Dalgona-koffie

Dalgona-koffie

10 min.
Een schuimende, koude koffiedrank is onweerstaanbaar en met ons recept voor opgeklopte dalgona-koffie is het ongelooflijk eenvoudig om deze heerlijke, populaire koffiedrank voor vrienden en familie te maken. Je hebt alleen oploskoffie, suiker, water, melk en ijsblokjes nodig, en een beetje pure chocolade voor een verrukkelijke, bitterzoete garnering. Probeer dit eenvoudige recept de volgende keer als je zin hebt in een verkwikkende traktatie, of als je indruk wilt maken met iets anders dan gewone ijskoffie.
https://www.arla.nl/recepten/dalgona-koffie1/

Bereidingswijze

  • Doe de oploskoffie, de suiker en het kokende water in een kom en klop met een handmixer ongeveer 2 minuten – of tot het schuim dik en romig is (het schuim kan ook met de hand geklopt worden, dat duurt alleen langer).
  • Giet de melk in twee glazen en verdeel het schuim erover.
  • Garneer met chocolade en serveer de ijskoude dalgona-koffie met een rietje of lepel.
Eet smakelijk!
Tip

Als je handmixer niet werkt en je geen zin hebt om het koffieschuim met de hand op te kloppen, kun je ook een blender gebruiken. Je kunt zelfs een kleinere blender gebruiken, zoals wordt gebruikt voor smoothies. Controleer wel of de machine tegen kokend water kan, zodat je hem niet per ongeluk beschadigt.

Tip

Je kunt ook een melkopschuimer gebruiken om oploskoffie, water en suiker in een luchtig schuim te veranderen. Door de kleinere motor kan het iets langer duren dan met een handmixer of blender. Wees geduldig en blijf schuimen tot het schuim begint in te dikken en uiteindelijk luchtig wordt. Vergeet niet een grote kom te gebruiken, want de hete vloeistof kan spatten en zo heel wat rommel veroorzaken.

Tip

Of je de koffiedrank nu warm of koud wilt serveren, de beste melk voor dalgona-koffie is jouw favoriete melk! Ons recept kan met elke soort melk worden bereid, afhankelijk van je voorkeur en of je hem rijk met volle melk rijk of verfrissend met magere melk wilt.

Vragen over dalgona-koffie

Met ons gemakkelijke recept voor dalgona-koffie is het maken van heerlijke koffiedrankjes thuis een fluitje van een cent. Lees hieronder verder voor meer informatie over de heerlijk verfrissende Zuid-Koreaanse drank.

Wat is dalgona-koffie?
Dalgona-koffie is een Zuid-Koreaanse koffiedrank die wordt gemaakt door melk te overgieten met een lichtbruin opgeklopt koffieschuim, gemaakt van oploskoffie, suiker en heet water. Het drankje werd populair in 2020 toen mensen video's begonnen te posten van zichzelf terwijl ze het koffiehuisdrankje thuis bereidden. De romige drank kan warm of koud worden geserveerd met respectievelijk warme melk of koude melk die over ijsblokjes wordt gegoten.
Hoe maak je dalgona-koffie?
Zelf dalgona-koffie maken is vrij eenvoudig en kan in slechts 10 minuten. Klop met een handmixer oploskoffie, suiker en kokend water tot een dik en luchtig schuim. Giet melk over ijsblokjes, schep het opgeklopt koffieschuim erop en garneer met een beetje goede, pure chocolade. Geniet onmiddellijk van de Zuid-Koreaanse koffie met een rietje of lepel om het romige schuim met de koude melk te mengen.
Wat is het verschil tussen dalgona-koffie en cappuccino?
Hoewel beide koffiedranken bekend staan om hun luchtige schuim, zijn er meerdere verschillen. Cappuccino is een drank op basis van espresso met gestoomde melk, en bevat dus koffie met melkschuim, terwijl de Zuid-Koreaanse drank koffieschuim met ongestoomde melk bevat. Hoewel beide zowel warm als koud kunnen worden geserveerd, is dalgona-koffie meestal koud, terwijl cappuccino meestal warm is.
Kun je dalgona-koffie maken in een blender?
Je kunt een blender gebruiken als je dit recept voor opgeklopte dalgona-koffie volgt. Zowel grote als kleine blenders kunnen worden gebruikt - zorg er alleen voor dat het apparaat de temperatuur van het kokende water aankan om eventuele schade te voorkomen.

Ingrediënten

Dalgona-koffie:
Oploskoffie
2 el
Suiker
2 el
Kokend water
2 el
Melk
4 dl
Ijsblokjes
4
Garnering:
Gehakte pure chocolade (ongeveer 55% cacao)

Romige en zachte dalgona-koffie

Soms kan het moeilijk zijn om te beslissen of je 's middags of na een maaltijd zin hebt in een kop koffie of iets zoets. Gelukkig hoeft het met een heerlijk schuimende dalgona-koffie geen kwestie van of/of te zijn!

De ijsdrank heeft een lichtbruin koffieschuim dat mooi afsteekt tegen de sneeuwwitte melk. Met zijn lichte en luchtige, maar romige textuur doet het schuim bijna denken aan slagroom. Dit Zuid-Koreaanse genot is dan ook een rijke dessertachtige koffiedrank waarin oploskoffie en suiker samen een smakelijk schuim vormen vol met complexe, bitterzoete koffiesmaak.

De populaire koffiedrank uit Zuid-Korea

De lekkernij waarnaar dit geliefde drankje is vernoemd, is een soort Zuid-Koreaans snoepgoed dat wordt gemaakt van gesmolten suiker en baking soda. Hoewel niet per se kandijsuiker hoeft te worden gebruikt voor deze koffiedrank, vertoont het dalgona-koffieschuim zowel qua kleur als qua smaak overeenkomsten door de zoetheid van de suiker. 

Voor een recept voor Zuid-Koreaanse dalgona-koffie heb je maar een paar basisingrediënten nodig. Natuurlijk krijg je geen echte dalgona-koffie zonder oploskoffie, of oplosespresso als je liever een intensere koffiesmaak in je drank hebt. De suiker, die ook wordt gebruikt om het heerlijke koffieschuim te maken, is nodig omdat deze het schuim dikker en stabieler maakt en zorgt ervoor dat het zijn luchtige maar zachte textuur behoudt en niet inzakt.

Serveer dalgona-koffie warm of koud

Deze smakelijke, opgeklopte koffie is veelzijdig en kan het hele jaar door worden geserveerd, omdat je er zowel warm als koud van kunt genieten. Voor een warme dalgona-koffie kun je in plaats van koude melk gewoon warme melk aanvullen met het heerlijke schuim. De suikerhoudende cafeïnedrank is zowel warm als koud heerlijk, afhankelijk van of je behoefte hebt aan een koude, verfrissende of een warme, gezellige drank.

Als je liever koude dalgona-koffie drinkt, ben je misschien ook geïnteresseerd in andere ijskoffiedranken, zoals de Griekse klassieke frappé of onze iced latte.

Voeg een eigen accent toe

Er zijn veel leuke manieren om te experimenteren met ons recept voor dalgona-koffie. Een misschien voor de hand liggende keuze is het gebruik van oploskoffie met een smaakje. Zo kun je het smaakprofiel van deze koffie gemakkelijk afwisselen met varianten als Franse vanille, hazelnoot, karamel, chocolade of zelfs pompoenkruiden. Ongeacht het type zal de opgeklopte koffie romig en schuimig zijn!

In plaats van geschaafde chocolade kun je je dalgona-ijskoffie ook garneren met een beetje cacaopoeder of seizoensgebonden specerijen zoals kaneel, of bedruipen met een zelfgemaakte karamel- of chocoladesaus. Onze recepten voor deze beide decadente sauzen zijn gemakkelijk te volgen en kunnen worden aangepast om bijvoorbeeld een salted-caramelsaus of een smaakvolle, met chilipeper gekruide chocoladesaus te creëren die je opgeklopte dalgona-koffie naar nieuwe hoogten kan tillen.

Voor een meer volwassen draai kun je de melk aanvullen met likeuren zoals Kahlua met koffiesmaak, Baileys Irish Cream met vanillesmaak of Cointreau met sinaasappelsmaak om deze romige koffiedrank een beetje een kick te geven.