Gebraden citroenkip

Gebraden citroenkip

1 u
Sappige kip met citroen die vanzelf heerlijk wordt in de oven. Twee kippen zijn voldoende om met velen van te eten of zijn genoeg voor meerdere diners in een week.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de kippen in een braadslee.
  • Meng boter en koolzaadolie, sojasaus, zout, peper en citroen. Smeer de kip er volledig mee in.
  • Rooster gedurende 60-75 minuten onderin de oven tot de kerntemperatuur 70 °C is.
Eet smakelijk!

Vragen over gebraden citroenkip

Moet ik mijn kip voor het bakken afdekken met folie?
Hoewel het een kwestie van persoonlijke voorkeur is, raden we aan de kip niet af te dekken tijdens het braden zodat de huid die perfect knapperige textuur en goudbruine kleur kan krijgen. Als je ziet dat de kip te snel bruin wordt, leg dan alsnog een stuk aluminiumfolie erover om te voorkomen dat de huid verbrandt.
Wat doet het weken van kip in citroensap?
Citroensap maakt het vlees mals werkt vooral goed voor magere stukken zoals kipfilet die gemakkelijk droog en rubberachtig kunnen worden. Het heeft ook het extra voordeel dat het vlees een heldere en citrusachtige smaak krijgt. Dit is een geweldige combinatie voor wit vlees zoals kip. Voor de marinade combineer je het citroensap (voeg geraspte schil toe voor een nog intensere smaak) met de olijfolie en kruiden naar keuze en marineer de kip vervolgens maximaal een uur. Houd er rekening mee dat alles langer dan dat uur ervoor zorgt dat de eiwitten te veel afbreken en dat je daardoor misschien een papperige textuur krijgt.
Is het beter om kip langzaam of snel te braden?
Langzaam roosteren is de beste manier om sappig, smaakvol vlees met een goudbruine korst te krijgen. Als bonus krijg je met deze methode voldoende kookvocht om een jus mee te maken die over alles kan worden gesprenkeld, van je gebraden kip tot bijgerechten zoals aardappelpuree of geroosterde groenten.
Wat is een goede temperatuur om kip in de oven te bakken?
Tussen de 180 en 200°C is een goede oventemperatuur voor een gelijkmatig gegaarde kip die mooi sappig is aan de binnenkant en krokant goudkleurig aan de buitenkant. De meest betrouwbare manier om te weten of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken: bij een constante kerntemperatuur van 75 °C is je kip klaar om uit de oven te komen.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 0,2 gram vezels
eiwit 613,2 gram eiwit
koolhydraten 1,6 gram koolhydraten
vet 410,9 gram vet

Ingrediënten

Boter en koolzaadolie
3 el
Hele kip
2
Chinese sojasaus
2 tl
Zout
2 tl
Zwarte peper naar smaak
Geraspte citroenschil
1

Geniet van een heerlijke, met gebakken citroenkip

Iedereen heeft wel een recept voor gebraden kip, maar dit recept tilt het naar een hoger niveau. Met een schijnbaar eenvoudige lijst ingrediënten voegt de geraspte citroenschil en het sap een intense citrusachtige smaak toe die uitzonderlijk goed samengaat met de kip. De sojasaus daarentegen voegt een uitgesproken umami-smaak toe waardoor je gasten zich afvragen wat je geheime ingrediënt is en hoe ze je recept in handen kunnen krijgen.

Serveerideeën – geroosterde groenten of een frisse groene salade

Hoewel bijna elk bijgerecht kan worden gecombineerd met ons recept voor gebraden citroenkip, zijn geroosterde groenten of een verse tuinsalade twee van onze topaanbevelingen, vooral omdat ze gemakkelijk te maken zijn, bijna geen extra inspanning vereisen en je waarschijnlijk al de benodigde ingrediënten in je groentelade hebt. Beperk de vuile vaat tot een minimum door geroosterde groenten (aardappelen, wortels, lente-uien en sperziebonen zijn geweldige combinaties) aan de braadslee toe te voegen en ze tijdens het kookproces een paar keer door te roeren. Eenpansdiner, zo klaar!

De vele toepassingen van gebraden citroenkip

Gebraden kip is een van de meest veelzijdige ingrediënten. Van salades en sandwiches tot soepen en pasta's, het scala aan gerechten dat je ermee kunt maken is letterlijk eindeloos. Kijk eens wat verder dan het voor de hand liggende en verwerk de kip in gerechten zoals pad Thai, een smakelijke taart (onze favoriet is een combinatie van kip, prei en champignon) of risotto.

Tips voor het bewaren van restjes gebraden citroenkip

Omdat bacteriën snel groeien wanneer je gebakken of gekookte kip op kamertemperatuur laat staan, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle restjes binnen twee uur in de koelkast terechtkomen. Stukken die langer buiten de koelkast hebben gestaan, kun je beter weggooien. Doe de kip in een luchtdichte bak of een afgesloten plastic zak en bewaar deze maximaal vier dagen in de koelkast.