Fattoush

Fattoush

45 min.
Fattoushsalade is een ongelooflijk lekkere salade met knapperig brood. Gemaakt met smaakvolle stukjes tomaat, komkommer, rode ui, groene paprika, lente-ui, radijsjes, romaine sla, peterselie en munt is het kleurrijk, knapperig en fris. Dankzij een rijke, aromatische munt- en knoflookdressing zijn de smaken heerlijk met elkaar verbonden. Alle verschillende groenten en het goudbruin gebakken brood zorgen voor een stevige salade met veel bite. Probeer ons eenvoudige saladerecept voor fattoush om te zien of het een nieuwe familiefavoriet kan worden.

Bereidingswijze

Dressing
  • Meng alle ingrediënten.
  • Dek de dressing af en zet hem minstens 15 minuten in de koelkast.
  • Kruid het naar smaak - het moet vrij krachtig zijn.
Broodsalade
  • Verwarm de oven voor op 250°C (gewone oven).
  • Scheur het brood in hapklare stukjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het brood ongeveer 4 minuten in het midden van de oven.
  • Meng de groenten en kruiden met de dressing en schik de salade op een grote serveerschaal.
  • Bestrooi met de helft van het warme, geroosterde brood en serveer direct met de rest van het brood erbij.
Eet smakelijk!
Tips

De beste fattoushsalade heeft perfect geroosterd brood nodig. Als je liever je brood naar keuze frituurt in plaats van het te bakken, kun je het in een pan frituren om heerlijk knapperige fattoushchips te maken.

Tips

De beste manier om pitabrood te frituren voor fattoush is om de stukjes met een beetje olijfolie te omhullen voordat je ze in een warme pan doet. De exacte bereidingstijd hangt af van de dikte van het brood dat je gebruikt, maar de stukjes brood moeten knapperig en goudkleurig zijn. 5-6 minuten op middelhoog vuur zou voldoende moeten zijn.

Vragen over fattoush

Met het perfecte fattoushrecept in je repertoire is het maken van deze kleurrijke en smaakvolle broodsalade snel en eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Wat is fattoush?
Fattoushsalade behoort tot de fattehfamilie die bestaat uit verschillende gerechten met brood. Deze gerechten zijn populair in gebieden rond de Middellandse Zee, Levant, het Midden-Oosten en Noord-Afrika en bevatten heerlijk knapperige groenten, knapperig brood en heerlijke dressings. Voor dit misschien wel meest bekende fattehgerecht is dat niet anders. De kleurrijke salade bevat een selectie van knapperige groenten, verse peterselie en munt, knapperig, gebakken brood en een zelfgemaakte dressing van olijfolie, knoflook, munt en citroensap.
Welke dressing zit er in fattoushsalade?
Een klassieke fattoushdressing is een rijke dressing op basis van olijfolie met munt, citroensap en knoflook. Het is als zodanig aromatisch en fris met een beetje scherpte van de verse, scherpe knoflook. Sommige recepten vragen ook om het gebruik van granaatappelmelasse. Deze dikke, rijke melasse gemaakt van ingekookt granaatappelsap voegt een stroperige zoetheid en romigheid toe die de dressing een duidelijke Midden-Oosterse twist geeft.
Hoe maak je fattoush?
Maak eerst de aromatische dressing met olijfolie, verse knoflook, gedroogde munt en citroensap om de smaken de tijd te geven om te mengen en te verdiepen. Zodra de dressing in de koelkast staat, bereid je het knapperige, in de oven gebakken brood. Meng de gehakte groenten en kruiden met de dressing en bestrooi met de helft van het brood. Serveer met het resterende brood erbij.
Hoe maak je fattoushbrood?
Hoewel sommige restaurants mediterrane fattoushsalade serveren met gefrituurd goudbruin brood, is het niet nodig om het te frituren. Gebakken in de oven wordt pitabrood, platbrood of naan ook heerlijk krokant. Om dit kenmerkende deel van het gerecht te bereiden, scheur je het brood naar keuze gewoon in hapklare stukjes en leg deze in een gelijkmatige laag op een met bakpapier belegde bakplaat. Bak ze een paar minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn. Je kunt er ook voor kiezen om je brood in de pan te frituren om de stukjes meer chipsachtig te maken.
Wat serveer je bij fattoushsalade?
Je kunt fattoushsalade serveren met kip, biefstuk, lamsvlees of shoarma erin of erbij. Het smaakt geweldig met alle soorten vlees, of ze nu mild en mals zijn, sappig, rijk en vol umami, of aards en wildachtig van smaak. Je kunt ook bulgurtabbouleh en fattoush serveren als onderdeel van een heerlijke meze met verschillende salades, vleesspiesjes en smakelijke dips zoals labneh, tzatziki, hummus en haydari.
Hoe lang is fattoushsalade houdbaar?
Wanneer het al is gemengd gegooid, kun je de salade het beste binnen 24 uur opeten, omdat de verse groenten en smakelijke dressing ervoor zorgen dat het knapperige brood zacht en vochtig wordt. Zonder dressing kan het maximaal 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Bewaar de salade, het brood en de dressing in aparte luchtdichte bakjes. We raden niet aan om in te vriezen, omdat dit de textuur en smaken zal verpesten.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 10,1 gram vezels
eiwit 15 gram eiwit
koolhydraten 53,2 gram koolhydraten
vet 2,3 gram vet

Ingrediënten

Dressing
Knoflookteentjes geperst
2
Olijfolie
50 ml
Versgeperst citroensap
2 el
Gedroogde munt
½ tl
Grof zout
1 tl
Broodsalade
Platbrood of naan
½
Tomaten in blokjes gesneden
3
Dunne komkommers in blokjes gesneden
2
Groene paprika in blokjes gesneden
1
Gewone radijsjes of zwarte radijsjes, fijngehakt
10
Rode ui in zeer dunne halve ringen gesneden
1
Lente-uitjes (ca. 100 g), in dunne ringen gesneden
1 bosje
Romaine sla fijn versnipperd
1 L
Verse platte peterselie fijngehakt
1 dl
Verse muntblaadjes fijngehakt
50 ml

Libanese fattoushsalade met klassieke ingrediënten

Deze authentieke Levantijnse broodsalade is een smaakvolle salade met knapperig gebakken brood en een aromatische dressing. De kleurrijke salade bevat klassieke saladegroenten zoals krokante romaine sla, zoet-pittige tomaten, zachte komkommer en scherpe rode ui. Daarnaast zitten er

echter ook peperige radijsjes en licht bittere groene paprika's in om een complexer smaakprofiel te creëren.

De knapperige groenten worden opgefleurd door de toevoeging van verse munt en peterselie. Munt heeft een zoete smaak en een lang aanhoudend koel effect. Peterselie daarentegen is een beetje bitter, enigszins peperig met aardse ondertonen. Samen helpen de twee aromatische kruiden het kenmerkende Levantijnse en Midden-Oosterse smaakprofiel te creëren waar dit heerlijke gerecht bekend om staat.

Krokant gebakken pitabroodje, platbrood of naan

Een fattoushsalade is niet compleet zonder stukjes knapperig brood. Of je nu luchtig pitabrood, dun platbrood, zacht Turks brood of malse Indiase naan gebruikt, je Libanese broodsalade zal heerlijk smaken. Bij het bakken in de oven wordt het gescheurde brood mooi goudbruin en krokant. De knapperige buitenkant maakt het heerlijk om in te bijten en beschermt ook tegen het direct zacht worden wanneer het met de traditionele muntdressing wordt overgoten.

Omdat het brood nieuw leven wordt ingeblazen door het in de oven te roosteren, hoef je niet eens vers brood te gebruiken om een heerlijk knapperig resultaat te bereiken. Dus als je wat oud brood hebt liggen, geef het dan nieuw leven door het te roosteren voor op deze heerlijke salade.

Knoflook en munt fattoush dressing

Hoewel het geen azijn bevat, is de dressing op basis van olijfolie voor fattoushsalade vinaigretteachtig van consistentie. Dit betekent dat het rijk is zonder zwaar te zijn. Voor een groot deel is dit te danken aan de scherpte van de rauwe knoflook, het verkoelende effect van de munt en, natuurlijk, het pittige citroensap dat voor wat heldere zuurheid zorgt. In combinatie krijg je een ongelooflijk aromatische en smaakvolle dressing die perfect is voor het marineren van groenten, brood en verse kruiden.

Verschillende manieren om fattoush te serveren

Fattoushsalade kan zo worden gegeten. Hij is perfect als voor- of hoofdgerecht voor lunch of diner. Als je wilt, kun je hem serveren met falafels, kip, rundvlees of lamskoteletjes. De smaakvolle, kleurrijke combinatie van de groenten leent zich goed voor elk type vlees, wat betekent dat je het elke keer dat je hem serveert kunt mengen.

Het Levantijnse gerecht leent zich ook goed om deel uit te maken van een meze met een assortiment van verschillende salades, vlees en dips zoals hummus, labneh, haydari, enzovoort. Net als Italiaanse antipasti en Spaanse tapas, bestaat meze uit kleine gerechten die in de Balkan, Levant

en Kaukasus, evenals in Griekenland, Turkije, Iran en Irak als voorgerecht worden geserveerd. Geserveerd als een meze-gerecht kan het door meer mensen worden gegeten.

Experimenteer met het recept

Een smakelijke manier om van je zelfgemaakte fattoushsalade een volledige maaltijd te maken, is door vlees toe te voegen. Shoarma fattoushsalade is bijvoorbeeld ontzettend lekker. Of het nu is gemaakt met rundershoarma boordevol umami of smaakvolle lamsshoarma, het is zeker een heerlijke toevoeging aan je salade.

Je kunt ook stukjes in de [oven gebakken kip]https://www.arla.nl/recepten/ovengebakken-kip-met-gnocchi/) gebruiken. Meng de stukjes met de groenten, kruiden en dressing om een gegrilde kip fattoushsalade te maken. Door een hele kip te bakken of te grillen, kun je het op elke gewenste manier op smaak brengen. Voor deze salade raden we citrusachtige sumak of een nootachtige, aardse dukkah kruidenmix aan.

Een andere spannende manier om met ons recept te spelen, is door een traditionele fattoush saladedressing te maken. Dit kun je doen door granaatappelmelasse toe te voegen, een siroopachtige vloeistof die wordt gemaakt door granaatappelsap langzaam in te koken totdat het dikker wordt. Een fattoushdressing met granaatappelmelasse heeft extra rijkdom en zoetheid die zijn Levantijnse oorsprong weerspiegelt, omdat het vrij populair is in de keukens van het Midden-Oosten.