Halloumiburger

Halloumiburger

30 min.
Een smaakvolle gegrilde 'cheese' burger met een rode ui en salsa. Een klein gerecht boordevol smaak!

Bereidingswijze

Dip voor aardappelpartjes
  • Roer de kwark, het zout en de kruiden door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot het serveren.
Salsa
  • Breng suiker, azijn en water in een pan aan de kook. Voeg de rode en lente-uitjes toe en kook 2-3 minuten. Haal de uien uit het mengsel en bewaar apart in een kom.
  • Kook het mengsel op hoog vuur, zonder deksel, ongeveer een minuut in tot een dikke siroop. Giet de bouillon over de uien en roer de rest van de ingrediënten erdoor.
Halloumiburger
  • Verwarm de hamburgerbroodjes en leg de plakjes avocado en rucola op de onderste helften.
  • Verwarm een grillpan ongeveer vier minuten op hoog vuur. Gril de plakjes kaas ongeveer twee minuten aan elke kant of tot ze dichtgeschroeid zijn. Verdeel de kaas en een eetlepel salsa over de onderste halve broodjes en leg de bovenste helft erop.
  • Serveer de halloumiburger met de rest van de salsa, aardappelpartjes en dip.
Eet smakelijk!

Vragen over halloumiburger

Wat past er goed bij halloumi?
Als een van de meest veelzijdige ingrediënten in de wereld, zijn er veel manieren waarop je je halloumi kunt serveren. Als hamburgers niet jouw ding zijn, probeer dan halloumi als alternatief in enkele van je favoriete gerechten - van pasta tot salades en curry's tot kebab. Halloumi past goed bij bijna elke smaakcombinatie - je kunt het zelfs proberen te serveren met eieren en toast aan de ontbijttafel!
Maakt het weken van halloumi het minder zout?
Het weken van halloumi voor het bereiden is een geweldige manier om het teveel aan zout uit je halloumi te halen. De beste manier om dit te doen is om je halloumi in plakjes van 1-2 centimeter te snijden en tussen de 3-6 uur te laten weken. Als het nog steeds te zout is naar je smaak, kun je ook proberen je halloumi ongeveer vijf minuten in water te laten sudderen - maar hierdoor wordt ook de textuur zachter, dus zorg ervoor dat je je halloumi opnieuw koelt voordat je het gaat grillen.
Kun je halloumi bakken zonder olie?
Halloumi kan zonder olie worden gebakken, maar het heeft misschien niet dezelfde goudbruine kleur die je krijgt als je het bakt met olie. De beste manier om zonder olie te bakken is om een pan met antiaanbaklaag te gebruiken om ervoor te zorgen dat je halloumi niet blijft plakken of verbrandt. Bak ongeveer 2-3 minuten aan elke kant en draai de halloumi vaak om. Grillen is ook een andere populaire manier om halloumi te bereiden - en natuurlijk heb je daarvoor ook geen olie nodig.
Waarom stopt halloumi niet?
Traditionele halloumi is niet gemaakt om gemakkelijk te smelten en moet zijn stevige textuur behouden wanneer het wordt verwarmd. Dit komt door het hoge aandeel geiten- en schapenmelk dat de kaas zijn complexe eiwitstructuur geeft waardoor het niet zomaar smelt. Sommige variëteiten met een hoger aandeel koemelk smelten eerder. Om te voorkomen dat het smelt, kun je je halloumi op een hoger vuur te bakken of te grillen om de buitenste textuur dicht te schroeien. Hierdoor wordt de halloumi knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 40,2 gram vezels
eiwit 119,6 gram eiwit
koolhydraten 414 gram koolhydraten
vet 121,4 gram vet

Ingrediënten

Salsa
Suiker
3 el
Witte azijn
50 ml
Water
50 ml
Rode uien in plakjes gesneden (ca. 150 g)
2
Versgeperste limoensap
1 el
Rode en gele cherrytomaten met steeltje in plakjes
250 g
Dun gesneden lente-uitjes (ca. 75 g)
¾ bosje
Zeezout
¼ tl
Burgerbroodjes
4
Avocado in plakjes gesneden (ca. 150 g)
1
Rucola
50 g
Halloumi of grillkaas
200 g
Serveren met
In de oven geroosterde aardappelpartjes
1 kg
Dip voor aardappelpartjes
Kwark
200 g
Zeezout
½ tl
Gerookte paprikapoeder
½ tl
Chilipoeder
¼ tl

Grill wat geluk met een halloumiburger

Gegrilde halloumi is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een alternatief voor een hamburger. Deze gegrilde 'kaasburger' met een twist is niet alleen voor vegetariërs, maar hij heeft een smaak die fijnproevers over de hele wereld geweldig vinden.

Bovendien maakt de rijke en onderscheidende textuur van deze kaas het perfect om te grillen en te bakken - alle dingen die nodig zijn voor de perfecte hamburger om te delen met vrienden (en op Instagram)!

Oorsprong van halloumi

Halloumi is een klassieke Oost-mediterrane kaas, gemaakt door geiten- en schapenmelk te mengen. Er wordt aangenomen dat het vele eeuwen geleden op Cyprus is ontstaan en tot op de dag van vandaag een hoofdbestanddeel is van veel gerechten in de regio.

Hoewel het kan worden geserveerd als een op zichzelf staand gerecht, warm of koud, wordt het vaker geserveerd als een smakelijke aanvulling op salades of een vleesalternatief in gerechten zoals pasta's, pizza's en hamburgers. Tegenwoordig vind je halloumi in de meeste lokale supermarkten wereldwijd.

Heerlijke en unieke bijgerechten

Halloumiburgers kunnen net als elke andere burger worden geserveerd met heel veel verschillende bijgerechten.

Als je op zoek bent naar iets lichts, kunnen bijgerechten als groene salades, bonensalades, aardappelsalades en koolsla de perfecte crunch bieden voor bij je halloumiburger.

Voor een stevigere maaltijd passen traditionele bijgerechten voor hamburgers zoals friet, aardappelpartjes en uienringen net zo goed bij halloumi. Je kunt zelfs variëteiten proberen zoals in de oven gebakken friet van wortelgroentes of zoete aardappelfriet.

Maak het nog lekkerder met deze smaakcombinaties

Halloumi heeft een milde smaak, wat betekent dat het goed past bij een hele reeks sauzen en smaakmakers - de enige beperking is jouw persoonlijke smaak!

Traditionele hamburgersauzen zoals ketchup en mayo zijn populaire keuzes. Als je meer rook en smaak wilt toevoegen, probeer dan je halloumi te serveren met BBQ-saus, ranch dressing of Thousand Island-dressing. Als je een vleugje warmte wilt toevoegen, zijn hete saus, sriracha en zelfs een scheutje tabasco een geweldige manier!