publiek erg populair is. Voor een heerlijke hartige vulling voeg je dun gesneden ham en een plakje Emmentaler kaas toe. Geniet ervan!

Minicroissants voor een kinderfeestje

Door het deeg in kleinere driehoeken te verdelen, kun je minicroissantjes maken. De perfecte traktatie voor een verjaardagsfeestje of ander feest. Voeg wat chocoladeschilfers toe om kinderen echt te verrassen!

Enkele uitstekende serveertips

Croissants zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen worden geserveerd met zowel zoete als hartige combinaties. Snijd ze doormidden en voeg bolletjes vanille-ijs toe voor een eenvoudige maar ongelooflijk smakelijke variant. Je kunt ook verse bessen en brie toevoegen om het contrast tussen zoet en hartig verder te versterken. Om het echt Frans te maken, dompel je ze in sterke koffie als onderdeel van je ochtendroutine.

Vries ze in voor de volgende dag

De beste manier om croissants in te vriezen is om het deeg zelf in te vriezen, dat tot zes maanden houdbaar is. Op die manier hoef je het alleen maar te ontdooien, te rollen en op te warmen in de oven voor een heerlijk vers ontbijt.