Gepocheerde eieren

Gepocheerde eieren

20 min.
Weinig ontbijtmogelijkheden klinken zo luxueus en elegant als een gepocheerd ei. Hierdoor zijn nogal wat mensen geïntimideerd om het thuis uit te proberen, maar dat hoeft niet. Met enkele eenvoudige tips bereid je in een mum van tijd perfect gepocheerde eieren. Een lekker zacht ei met een lopende dooier in stevig eiwit biedt tal van heerlijke mogelijkheden. Probeer dus ons eenvoudige recept om de techniek onder de knie te krijgen en geniet van een perfect gepocheerd ei bij het ontbijt of de lunch.
https://www.arla.nl/recepten/gepocheerde-eieren/

Bereidingswijze

  • Breng het gezouten water en de azijn aan de kook in een pan.
  • Breek de eieren in aparte kopjes.
  • Roer wanneer het water kookt met een garde tot er een draaikolk ontstaat in het water.
  • Verwijder de garde en giet voorzichtig één ei per keer in de draaikolk.
  • Laat de eieren ongeveer 3 minuten koken. De eiwitten moeten hard zijn en de dooiers nog vloeibaar.
  • Haal de eieren met een schuimspaan uit de pan en doe ze gedurende ca. 30 seconden in een kom met ijskoud water om het kookproces te stoppen.
Eet smakelijk!
Tips

Eieren perfect pocheren gaat makkelijker met koude, verse eieren. Een slimme manier om te checken of de eieren vers zijn, is ze in een kom met koud water plaatsen en kijken wat er gebeurt. Oudere eieren bevatten meer lucht, waardoor ze beter drijven.

Tips

Verse eieren zinken snel naar de bodem en blijven op hun zij liggen. Als de eieren zinken, maar rechtop blijven staan, zijn ze niet helemaal vers meer, maar wel nog goed genoeg om op te eten. Eieren die drijven, gooi je beter weg.

Vragen over gepocheerde eieren

Eieren pocheren is een leuke manier om deze ontbijt- en lunchklassieker te bereiden op een manier waarbij de dooier lekker lopend blijft. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om alles te weten te komen over gepocheerde eieren.

Wat is een gepocheerd ei?
Een gepocheerd ei wordt voorzichtig zonder schaal gekookt in water. Omdat het ei niet lang kookt, blijft de dooier mooi lopend. Gepocheerde eieren worden vaak gebruikt in gerechten zoals eggs benedict of florentine. Je kunt gepocheerde eieren ook serveren op toast, met hartig en krokant beleg dat contrasteert met de mildheid van het ei en het geroosterde brood. En avocadotoast met gepocheerd ei en spek is uitgegroeid tot een echte klassieker die je heel eenvoudig thuis kunt bereiden.
Hoe maak je gepocheerde eieren?
Gepocheerde eieren leren maken is een geweldige manier om met een smakelijk en decoratief gerecht indruk te maken op vrienden en familie. Bovendien is het recept niet moeilijk. Belangrijk is wel dat je de eieren kookt in water met azijn. Voordat je de vooraf gebroken eieren in het kokende water doet, maak je een draaikolk in het water. Samen met de azijn zorgt dat ervoor dat de dooier en het wit bij elkaar blijven. Laat de eieren 3 minuten koken en zet het kookproces daarna stop door ze gedurende 30 seconden in ijskoud water te doen. Serveer de gepocheerde eieren op je favoriete manier terwijl ze nog warm zijn en de dooier vloeibaar is.
Hoe lang moet een gepocheerd ei koken?
De kooktijd voor een gepocheerd ei hangt af van de techniek die je gebruikt. In water met azijn zijn de eieren na ongeveer 3 minuten perfect. Wikkel je de vooraf gebroken eieren in huishoudfolie in plaats van de techniek met draaikolk en azijn te gebruiken, dan kan het tot 5 minuten duren. Vooraf gemaakte gepocheerde eieren opwarmen is mogelijk, maar het risico bestaat dat de eieren harder worden, net als de dooier. Als je ze echter voorzichtig 20 tot 30 seconden in een kommetje of kop met heet water plaatst, moet het mogelijk zijn om de dooier lopend te houden.
Hoeveel azijn moet je gebruiken voor gepocheerde eieren?
Ongeveer 50 ml azijn gemengd met 1 liter water is voldoende om vooraf gebroken eieren perfect te pocheren. De zure azijn helpt het eiwit om sneller te stollen en bijeen te blijven, waardoor de eieren hun vorm behouden. De beperkte hoeveelheid geeft bovendien geen zurige smaak aan de eieren. Bij grotere hoeveelheden is dat wel het geval. Meet de hoeveelheid die je toevoegt dus zeker af.

Ingrediënten

Water
1 L
Azijn
50 ml
Grof zout
1 tl
Eieren
6

Maak een perfect gepocheerd ei als ontbijt of brunch

Een lekker lopend, gepocheerd ei past fantastisch bij heel wat ontbijt-, brunch- of lunchgerechten. De textuur is heerlijk zacht en verschilt zelfs van die van zachtgekookte eieren. Bovendien wordt de smaak niet beïnvloed door boter of olie, waardoor je in tegenstelling tot gebakken eieren de pure smaak krijgt van eiwit, met rijke, boterige dooiers die fluweelzacht en vloeibaar blijven.

Het geheim: azijn en een draaikolk

Als je het geheim van gepocheerde eieren kent, slaag je er telkens weer in om ze perfect klaar te maken. En dat geheim is azijn toevoegen en een draaikolk maken voordat je het vooraf gebroken ei toevoegt. Het ei vooraf breken zorgt ervoor dat de dooier en het wit mooi bij elkaar blijven.

Pocheer een ei altijd in water met azijn. Dat is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat het zijn vorm behoudt terwijl je het kookt. De zure azijn doet het eiwit stollen en sneller koken, zodat het al gaar is terwijl de dooier vloeibaar blijft.

Met een garde een draaikolk maken is de laatste stap voordat het ei wordt toegevoegd. De wervelende beweging die door de draaikolk ontstaat, houdt het eiwit bij elkaar en wikkelt het zachtjes rond de dooier.

Lekkere serveertips

Een van de bekendste gerechten met gepocheerde eieren is misschien wel eggs benedict. Voor deze heerlijk copieuze brunchtopper wordt het ei traditioneel gecombineerd met spek en een romige hollandaisesaus. Een andere verrukkelijke mogelijkheid is gepocheerd ei op toast gemaakt met moutig Deens roggebrood of knapperig zuurdesembrood.

Of leg een gepocheerd ei op wat slablaadjes of gestoomde asperges en gebruik de romige, lopende dooier als een zalige dressing. Recepten voor een salade met gepocheerd ei maken vaak gebruik van

licht bittere slasoorten, zoals krulandijvie, spinazie en rucola, omdat die goed samengaan met de rijke smaak van het ei.

Gepocheerd ei op toast met avocado

De combinatie van geprakte avocado en gepocheerd ei is heerlijk vol en romig. Gepocheerd ei op avocadotoast, met wat chilivlokken voor pit of gehakte bieslook voor frisheid, is een geweldig ontbijt-, lunch- of brunchgerecht dat bovendien decoratief genoeg is om te serveren als je gasten hebt. Meer inspiratie om gepocheerd ei te combineren met avocado vind je in ons recept voor avocadotoast.

Ramen met gepocheerd ei

Ramensoep met ei is nog zo'n kanshebber voor het beste gepocheerde-eierenrecept. Deze Japanse soepen zijn echte smaakbommen en bestaan meestal uit een smakelijke bouillon met vlees of champignons voor de umamismaak, diverse knapperige groenten en een snel gepocheerd ei om het gerecht af te werken. De combinatie is ronduit verrukkelijk en moet je zeker eens geprobeerd hebben.

Probeer een andere methode

Wil je gepocheerde eieren maken zonder je druk te maken over azijn of draaikolken? Gebruik dan de methode met huishoudfolie om dezelfde zachte textuur en lopende dooier te krijgen.

Doe huishoudfolie in kleine glazen, als een soort kommetje in het glas. Bestrijk de folie met smaakneutrale olie of bijvoorbeeld met truffelolie als je wat smaak wilt toevoegen. Breek de eieren in de kommetjes maak kleine foliepakketjes gevuld met ei.

Doe die in een pan met kokend water en kook ze ongeveer 5 minuten. Haal uit het water en laat ongeveer 1 minuut uitdruppen. Verwijder daarna de huishoudfolie en serveer de perfect gepocheerde eieren.