Falafelsalade

Kooktijd 30 min.
Falafelsalade

We hebben een nieuwe favoriete manier gevonden om te genieten van falafel. Deze kleurrijke salade met Midden-Oosterse invloeden combineert knapperige falafel, knapperige groenten en een romige, pittige dressing. Hij is heel eenvoudig te maken, waardoor je een snelle lunch- of dineroptie hebt. Wees niet verbaasd als dit recept voor falafelsalade, als je het eenmaal hebt geprobeerd, een vaste waarde in je wekelijkse routine wordt.

Ingrediënten

Falafel

Kikkererwten (400 g)
1 blikje
Kleine ui
1
Knoflookteentje
1
Komijnpoeder
1 tl
Chilipoeder
¼ tl
Korianderpoeder
½ tl
Paprika
½ tl
Kardemom
¼ tl
Zout
1 tl
Bakpoeder
½ tl
Bakmeel
2 el

Dressing

El Apetina® witte kaasblokjes
2
Griekse yoghurt
2 el
Tahini
1 tl
Citroensap , vers geperst
1 el
Een snufje chilipoeder

Groenten

Rode ui
1
Lente-ui
2
Verse rode chili
½
Rucola
50 g
Kerstomaatjes
150 g

Bereidingswijze

Falafel

  • Spoel de kikkererwten grondig af in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  • Doe de kikkererwten, ui, knoflook, gemalen komijn, chilipoeder, gemalen koriander, paprika, kardemom, zout, bakpoeder en 2 eetlepels bloem in een keukenmachine met een mes.
  • Pulseer het mengsel tot het glad is. Als het mengsel te nat aanvoelt, voeg dan een eetlepel bloem per keer toe tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Verdeel het mengsel in 10 gelijke porties. Vorm van elke portie een bal ter grootte van een golfbal en druk ze licht plat.
  • Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de falafel tot ze goudbruin en knapperig zijn aan één kant. Draai ze dan voorzichtig om en bak de andere kant tot deze ook goudbruin is. De falafel moeten knapperig zijn van buiten en zacht van binnen.

Dressing

  • Prak de witte kaas fijn met een vork.
  • Combineer de geprakte kaas met Griekse yoghurt, tahin, versgeperst citroensap en een snufje chilipoeder. Roer tot de dressing romig en egaal is.

Groenten

  • Snijd de rode uien, bosuitjes en rode pepers fijn.
  • Halveer of snijd de cherrytomaten in vieren, afhankelijk van hun grootte.
  • Spoel de rucola grondig af onder koud water en dep deze droog met een schone theedoek.
  • Leg de rucola op een serveerschaal en verdeel de gesneden groenten erover. Leg de vers gebakken falafel bovenop de salade.
  • Leg een lepel romige dressing bovenop de falafel. Direct serveren en genieten!
Eet smakelijk!

Kies hoogwaardige ingrediënten

Hoe beter je ingrediënten, hoe beter je salade. Kies voor zachte, smaakvolle falafel voor biologische kikkererwten - ze zorgen voor een rijkere smaak en gladdere textuur. Zorg ervoor dat je specerijen ook vers zijn; komijn en koriander verliezen na verloop van tijd hun kracht en je wilt die gedurfde, aromatische smaak in elke hap. Vergeet de groenten niet! Zorg ervoor dat je rijpe tomaten, stevige rode uien, chilipepers met een glanzende schil, knapperige lente-uitjes en verse rucola hebt.

FAQ: Vragen over falafelsalade

We hebben een nieuwe favoriete manier gevonden om te genieten van falafel. Deze kleurrijke salade met Midden-Oosterse invloeden combineert knapperige falafel, knapperige groenten en een romige, pittige dressing. Hij is heel eenvoudig te maken, waardoor je een snelle lunch- of dineroptie hebt. Wees niet verbaasd als dit recept voor falafelsalade, als je het eenmaal hebt geprobeerd, een vaste waarde in je wekelijkse routine wordt.

Wat is falafel?

Falafel zijn smakelijke burgers gemaakt van kikkererwten, specerijen, uien en kruiden. Ze zijn knapperig van buiten, zacht en luchtig van binnen, en absoluut heerlijk. Falafel is al eeuwenlang een hoofdbestanddeel van de Midden-Oosterse keuken, afkomstig uit regio's als Egypte en Syrië - en ze veroveren sindsdien harten en smaakpapillen.

Waarom valt mijn falafel uit elkaar of wordt het papperig?

Als je falafel uit elkaar valt of te zacht wordt, is het mengsel waarschijnlijk niet goed gebonden. Zorg ervoor dat je de ingrediënten grondig in een keukenmachine mengt totdat ze goed aan elkaar plakken. Te veel bloem of maïzena kan de boel kleverig maken, dus wees daar voorzichtig mee. Een klein beetje water van het weken van kikkererwten kan helpen met de textuur.

Hoe kan ik falafelsalade serveren?

Serveer de falafelsalade als een ​​vervullende maaltijd op zichzelf. Dankzij de combinatie van falafel en verse, knapperige groenten heb je niets anders nodig. Het past echter wel goed bij warme pitabroodjes of platbrood om de dressing mee op te scheppen.

Kan ik falafelsalade van tevoren maken?

Zeker! Je kunt het falafelmengsel van tevoren bereiden en er balletjes van vormen, klaar om te koelen in de koelkast of in te vriezen. Ze bakken heerlijk vanuit de vriezer. Je kunt ook je salade-ingrediënten snijden en de dressing van tevoren mengen - bewaar alles in aparte bakjes in de koelkast voor maximaal 1 dag. Als je klaar bent om te eten, hoef je het alleen nog maar te mengen en te genieten.

Voedingswaarde

Energie-inhoud:

528 Kcal

vezels 23,4 gram vezels
eiwit 26,7 gram eiwit
koolhydraten 81,1 gram koolhydraten
vet 10,2 gram vet
https://www.arla.nl/recepten/falafelsalade/