Havermoutpap

Havermoutpap

15 min.
Traditionele havermoutpap is een ontbijt dat zowel kinderen als volwassenen heerlijk vinden. Met ons makkelijke recept voor havermoutpap met water en melk is deze ontbijtklassieker in een handomdraai gemaakt. Om een beetje knapperigheid en een fris accent toe te voegen, hebben we gekozen voor een heerlijke selectie crunchy toppings zoals rode appels, gedroogde cranberry's en amandelen.
https://www.arla.nl/recepten/havermoutpap/

Bereidingswijze

Havermout
  • Doe de havervlokken, de melk, het water en het zout in een steelpan met dikke bodem.
  • Breng de pap op matig vuur aan de kook terwijl je voortdurend roert.
  • Laat de pap al roerend ongeveer 5 minuten op laag vuur koken of tot hij de juiste consistentie heeft bereikt.
  • Giet de havermoutpap in vier kommen en garneer met de appels, amandelen en cranberry's voor je ze serveert.
Eet smakelijk!
Tip

Als je een recept wilt dat een ongelooflijk zacht en romig resultaat zonder textuur oplevert, kun je een geblende havermoutpap maken. Maal de havervlokken goed fijn en kook de havermoutpap langzaam op laag vuur om te voorkomen dat de fijne havermout te gaar wordt. Dit levert een zijdezachte, bijna puddingachtige textuur op.

Tips

Vraag je je af wat je met eventuele restjes kunt doen? Daar kun je heerlijke havermoutmuffins en -koekjes mee maken. Vervang de gewone havermout door de restjes van de pap om gebakken lekkernijen te maken die heerlijk zacht en boterachtig zijn.

Vragen over havermoutpap

Met ons snelle en makkelijke recept is er geen excuus om geen romig ontbijt of heerlijk tussendoortje voor jezelf te maken. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over dit ontbijtgerecht.

Wat is havermoutpap?
Havermoutpap is een zachte, romige lekkernij die wordt bereid door havervlokken te koken in gezouten water en melk. Dit gerecht kun je snel bereiden en wordt meestal gegeten als snack of ontbijt met verschillende toppings, zoals verse of gedroogde vruchten en bessen, vruchtenconserven, noten en kruiden. Als hartig gerecht is het ook geschikt als lunch of avondeten.
Hoe maak je havermoutpap?
Begin de dag goed en neem 's morgens een kwartiertje de tijd om een kom romige havermoutpap te maken. Dit gerecht is echt ongelooflijk makkelijk te bereiden. Maak eerst je garnering klaar en breng dan gezouten water, melk en havervlokken aan de kook op middelhoog vuur terwijl je roert. Zet het vuur laag en laat het mengsel al roerend 5 minuten doorkoken. Giet daarna de havermoutpap in vier kommen en garneer met knapperige stukjes rode appel, crunchy amandelen en gedroogde cranberry's voor een mooie kleur en een beetje 'bite'.
Is havermout pap?
Het antwoord is zowel ja als nee. Hoewel de term 'pap' vaak wordt gebruikt om specifiek naar havermoutpap te verwijzen, kun je pap met nog heel wat andere gemalen of gebroken zetmeelhoudende granen bereiden. Havermoutpap is dus gewoon een specifieke variant die met verwerkte havervlokken wordt gemaakt. De term 'havermout' kan worden gebruikt om te verwijzen naar dit specifieke gerecht, maar kan ook verwijzen naar de gepelde, gestoomde en geplette havervlokken die worden gebruikt om dit gerecht te maken. Het heeft dus niet veel zin om te spreken over havermout versus pap.
Wat is de beste consistentie voor havermoutpap?
De textuur moet dik, glad en romig zijn. Idealiter hebben de havervlokken nog een beetje 'bite'. Ze moeten dus eerder een beetje taai zijn dan helemaal zacht. Als het mengsel waterig lijkt, kun je het indikken door er gemalen lijnzaad, notenpasta of kokosmeel door te roeren, afhankelijk van of je ook extra smaak wilt toevoegen.

Ingrediënten

Havermoutpap
Havermout
125 g
Arla Biologische Halfvolle melk
400 ml
Water
400 ml
Grof zout
¾ tl
Topping/vulling
Rode appels in kleine stukjes
empty unit
Amandelen grof gehakt
empty unit
Gedroogde cranberry's
empty unit

Romige, gladde havermoutpap

Havermoutpap met melk is een stevige maaltijd. Door de pap in melk te koken, krijg je een volle, rijke smaak. Hoewel de consistentie voornamelijk smeuïg is, hebben de gekookte havervlokken een enigszins taaie textuur. Hierdoor heeft de havermoutpap al een beetje 'bite', zelfs voordat je de knapperige toppings toevoegt.

Doordat havermout een milde smaak met licht notige en aardse tonen heeft, passen er heel wat verschillende toppings bij. Dit klassieke ontbijt is dus ideaal om creatief mee aan de slag te gaan.

Heerlijk ontbijt of lekkere snack

Een kom warme, romige havermoutpap warmt je helemaal op. Gelukkig duurt het niet lang om het te maken, dus heb je er 's ochtends voldoende tijd voor. Hoewel de meeste mensen het als ontbijt eten, is havermoutpap ook een geweldig tussendoortje tijdens lange middagen.

Ben je geïnteresseerd naar meer lekkere havermoutrecepten die ook als ontbijt en snack kunnen dienen? Probeer dan eens onze overnight oats, baked oats en havermoutpannenkoeken met skyr.

Knapperige en smaakvolle toppings voor havermoutpap

Een kom smeuïge, zachte havermoutpap is heerlijk met knapperige toppings die zorgen voor een beetje 'bite' en textuur. De combinatie van appels, amandelen en gedroogde cranberry's is een schot in de roos en voegt ook frisse smaken toe.

Met deze toppings krijgt het smaakprofiel van de havermoutpap notige, zoetzure ondertonen die het romige gerecht aanzienlijk opfleuren. Gedroogde cranberry's en knapperige rode appels als Fuji,

Honeycrisp en Gala voegen ook mooie kleuraccenten toe, waardoor de havermoutpap er heerlijk levendig uitziet.

Experimenteer met een hartige havermoutpap

Heb je ooit een recept voor hartige havermoutpap overwogen? Zo niet, dan moet je dit zeker eens proberen als lunch of diner.

Kies bijvoorbeeld voor havermoutpap met kipstukjes en kleurrijke groenten zoals wortels, erwten en uien. Of wat dacht je van een heerlijke Aziatische variant met groenten als paksoi, lente-uitjes en paddenstoelen.

Om de lekkerste havermoutpap met hartige smaken te maken, kook je de havermout in kippenbouillon of groentebouillon en strooi je er een knapperige topping over. Kies bijvoorbeeld voor gehakte pinda's, geroosterde sesamzaadjes of gebakken uien, zoals die in ons recept voor zelfgemaakte hotdogs.

Als geen van deze hartige opties je doet watertanden, kun je ook een zoete variant proberen met gesmolten chocolade of cacaopoeder.