Gehaktenchilada's

Gehaktenchilada's

1 u
Gemakkelijke gehaktenchilada's met maïstortilla's en rode saus zijn een smakelijke dinertraktatie voor weekdagen, voor etentjes en wanneer je in de stemming bent voor een Mexicaanse delicatesse. Gemaakt met knoflook, ui, rode peper, courgette en jalapeños wordt de smaakvolle vulling gevouwen in zoete maïstortilla's, bestrooid met rijke kaas en geserveerd met een intense salsa roja. Probeer ons recept voor rijstsalade en gehaktenchilada's eens de volgende keer dat je op zoek bent naar een beetje warmte.
https://www.arla.nl/recepten/gehaktenchiladas/

Bereidingswijze

Salsa roja
  • Doe de tomaten en in blokjes gesneden ui in een kom en giet er kokend water over. Laat ongeveer 5 minuten staan.
  • Zeef de tomaten en ui en doe ze over in een mini-hakselaar met olie, water, azijn en kruiden. Hak ongeveer 1 minuut.
  • Giet de salsa in een kom en roer het water erdoor.
  • Dek af en zet het minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Breng op smaak.
Rijstsalade
  • Spoel de rijst af en breng gezouten water in een pan aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en kook op laag vuur ongeveer 25 minuten met het deksel erop.
  • Laat de rijst afkoelen in een zeef.
  • Doe slablaadjes, maïs en rijst in lagen in een schaal of kom.
Gehaktenchilada's
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Laat de in blokjes gesneden tomaten uitlekken in een zeef.
  • Smelt de boter in een pan en bak het gehakt tot het kruimelig is en van kleur verandert. Voeg ui en knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  • Doe het mengsel in een kom en spatel er peper, courgette en tomaat door.
  • Hak de ingelegde jalapeños fijn en meng deze met suiker en zout. Kruid de saus naar smaak – let op: de saus wordt pittiger wanneer je deze opwarmt.
  • Doe de 8 tortilla's in een vochtige theedoek en leg ze daarna in een ovenschaal. Dek af met een stuk bakpapier. Verwarm de tortilla's ongeveer 10 minuten in de oven zodat ze zacht worden.
  • Verdeel ongeveer 100 ml van de vulling over elke tortilla en rol ze op. Leg ze in een ovenvaste schaal met de opening naar beneden.
  • Bestrooi ze met kaas en bak ze ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer ze met salsa roja en rijstsalade terwijl ze nog warm zijn.
Eet smakelijk!
Tips

Als je dit recept voor gehaktenchilada's met kaas echt authentiek wilt maken, kun je je eigen maïs- en tarwetortilla's maken. In ons recept voor taco's met pulled beef beschrijven we hoe je het beslag gemakkelijk kunt maken en de zachte tortilla's perfect kunt bakken om zoet smakende tortilla's te maken die perfect zijn voor authentieke gehaktenchilada's.

Tips

Je kunt natuurlijk ook gehaktenchilada's met bloemtortilla's serveren als je de voorkeur geeft aan deze meer neutraal smakende wraps of als je geen traditionele maïstortilla's kunt vinden.

Vragen over gehaktenchilada's

Met ons recept voor gehaktenchilada's met maïstortilla's in je repertoire, wordt het maken van een heerlijk Mexicaans geïnspireerd diner ongelooflijk eenvoudig. Lees verder om meer te weten te komen over het heerlijke Tex-Mex gerecht.

Hoe maak je gehaktenchilada's?
Traditionele gehaktenchilada's zorgen voor een heerlijke en gemakkelijke maaltijd met veel smaak en stevigheid. Begin met het maken van de vulling door gehakt, ui en knoflook te bakken en meng met verse peper en courgette, in blokjes gesneden tomaat en ingelegde jalapeños. Maak de maïstortilla's zacht in de oven om ze gemakkelijker op te kunnen rollen. Rol ze op met de vulling, leg ze in een ovenschaal, bestrooi met kaas en bak ze goudbruin. Serveer met rode rijstsalade en salsa roja.
Wat serveer je bij gehaktenchilada's?
Traditionele gehaktenchilada's zijn een heerlijke maaltijd wanneer ze worden geserveerd met Mexicaanse rijst en salade. De frisheid van ingrediënten zoals maïs en knapperige sla geeft de rijstsalade wat crunch en bite. Iets wat de rode rijst zelf natuurlijk ook heeft. Als finishing touch serveer je de gehaktenchilada's met een smaakvolle salsa roja. De combinatie van gehaktenchilada's en rode salsa is klassiek, wat zorgt voor een authentieke smaakervaring. Als je nog een romige toevoeging wilt, kun je kiezen voor zure room of guacamole.
Hoe maak je salsa roja voor enchilada's?
Het beste recept voor gehaktenchilada's is natuurlijk niet compleet zonder heerlijke kruiden, en salsa roja is de perfecte saus erbij. Bereid onze versie van de Mexicaanse rode saus door de zongedroogde tomaten en in blokjes gesneden ui in water te weken voordat je ze mengt met water, olijfolie, donkere balsamicoazijn en kruiden. Roer er meer water door en laat de salsa roja minstens 30 minuten trekken voordat je hem op smaak brengt en gebruik hem om over de enchilada's te doen.
Kun je gehaktenchilada's van tevoren maken?
Ja, je kunt onze gehaktenchilada's zeker van tevoren maken, bijvoorbeeld als je mensen over de vloer hebt en ook andere gerechten wilt bereiden, of als je de lunch of het diner voor de hele week wilt voorbereiden. In de koelkast zijn de gehaktenchilada's 3-4 dagen houdbaar. Je kunt ze gebakken of ongebakken bewaren, afhankelijk van je voorkeur. Wikkel de ovenvaste schaal goed in met een laag huishoudfolie of aluminiumfolie voordat je ze opbergt.
Kun je gehaktenchilada's invriezen?
Je kunt je overgebleven gehaktenchilada's gebakken of ongebakken invriezen. Wikkel ze in beide gevallen stevig in huishoudfolie of aluminiumfolie en bewaar ze maximaal 3 maanden in diepvrieszakken of luchtdichte bakken. Ze kunnen ook worden ingevroren in een goed verpakte vriezerbestendige schaal. Als ze al bereid zijn, ontdooi dan je bevroren gehaktenchilada's een nacht in de koelkast voordat je ze opnieuw opwarmt in de oven. Als ze niet zijn bereid voordat ze worden ingevroren, kun je ze nog bevroren in de oven doen en ze afbakken totdat ze warm en gaar zijn.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 36,7 gram vezels
eiwit 127 gram eiwit
koolhydraten 276,8 gram koolhydraten
vet 89,8 gram vet

Ingrediënten

Salsa roja
Zongedroogde tomaatjes
25 g
In blokjes gesneden rode ui (ca. 50 g)
½
Kokend water
200 ml
Koolzaadolie
1½ el
Water
1½ el
Donkere balsamico azijn
½ el
Roze peperkorrels
½ tl
Fijne zout
¼ tl
Water
100 ml
Rijstsalade
Rode rijst
150 g
Water
450 ml
Grof zout
½ tl
In stukken gescheurd sla bijvooreeld romainesla
¾ kg
Bevroren maïs
150 g
Gehaktenchilada's
Tomatenblokjes (ca. 200 g)
½ blik
Boter
10 g
Rundergehakt, 6% vet
300 g
Gesnipperde rode uien (ca. 150 g)
2
Geperst knoflookteentjes
2
In blokjes gesneden rode paprika (ca. 150 g)
1
Groene courgette in halfdikke plakken gesneden, in 4 stukken elk (ca. 100 g)
½
In plakjes gesneden ingelegde jalapeños
40 g
Suiker
½ tl
Grof zout
1¼ tl
Maïstortilla's (ca. 20 cm in diameter)
8
Geraspte cheddar en maasdammer
75 g

Makkelijke gehaktenchilada's met rode saus

Gehaktenchilada's met ui, rode peper en jalapeños zitten boordevol smaak. Het hartige rundvlees wordt opgefleurd door de toevoeging van scherpe uien en verse, zoete pepers, terwijl de ingelegde jalapeños pit toevoegen, evenals een duidelijke zuur-kruidige smaak met veel zuur. De combinatie van gehaktenchilada's en rode saus is een klassieker die bijna niet te missen is in de Mexicaanse keuken, en het is de perfecte aanvulling op de pittige, zoete, hartige smaken in de vulling.

En wie kan gesmolten kaas weerstaan die is gebakken tot goudbruine perfectie in de oven bovenop de enchilada's? Besprenkeld met kaas die speciaal is gemaakt om te smelten, zal iedereen die van kaasgerechten houdt tevreden stellen. De kaas geeft de gehaktenchilada's ook een onweerstaanbare uitstraling met de kleverige kaasslierten wanneer je er een op je bord schept.

Als je in de stemming bent voor meer gerechten uit het Mexicaans, wil je misschien ook nog een paar van onze andere onweerstaanbare recepten uit deze keuken bekijken. Bekijk bijvoorbeeld onze recepten voor quesadilla's, kipwraps met Mexicaanse maïssalade en pittige nacho's om je zowel zachte, knapperige als pittige opties te geven.

Breng op smaak met een zelfgemaakte salsa roja

De beste gehaktenchilada's hebben smakelijke kruiden nodig om de knapperige maïstortilla's en kleverige gesmolten kaas aan te vullen. Salsa roja is een Mexicaanse saus met tomaat die geweldig is voor gehaktenchilada's met kaas. 

In onze versie van deze klassieke saus hebben we ervoor gekozen deze te maken met zongedroogde tomaten omdat deze tomaten een intense zoet-zure smaak hebben die nog krachtiger is dan die van verse. Hun zoetheid wordt onderstreept door de toevoeging van dikke donkere balsamicoazijn. Deze rijke, gekarameliseerde azijn doordrenkt de salsa met veel smaken en maakt zo een intense topping die perfect past bij de gehaktenchilada's met complexe smaak.

Rol de maïstortilla's erom en serveer met een rijst- en maïssalade

Het gaat niet altijd om de vulling, en in dit geval zijn de zachte maïstortilla's, Tex-Mex rijst en maïssalade net zo belangrijk. Omhul je smakelijke gehaktvulling met zachte maïstortilla's om alles in te pakken en de beste smaken in één hap binnen te krijgen. Deze traditionele, Mexicaanse wraps hebben een uitgesproken maïssmaak en nootachtige ondertonen. Deze lichtzoete smaak wordt weerspiegeld in de rijst- en maïssalade met dezelfde heerlijke, gele maïs als de tortilla's. De heerlijke, knapperige salade van sla en rode rijst heeft ook een aantal geweldige nootachtige ondertonen. De kleurrijke salade zorgt voor een smakelijk en decoratief gerecht bij de onweerstaanbaar pittige gehaktenchilada's.

Geef er je eigen draai aan

Als je van kruidig houdt, kun je dit gerecht gemakkelijk pittiger maken. Verse chilipeper is een voor de hand liggende keuze, maar je kunt ook kiezen voor gemalen chili, gemalen chilivlokken of een klassieke taco-kruidenmix. Ze maken een gehaktenchilada allemaal een stuk pittiger.

Als je naast pittigheid ook van rokerige smaken houdt, probeer dan rokerige chipotlepeper of gemalen cayennepeper te gebruiken. Als je juist liever snelle gehaktenchilada's eet die minder pittig zijn, dan kun je ze serveren met ijskoude, fluweelzachte zure room of romige, zelfgemaakte guacamole.